Holistický přístup s funkčním stylem
Nevšední řešení prázdninového domu umožnil víceúrovňový terén a možnost přesazení olivovníků, které jsou součástí místního kulturního dědictví. Toto řešení poskytuje klid návštěvám i majitelům, kteří bydlí v hlavním domě situovaném o úroveň výš.
Za každou stěnou z indického vápence se skrývá vchod do jednotlivých místností prázdninové rezidence. Pro obyvatele je tak zachována určitou míru soukromí. Řadu zakončuje venkovní umývárna, která je citlivě ukrytá za dřevěnou zástěnou.
Návštěvníkům zahrady se nabízí dechberoucí pohled na vodní hladinu, opticky splývající s obzorem, v tzv. přelivovém bazénu. Druhý bazén v popředí je určený především menším dětem. Světla vymezují prostor pro odpočinek na lehátkách
Do hlavního bazénu nechal architekt nainstalovat menší jacuzzi, které poskytuje uživatelům jedinečnou relaxační hydromasáž. Hosté mohou spojit příjemné s užitečným a po plavání v bazénu si nechat ve vířivce namasírovat unavené svaly.
Pohled odkrývá další úroveň, kterou architekt využil při budování bazénu, jenž v horní části přetéká ve formě vodopádu o pár metrů níž, kde vytváří základnu vodního díla. Osvětlení dodává prostoru ve večerních hodinách úchvatnou magickou atmosféru.
Kromě strategicky rozmístěných světel jsou v trávě rozeseté šlapáky, které vymezují pochozí plochu. Vedle přelivového bazénu se nacházejí záhony se stromy a keři. Prostor zpevňuje opěrná zeď ve spodní části, dotvářející vzhled celé stavby.
Jedinečné kouzlo panuje v zahradě v okamžiku, kdy slunce již zapadlo za obzor, ale ještě stále o sobě dává vědět krásně zbarvenou oblohou. Díky poloze pozemku si obyvatelé i hosté mohou tato jedinečná představení užívat prakticky každý den.
Jenom vesmír a vy – takový pocit nabízí večerní koupání v přelivovém bazénu, který má uvnitř zabudovaná tři podvodní lehátka a jedinečnou vířivku, jež vám před spaním krásně namasíruje tělo.
Nejenom v noční atmosféře působí celý relaxační komplex jako z Pohádek tisíce a jedné noci. Architekt Waell Faran rozehrál dokonalou hru s nepřímým osvětlením, které magicky podbarvuje prostor a půvabně dotváří konkrétní odpočinkové zóny.
Architekt nechal na pozemku vybudovat tři vysoké monolity. Použil na ně stejný materiál jako při stavbě domu, a sice indický vápenec. Uvnitř jsou ovšem zabudované sprchy, které tak zvyšují uživatelský komfort nejenom majitelů, ale i hostů.
Osvětlení altánu je pojaté stejně jako světla v celém areálu, tedy jako nepřímé, pouze dokreslující atmosféru daného místa. Na podlaze je použita italská dlažba Bisazza v přírodním designu. Tato část zastřešeného posezení je určena ke stolování.
Z jídelního prostoru altánu mohou hosté přejít do společenské části, vybavené zahradní sedací soupravou z umělého ratanu. Doplňují ji příruční stolky ze stejného materiálu. Při nepřízni počasí se dá altán zčásti zakrýt.
Na pečlivě udržovaném trávníku vynikají malé lucerny v moderním designu, vybavené LED osvětlením. Majitelé ani hosté se tak nemusejí obávat nehody při pohybu venku ve večerních hodinách a mohou se bezpečně pohybovat po areálu.
