Přepych hodný amerického prezidenta
Směsice tónů z něžné barevné palety, zvýrazněné sytou červení, dobře ladí se smetanovým nábytkem vyrobeným na míru, který lemuje celý půdorys soukromého obývacího pokoje. Stěžejním prvkem je krb s mohutným komínovým tělesem, obloženým přírodním kamenem.
Obrovská knihovna s galerií je celá vyrobena z mahagonového dřeva, které bylo použito i k obkladu všech stěn. Zajímavostí jsou skryté dveře s utajeným vnitřním schodištěm, spojujícím obě úrovně domu.
Rozlehlá společenská zóna v první obytné úrovni disponuje rovněž hernou se soukromým, špičkově zásobeným barem. Téměř v každé místnosti se o pohodovou atmosféru stará také živý oheň.
Soukromé prostory v horním podlaží jsou velkoryse otevřené do střešní konstrukce s přiznaným trámovím krovu. Zvolená barevnost a pojetí interiéru odpovídají duchu anglického venkova.
Směsice tónů z něžné barevné palety, zvýrazněné sytou červení, dobře ladí se smetanovým nábytkem vyrobeným na míru, který lemuje celý půdorys soukromého obývacího pokoje. Stěžejním prvkem je krb s mohutným komínovým tělesem, obloženým přírodním kamenem.
Obrovská kuchyně v rustikálním stylu je vybavena dřevěným nábytkem v šalvějové zelené. Vzhledem k tomu, že je určena pro přípravu velkolepých hostin, jsou použity spotřebiče profesionálních parametrů.
Také součástí kulinářské zóny je krb, ozvláštněný posezením integrovaným do dřevěného obkladu stěn, s nímž tvoří jeden celek. Zvolené řešení je zdrojem domácké pohody, typické pro venkovské kuchyně.
Do oválného výklenku s velkorysým prosklením, umožňujícím výhled na okolní zalesněný pozemek, byla umístěna jídelna se stolem a židlemi pro šestnáct lidí.
Centrum kuchyně zaujímá velký ostrůvek s mycí zónou, jehož vrchní část je řešena deskou z vysoce dekorativní leštěné žuly, tvarem kopírující zajímavý půdorys tohoto nepřehlédnutelného prvku.
Po celém obvodu kuchyně je vytvořen jakýsi ambit se sloupovím a oblouky, s jejichž pomocí je pracovní plocha členěna na jednotlivé funkční části. Světelný komfort zajišťuje prostoru nejen stylový retro lustr, ale rovněž bodové zdroje, zapuštěné do ozdobného stropu.
Vstupní hale s podlahou z masivních dřevěných vlysů dominuje samonosné točité schodiště, vedoucí do galerie horního patra se soukromým zázemím majitele rezidence.
Půvabné oblé schodišťové linie vycházejí z celkového půdorysu vstupní haly, který se tvarově propisuje rovněž do ztvárnění stolku s deskou z intarzovaného dřeva a historizujícího osvětlovacího tělesa.
Horní galerie se zábradlím je výchozí komunikací, vedoucí k místnostem soukromého zázemí majitele rezidence. Pod střešní kopulí jsou patrná okna typu „volské oko“ (oeil de boeuf), typická pro antické stavby, románský a gotický sloh, baroko i secesi.
Obrovský vinný sklep je součástí společenské zóny domu. Prostor je velkoryse koncipován pro tisíce lahví, čekajících na svou příležitost v dřevěných boxech, lemujících celý obvod prostoru.
Ani v soukromém křídle nechybí rozlehlá jídelna. Oválný dřevěný stůl je obklopen střídavě celočalouněnými a dřevěnými židlemi s koženými sedáky v červené barvě.
V hlavní koupelně převládá mramor, použitý především k obkladu podlahy. Za skleněnými stěnami v podobě ploch, členěných chromovanými rámy, se decentně ukrývá WC na jedné a sprchový kout na druhé straně.
Umyvadlo je integrováno do kabinetu z masivního mahagonového dřeva. Křišťálový lustr odpovídá stylu celého prostoru, stejně jako „kobercové“ ztvárnění podlahy s vyskládaným hvězdicovitým motivem, vzdáleně připomínajícím techniku benátského terazza.
Pod střechou jednoho z rotundovitých zahradních altánů se skrývá odpočinkové zázemí, určené pro uživatele venkovního bazénu, kteří se chtějí skrýt před přílišným horkem. Příjemnému relaxu nahrává chladivý odstín zelené.
Kromě kuchyně pro přípravu občerstvení je uvnitř k dispozici rovněž jídelní stůl a posezení s televizní obrazovkou. Venkovní prostor je přístupný několikerými prosklenými posuvnými dveřmi.
V celé rezidenci je celkem deset koupelen, každá v trochu jiném designu, všechny však v nastolené linii a stylové charakteristice. Tady padla volba na jednoduchou, leč působivou kombinaci bílé s tmavomodrými doteky.
Sytá modř určuje charakter jedné z celkově šesti ložnic. Tato, vybavená vysokou postelí s kovovými nebesy, je určená pro hosty. Celkový vzhled a vybavení prostoru evokují zjednodušený orientální styl.
Další z koupelen je laděna ve žluté barevné paletě. Část stěn pokrývá keramický obklad, vzhledem připomínající cihlové zdivo. Deska se zapuštěným umyvadlem je z adekvátně zbarveného mramoru.
Hlavní ložnici umístil architekt do romantického prostoru pod kupolí. Jde o část rezidence, orientovanou směrem do zadního parku, což zaručuje naprostý klid při spánku. Postel zdobí nebesa s něžným květinovým dekorem.
Dvoupodlažní členitá rezidence s kamennou fasádou má zřetelně koloniální charakter. K příjezdové cestě se otevírá portálem s antickým štítem, podepřeným typickými sloupy.
Součástí pozemku, obklopujícího rezidenci Rosewood, jsou také venkovní sportoviště. Obyvatelé i jejich hosté mají k dispozici například tenisové kurty.
Při pohledu z výšky je dobře vidět rozlehlost a členitost usedlosti. Střechy s řadou komínů vypovídají o tom, že na tepelné pohodě vnitřních prostor se podílí celkem osm krbů.
Venkovní bazén je nemyslitelný bez integrované vířivky. Vodní plochu lemují ochozy s velkoformátovou dlažbou z přírodního kamene. Terasa je vybavena k odpočinku určeným nábytkem, k dispozici je i altán s kuchyní, jídelnou a televizí.
Architekt Boris Baranovich citlivě zasadil své dílo do nádherné přírodní scenérie oblasti Chappaqua, vzdálené pouhých pětačtyřicet minut jízdy autem od hyperaktivního centra New Yorku.

