Casa Giovannini – solitér s nebývalou pozorno
PROPOJENÍ DŘEVĚNÝCH prvků v podobě šesti dřevěných sloupů integrovaných do střechy a vnitřního osazení pláště domu je ojedinělé a ve spojení s hliníkovým systémem Prefalz ® vytváří harmonický celek.
OPTIMÁLNÍM MATERIÁLEM se pro tento typ zastřešení stal hliníkový plech na střechu Prefalz ®. Zkušenost architekta s hliníkovou krytinou zručnost klempíře vedly ke zdárnému výsledku, který nadchl doslova celý Flavon.
HLINÍKOVÝ SYSTÉM Prefalz ® se díky své poddajnosti zpracovává snadněji než většina srovnatelných materiálů a projektantům nabízí množství kreativních možností. Výběr odstínu střechy padl na P.10 antracitová.
TVÁRNOST A JEDNODUCHÁ zpracovatelnost materiálů Prefalz ® byly klíčem úspěchu. Polovina plochy na domě se zakružovala, ohýbala a lemovala, kromě toho zde bylo i hodně náročných detailů.
STŘEŠNÍ A FASÁDNÍ systémy PREFA jsou stabilní, ekologické, odolné, a přitom velmi tvárné. Dle slov mistra pokrývače se dá s tímto materiálem doslova kouzlit a pokrýt prakticky vše.
ARCHITEKT SE před schválením konečného projektu nepotýkal jen s nespokojeností investora, ale musel své záměry obhajovat i před zastupiteli města, kteří neměli důvěru v moderní dřevostavbu.
PROPOJENÍ DŘEVĚNÝCH prvků v podobě šesti dřevěných sloupů integrovaných do střechy a vnitřního osazení pláště domu je ojedinělé a ve spojení s hliníkovým systémem Prefalz ® vytváří harmonický celek.

Dostat jedinečný nápad je bezesporu obdivuhodné a fascinující. Avšak mnohdy je ještě těžší o takovém nápadu a jeho kvalitách přesvědčit i široké okolí. Že to není nemožné, ukazuje realizace rodinného domu v obci Flavon v severoitalském Trentinu.

Tradiční lokální výstavbu oživuje neobyčejný projekt oválné budovy, kterou chrání hliníková střecha Prefa, přecházející ve fasádu připomínající široké písmeno C. Neobyčejnost je ještě podtržena šesti dřevěnými sloupy, které střechu protínají a opticky zdánlivě podpírají.

Autorem projektu je architekt Karl Heinz Castlunger, který se řadí k průkopníkům znovunavrácení dřevěných domů do Jižního Tyrolska.

I přesto, že primárně nevytváří návrhy, o kterých se veřejně mluví, aktuálně poutá jeho koncept Casa Giovannini tolik pozornosti jako žádná jiná dřevostavba.

Při svých vzpomínkách na historii vzniku domu zdůrazňuje, že investor naklonoval do svého nového bydliště horský styl, jaký je možné vidět ve věhlasném Alta Badia v Dolomitech.

„Zprvu se zadavateli mé návrhy vůbec nelíbily a požadoval upravit každý detail,“ přibližuje architekt. Castlunger nakonec projektovou dokumentaci neupravil, vytrvale obhajoval navržený koncept, až klienta získal na svou stranu.

Investor je sám obchodníkem se dřevem a na stavbě použil převážně vlastní materiál, což se promítlo i do šestice vsazených dřevěných sloupů u vstupního portálu do domu.

Kromě toho si pan Giovannini sám vybíral i stavební firmy, které jeho dům bez problémů realizovaly. Podobnou stavbu s dominantní půlkulatou střechou v okolí jen těžko najdete.

TEXT: redakce, FOTO: Croce & WIR