Půlkruhová stěna z indického vápence je osazená kamennými umývadly s tekoucí vodou a zrcadly. Z druhé strany má připevněnou desku určenou k sezení. V dřevěných policích jsou uloženy ručníky pro hosty, za zástěnou se pak skrývají další sprchy.
Je téměř nemožné, aby vás tento neskutečný pohled nezvedl ze židle. Promítl se do něj nejenom vytříbený vkus architekta, ale i jeho cit pro detail. Díky tomu je dům včetně celé nově vybudované relaxační plochy doslova pastvou pro oči.
Díky vyvýšené poloze, kdy voda splývá na horizontu s nebem, máte pocit, že jste součástí universa. Jste tu a jenom existujete. Nemusíte dělat nic, nemusíte se stresovat, jenom být. Takových pocitů chtěl architekt Wael Farran dosáhnout.
Nezbytnou součástí domu je kuchyně. Jelikož hosté stolují jinde, není příliš velká, ale zato velmi účelně vybavená. Nechybějí elektrická a mikrovlnná trouba, plynová indukční deska s hořákem na wok, nad kterou je umístěn odsávač par.
Altány umístěné tak, aby nabízely krásný výhled na okolní krajinu, jsou postaveny na betonové základové desce. Kolem nich nechal architekt vysázet keře, které až povyrostou, budou vytvářet přirozený stín a současně zchladí vzduch v altánu.
Malá tělocvična vybavená běhacím pásem a dalšími pomůckami ke cvičení se nachází v sousedství koupelny, s níž je spojena dveřmi z masivního dřeva. Posuvná varianta umožňuje přirozené proudění energie v prostoru, a tedy i příjemnou atmosféru.
Zelená barva v příjemně relaxačních odstínech v kombinaci s prvky masivního dřeva vnášejí do prostoru požadovaný přírodní aspekt.
Ložnice je vybavená kontinentální postelí s vysokým čelem a nočními stolky. Nebesa představují nejenom zajímavý dekorativní prvek, ale současně poskytují ochranu před dotěrným hmyzem.
Ve druhé koupelně vyniká modrá mozaika použitá na umyvadlové desce, na které je postavené mramorové umyvadlo se spádem. Motiv mozaiky se opakuje ve formě listely na stěnách a v obkladech.
S ohledem na konstrukci domu jsou čelní stěny jednotlivých místností prosklené, aby dovnitř pronikal dostatek přirozeného světla. Soukromí zajišťují dlouhé závěsy.
Nábytkové skříňky byly vytvořeny na míru. Sedací nábytek je multifunkční. Odkládací stolky jsou stohovatelné. Základní nepřímé osvětlení architekt vyřešil pomocí LED pásků ukrytých ve stropních překladech.
Jelikož majitelé chtěli svým hostům dopřát pohodlí, zajistili jim kuchaře i obsluhující personál. Pro ně vytvořili nezbytnou šatnu, vybavenou jednoduchými skříňkami. I zde je místnost osvětlená LED páskami, a navíc bodovými světly.
Ložnice je kromě postele vybavena i lehátkem pro odpočinek, které ovšem může sloužit i jako další lůžko. Je vyrobeno z dřevěného masivu s nadčasovými ohýbanými prvky. I tato místnost má vlastní soukromý vstup do zahrady.
A protože v Senses Pool House by se hosté neměli zabývat ničím jiným než výhradně odpočinkem, majitelé jim rovněž zařídili malé kadeřnictví. Místnost svým designem plně zapadá do stylu celého domu, od kterého ji odlišuje jenom kadeřnické vybavení.