Vůbec není těžké si představit, jak se po rozlehlém zalesněném pozemku tohoto nádherného palácového komplexu, zaujímajícího celkovou plochu téměř 87 akrů, procházejí Bill Clinton s manželkou Hillary ruku v ruce.

Chybělo jen málo, a pokud by byla Hillary úspěšná v posledních prezidentských volbách, mohlo to tak skutečně být.

Jak to dopadlo, ale víme, takže ve skutečnosti někdejšímu prvnímu americkému páru zůstaly kromě sídla v luxusní washingtonské čtvrti Observatory Circle, na jehož podobě se podílela sama Hillary a napsala v něm velkou část svých pamětí Hard Choices, pouze dvě sousední usedlosti.

Old House Lane, postavený v holandském koloniálním stylu, který Clintonovi koupili s blížícím se koncem Billova volebního období v roce 1999 za téměř dva miliony dolarů, využívali po určitou dobu jako hlavní adresu, dům také Hillary proměnila ve svou základnu, když se ucházela o post senátorky v New Yorku, a podle časopisu The New York Times tu při kampani trávila většinu volného času.

Druhou nemovitost si pak o něco později pořídili jako jakési chystané zázemí pro eventualitu, že Hillary promění svou prezidentskou kandidaturu v úspěch.

Pak měla zřejmě sloužit jako útočiště pro ochranku a tajné služby, dnes ovšem funguje spíše jako ubytování pro dceru Clintonových s její rodinou, když přijede do Chappaqua.

Přímo by se nabízelo všechny pozemky jednoduše propojit… Smělý plán sice nevyšel, což však samozřejmě nestálo v cestě tomu, aby při nedávném prodeji nejrozlehlejšího z okouzlujících panství bylo jméno někdejší prezidentské dvojice skloňováno ve všech pádech.

