Transformace hotelu Queen Elizabeth
RESTAURACE ROSÉLYS je zařízenav duchu příjemně moderního „bistra“. Zřejmá je směs pařížské elegance a anglického vkusu a vyváženosti mezi ženskými a mužskými rysy. Původní fasáda a strop jsou otevřené a nabízejí krásné výhledy na baziliku Panny Marie. Dominantou je centrální bar.
RESTAURACE ROSÉLYS je zařízenav duchu příjemně moderního „bistra“. Zřejmá je směs pařížské elegance a anglického vkusu a vyváženosti mezi ženskými a mužskými rysy. Původní fasáda a strop jsou otevřené a nabízejí krásné výhledy na baziliku Panny Marie. Dominantou je centrální bar.
NOVĚ OTEVŘENÉ prostory hotelu se týkají především několika nových vchodů, prostoru kuchyně a teras a vylepšením vertikálních spojnic podlaží v podobě skulpturálních schodišť.
PLOCHA DRUHÉHO a třetího podlaží je využívána jako konferenční. I zde se díky novému velkorysému prosklení mohou návštěvníci kochat výhledem například na Mount Royal.
ŘADOU TEMATICKÝCH, ultramoderně zařízených zasedacích místností disponuje celé třetí patro, jehož součástí je velkorysá venkovní terasa, nabízející rovněž pohoštění pro hosty.
AGORA JE TYPEM prostoru pro hotel zcela novým. Jde o vnitřní, veřejně přístupné místo, kde lze pořádat nespočet společenských akcí – slavnostní události, hudební projekce, vernisáže. Design Agory je založen na odvážných, eklektických kombinacích v podobě malých modulárních zón.
KRÉMA CAFÉ – místo, které ožívá díky vůní vysoce kvalitních kávových zrn a čerstvě upečených delikates. Se šálkem kávy je možné relaxovat u krbu, nebo sledovat ruch velkoměsta přes panoramatickou stěnu.
HLAVNÍ RESTAURACE Rosélys byla zrekonstruována ve velmi přátelském duchu a nese jasné rysy bistra. Je vyhlášená jako gourmetský ráj a na menu se podílí řada špičkových kuchařů.
GRAND SAL – centrální hala je věrná původnímu designu s výjimkou toho, že se stala „veřejnou ulicí“ pro místní obyvatele, turisty i samotné hotelové hosty. Hala je průchozí, přístupná několika vchody směřující na hlavní třídy města.
HOTEL DISPONUJE několika salonky. Mezi nejluxusnější a zároveň designově nejzajímavější patří Gold Lounge. Prostor nabídne vše pro posezení s přáteli či pracovní schůzku.
BAR NACARAT se může pochlubit jedinečným výhledem na ulice Montrealu a náměstí Place Ville Marie Esplanade. Velká panoramatická okna a patio jsou obráceny k René-Lévesque Blvd. Pořádají se zde pravidelně hudební produkce.
ZA CENTRÁLNÍM masivním barem s jedinečnou identitou inspirovanou midcentury (spojení stylů glam rock, pop a britská hospodská kultura) se každý den odehrává velkolepá show mistrů barmanů. Jejich společnost si můžete denně užít do druhé hodiny ranní.
DALŠÍ Z MNOHA společenských prostorům ve druhém patře slouží jako konferenční centrum. Centrální sály doplňují právě tyto klidové zóny v různém designovém pojetí.

Královna Alžběta byla otevřena už v roce 1958, stala se jedním z největších moderních hotelů na světě své doby a stále zůstává největším kanadským hotelem východně od Toronta.

Už dva roky mohou klienti hotelu využívat jeho nadstandardní služby. Místním obyvatelům pak nabízí veškeré výhody městského centra. Setkávají se zde na pracovních schůzkách a účastní se nespočtu společenských akcí, které se zde pořádají.

Právě takto byla koncipována rozsáhlá rekonstrukce celého objektu, jejímž výsledkem je dle slov architektů transformace hotelu do takzvaného třetího městského prostoru.  Tohoto úkolu se zhostil architektonický gigant Sid Lee Architecture, který úzce spolupracoval s majitelem Ivanhoém Cambridgem a provozovatelem hotelů Fairmont.

Právě standardy prestižní značky Fairmot vedly architekty k vytvoření prvotřídního hotelového prostředí.

Nový styl Queen Elizabeth je inspirován historií hotelu a jeho stylistickým vývojem po dobu téměř šedesáti let.  Velkolepá budova je postavená v klíčové oblasti centra Montrealu, otevírá se městu a těží z nádherných výhledů.  Hlavní změnu zaznamenal hotel otevřením společných prostor na úrovni ulice tím, že dostal několik nových vchodů.

V podobném stylu „open space“ jsou i restaurace, bary, terasy a celé přízemí hotelu. Centrální hala se stala součástí živé městské atmosféry.  Ubytovaní hosté i místní zde mohou využívat nespočet komerčních služeb.

Za pozornost stojí zbrusu nový typ hotelového prostoru, který dostal název Agora. Jedná se o prototyp, jehož design je založen na odvážných eklektických kombinacích malých, příjemných, modulárních zón.

Je to místo ideální k pořádání slavnostních akcí, vernisáží a podobně. Netradiční řešení dostala i hotelová kuchyně pod vedením šéfkuchařů Baptisty Peupiona a Jeana-Philippa Desjardinse.

Nová architektonická koncepce totiž návštěvníkům nabídne možnost naživo sledovat každodenní činnost kuchařských mistrů.

TEXT: Markéta Vobroučková, FOTO: Stéphane Brugger