Jedinečný Senses Pool House, který se nachází v nádherném prostředí u Středozemního moře ve Wardanieh asi čtyřicet kilometrů jižně od libanonského Bejrútu, je dokonalou směsicí relaxace a pohody na pozadí velkolepé přírodní scenérie.

Pro architekty z Wael Farran Studio celý projekt představoval pořádnou výzvu. Byl koncipován jako rozšíření stávajícího sídla.

„V rámci zadání jsme museli vyřešit hlavně spojení interiéru s exteriérem, které dohromady vytvářejí nádhernou holistickou atmosféru,“ říká Wael Farran, zakladatel a vedoucí

architektonického studia. Jak dodává, už samotná poloha hlavního domu je velmi inspirativní. Díky svému kouzlu umí mediteránské pobřeží popustit uzdu fantazii a snům a umožňuje najít sebe sama. Je to místo, kde se člověk cítí bezpečně, klidně a šťastně. A přesně tyto pocity budete vnímat v Senses Pool House.

Cílem bylo vytvořit skrytou zónu propojenou s hlavním domem, ale dostatečně oddělenou, aby respektovala soukromí rodiny majitelů. V cestě jí ovšem stál olivový háj o rozloze necelých tři tisíce metrů čtverečních.

Studio najalo specializovaného odborníka s profesionálním vybavením, který stromy s maximálním respektem přemístil na jiné místo. Jelikož olivovníky jsou v této oblasti nezbytnou součástí kultury, je jejich ochrana nanejvýš důležitá. Prostor, který po nich zbyl, se nacházel v různých

úrovních. Nejvyšší byl použit k vybudování Jacuzzi přetékajícího do bazénu, jenž svým optickým spojením s horizontem vytváří dojem nekonečné hladiny.

To samozřejmě není pravda, protože voda, která vytéká ven, se proměňuje v osmimetrový vodopád, padající do menšího bazénu umístěného

pod ním. Designéři samozřejmě nezapomněli ani na děti, které dostaly vlastní bazén. Součástí jsou i dva moderní altány, spočívající na volném prostranství pozemku.

Zenový pocit z prostoru v noci umocňuje strategicky rozmístěné osvětlení, jež tak dodává celé ploše až mystické kouzlo. Venkovní plocha je vybavená sprchami různých výšek, připomínajícími terasovitou charakteristiku projektu, a hlavovou

sprchou zastupující zmíněný vodopád, aby byl zaručený příjemný zážitek i po koupání. Celek doplňují venkovní umývadla a koupelna pro hosty.

Interiér prázdninového domu je rozdělený tak, aby umožnil plynulý pohyb uvnitř a dostatek soukromí pro návštěvy. Pohodlí napomáhají i posuvné dveře z masivu, které spolu s odstíny zelené a modré současně vnášejí do vnitřního prostoru i prvky přírody.

Nábytek je vyrobený na zakázku. Vedle ložnice se nachází koupelna obložená mramorem a mozaikou. Z ložnice mohou návštěvy vyjít samostatným vchodem rovnou na zahradu.

Stejně jako architekti věnovali pečlivou pozornost projektu, důkladně vybírali i všechny materiály.

Kolem bazénů tak například použili mozaikovou dlažbu světově proslulého italského výrobce Bisazza, pro jehož mozaiky mají slabost milovníci designu po celém světě.

Vlastně ani není divu, když pro něj navrhují takoví designéři jako Paola Navone, Tom Dixon nebo Jaime Hayon a řada dalších. Pokud jde o fasádu domu, na ní převládá indický vápenec.

Jelikož je dům zasazený pod úroveň pozemku, není při pohledu z uliční strany skoro vidět. Navíc je střecha opatřena zelení (tzv. zelená střecha), díky níž celý objekt splývá s okolím.

Vzhledem k této poloze bylo nutné vyřešit dělicí stěny vnitřního prostoru domu tak, aby dovnitř přicházelo co nejvíce přirozeného světla. Tento stavební systém současně nabízí

uživatelům fantastické výhledy do okolí a na moře. V domě se nacházejí velký obývací pokoj, tělocvična, zmíněná ložnice, dvě koupelny a kuchyně. K ní patří šatna pro kuchaře a obsluhující personál. A dokonce zde najdete i malý kadeřnický salon. „Záměrem bylo propojení vnitřních a venkovních částí do jedné

celistvé formy a navození příjemného pocitu.

Prostřednictvím tohoto unikátního blendu Senses Pool House promlouvá ke svým majitelům i návštěvníkům srdcem a duší,“ vysvětluje zakladatel studia Wael Farran, který je známý svým vytříbeným vkusem, smyslem pro detail a jedinečnou schopností podmanit si prostor.

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: Genia Maalouf

KONTAKTY: Wael Farran Studio (architektonický projekt), www.waelfarranstudio.com