Jejich fenomén prostě stále neuvěřitelně přitahuje a určitě posloužil jako dokonalý marketingový tah.

Působivá, plně zařízená rezidence s názvem Rosewood je obklopena krásou příměstské newyorské čtvrti, vzdálené pětačtyřicet minut jízdy od centra „Velkého jablka“.

Jde o ideální destinaci uprostřed přírody, určenou pro všechny, kteří se snaží uniknout z hektického života americké metropole, pulzující nepřetržitým ruchem, který nezná rozdíl mezi dnem a nocí.

Chappaqua je už dlouhá desetiletí domovem bohatých a mocných včetně prezidentského kandidáta z roku 1872 a redaktora newyorské tribuny Horace Greeley, současného guvernéra New Yorku Andrewa Cuoma a samozřejmě už zmíněného klanu Clintonových.

Ti ke smetánce svými příjmy rozhodně patří – poté, co se v lednu 2001 odstěhovali z Bílého domu, dokládají jejich daňová přiznání, že určitě nemají hluboko do kapsy a právem patří mezi miliardáře.

I přes vysoké příjmy se ovšem jejich nemovitostní portfolio drží vzhledem ke třídě, do níž se svými finančními zdroji patří, poněkud skromně při zemi.

Vraťme se však k Rosewoodu. Kdysi byla tato usedlost oceněna téměř na třicet milionů dolarů, její současná hodnota však – přes neustálý obecný růst cen nemovitostí – poklesla téměř na polovinu.

Ovšem opulentní sídlo se šesti ložnicemi a desítkou koupelen, které bylo navrženo renomovaným architektem Borisem Baranovichem v roce 2004, stojí za každičký investovaný cent.

Nabízí totiž neobyčejně estetický design, vyznačující se dokonale propracovanými detaily a exkluzivními povrchovými úpravami, řadou jedinečných architektonických prvků a nádherných výhledů do zalesněného okolí.

Dobře promyšlený půdorys zahrnuje vysoce elegantní a rozlehlé formální přízemí s grandiózním společenským prostorem, který ohromí obrovskou dvoupodlažní knihovnou z mahagonového dřeva se skrytými dveřmi a utajeným vnitřním schodištěm, velkorysým barem a soukromým kinem.

Multifunkční zóna disponuje také ostrůvkovou kuchyní, vybavenou špičkovými moderními spotřebiči na profesionální úrovni, jídelnou pro šestnáct lidí a rozlehlým vinným sklepem.

Pohledově zajímavé jsou samozřejmě rovněž impozantní krby, některé s vestavěným posezením po stranách.

Takových opulentních otopných těles se živým ohněm je v domě celkem osm, a to i v hlavním křídle ve druhé obytné úrovni, které má vlastní obývací pokoj, ložnici oválného tvaru, šatnu, koupelnu s mramorovou vanou a balkon.

To vše v tradičním klasickém stylu, jenž se vyznačuje především použitím dokonale opracovaných solidních přírodních materiálů s převahou kamene a dřeva.

Autor rezidence si dal záležet rovněž na ztvárnění venkovních ploch, obklopujících usedlost.

Ostatně Boris Baranovich se svým týmem dovede naslouchat přáním klientů a komunikovat s nimi v každé fázi návrhu, proto více než osmdesát procent zakázek jeho firmy vzešlo z osobního doporučení spokojených investorů.

Ať už jde o projekt rozsahem velký nebo malý, prioritou je vždy důraz na jeho detailní zpracování a realizaci od návrhu po finální podobu, často včetně interiérů i exteriérů, s cílem maximálně splnit dané funkční, rozpočtové a estetické parametry.

V tomto duchu se podařilo integrovat do pozemku, obklopujícího rezidenci Rosewood, také sportovní aktivity v podobě krytých i venkovních tenisových kurtů, basketbalového hřiště či soukromého bazénu s terasou a odpočinkovým altánem.

Také díky tomu lze sídlo považovat za naprosto ideální místo pro pořádání nejen velkolepých společenských událostí a akcí, ale také intimních setkání či rodinných a přátelských večírků.

25TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Elite Auctions