Udržitelná architektura s afro estetikou
Centrem společenské zóny je impozantní stůl s vrchní deskou, tvořenou dvěma masivními kusy olovnatého dřeva. Nesou je mohutné sokly ve zlaté barvě, která byla použita také na lustru od designéra Martina Dollera.
O potřebnou dynamiku vnitřního prostoru se tvůrci interiérů postarali i kombinováním povrchů s různými texturami, počínaje leštěnými mramorovými obklady přes plochy ze surového betonu až po omítnuté hrubé kamenné zdivo.
Na interiér plynule navazují zastřešené venkovní terasy, oddělené pouze posuvnými skleněnými stěnami. Okolní příroda se díky tomu stává neoddělitelnou součástí obytné plochy.
Africké prostředí se v interiéru projevuje prostřednictvím doteků typického safari stylu. Tuto roli návrháři svěřili nejen artefaktům soudobých umělců, ale také například trofejnímu paroží.
Zatímco stolu kraluje dekorativně zpracované lakované masivní dřevo, jako materiál impozantního kuchyňského ostrůvku posloužil ručně otesaný blok travertinového pískovce.
Dispozice jednotlivých společenských zón jsou maximálně otevřené, funkční partie oddělují pouze optické prvky, například v podobě polostěn. Jednoduchou barevnost osvěžují průhledy do zeleně na okolním pozemku.
Příjemnou atmosféru se podařilo docílit rovněž pomocí živého ohně, hořícího v minimalisticky pojatém otevřeném krbu. Komínové těleso kryje zaoblený plát cortenové oceli.
: „Cílem bylo vytvořit nový jazyk afrického designu pro safari,“ říká Mark Rielly, ředitel ARRCC, o projektu. „Výsledné interiéry jsou současně jedinečně etnické, ale i nepopiratelně moderní, s přírodními povrchovými úpravami a sofistikovanými detaily.“
Moderní minimalismus se tu prolíná s jednoduchostí místního etnostylu. Na výsledném vzhledu se velkou měrou podílejí přírodní materiály z místních zdrojů, zpracované zdejšími řemeslníky.
Kouzlo živého ohně, zkroceného moderním krbem, dodává potřebnou atmosféru také venkovnímu prostoru s bazénem, nad jehož hladinou levitují zastřešená odpočinková mola z přírodního kamene.
Rovněž vnější konstrukce všech objektů byly vytvořeny s pomocí stejných materiálů, dobře odolávajících zubu času: betonu, kamene, dřeva a cortenové oceli.
Mnoho prvků v interiérech pochází také z dílny Colina Rocka. Tento zručný řemeslník nejdříve vyráběl především kytary, v poslední době se zaměřil na zakázkový nábytek, u něhož se inspirativní forma dokonale prolíná s funkčností.
Ke každé obytné buňce, určené pro dva uživatele, patří rovněž hygienická zóna, vybavená špičkovými technologiemi. Velkorysý sprchový kout nabízí i stropní sprchu s efektem tropického deště.
V důsledku velkorysého otevření obytného plochy do venkovního prostoru se obyvatelé Cheetah Plains stávají z pouhých diváků přímými účastníky života v africké buši.
Mezi umělecká díla, jimiž byly prostory projektu vybaveny, patří také práce malířky a sochařky Gail Caitlinové. Její stylizovaní divocí psi „pobíhají“ kolem, jako by chránili obyvatele bungalovů před ostatními predátory.
Odpočívat lze nejen ve vnitřní ložnici, ale také na komfortním denním lůžku na kamenné terase. Prostor krytý střešním přesahem je oddělen od interiéru proskleným posuvným systémem.
Zahrady jsou řešeny tak, aby po čase vzrostly a dokonale splynuly s přirozeným okolím. Typickým stromem pro rezervaci Sabi Sands, hraničící s jihoafrickým národním parkem Kruger, je především krásná a divoká akácie.

Soulad sebevědomé anorganické formy s okolní krajinou, nečekaný tvůrčí kontrast zdánlivě protichůdných sil. To je resort Cheetah Plains, jehož podoba je výsledkem spolupráce společností ARRCC a OKHA.

Projekt, který by svým novátorským pojetím mohl sloužit jako inspirace pro vyznavače maximálního propojení přírody s obytnými prostorami, to vše s ohledem na udržitelný život, má podobu tří hlavních objektů, obklopených několika v podstatě samostatnými satelity.

Každá centrální vila má přitom soukromé příjezdové nádvoří s krytým baldachýnem, velkorysý otevřený salon, jídelnu s barem a přilehlou klimatizovanou vinárnou, samozřejmě rovněž společenskou zónu. K ní přiléhá velká terasa s vyhřívaným bazénem.

Kuchyně je ryze komerční a vládne v ní pevnou rukou špičkový šéfkuchař. Tyto společné obytné prostory užívají obyvatelé čtyř bungalovů s ložnicí, otevřeným obývacím pokojem a hostinským WC a šatnou. Koupelny jsou otevřené přímo do venkovních partií s bazénem.

Budovy jsou uspořádány tak, aby na celém rozlehlém pozemku bylo možné zachovat původní zeleň, což se projevuje jejich dokonalou vzájemnou integrací.

Efektní vzhled čistých architektonických forem je výsledkem citlivé kombinace betonových lineárních prvků s kreativně aplikovanými místními surovinami, jež se prolínají z vnějšku dovnitř.

Hlavní konstrukce jsou z nerezavějící oceli, moderní prosklené plochy doplňují dřevěné prvky, představující teplo a zemitou syrovost.

Tvůrci tu také mistrně vyžili střídání různých textur a povrchových úprav, jež jsou zdrojem potřebného napětí venkovních i vnitřních prostor a vskutku originálního pojetí afrického stylu bydlení s prvky safari, jež jsou pro oblast jihoafrického Národního parku Kruger a rezervaci Sabi Sand typické.

Své místo tu mají bohatě tvarované textilie, kůže a dřevo, které elegantně stárnou, stejně jako elegantní detaily ve zlatých, bronzových a černých tónech.

Finální vyznění prostoru je bezesporu také zásluhou místních řemeslníků, kteří velkou část vybavení ručně vyráběli na zakázku podle návrhů designérů a architektů.

Mnoho kusů nábytku vzniklo pod taktovkou společností ARRCC a OKHA. Jsou tu ale například také mistrovské jídelní stoly od firmy Pierre Cronje Furniture, představující dokonalou směsici moderního a tradičního stylu, jež jsou ústředním prvkem obytných prostor.

Nad nimi se vznášejí ručně foukané skleněné lustry Martina Dollera. Stěny zdobí citlivě vybraná umělecká díla osvědčených i začínajících místních autorů. Patří k nim například Gepard, jehož autorem je Arend Eloff, a Divocí psi od Gail Catlinové.

„Před našima očima se tu odvíjí příběh sounáležitosti různých prvků a materiálů s přirozenou krásou čistých forem, jimž s pomocí propracovaného designu a transformace vdechujeme duši luxusu,“ říká Mark Rielly, vedoucí týmu ARRCC. Ostatně schopnost studia vytvářet inteligentní obytné prostory plné autentických emotivních zážitků je přičítána vysoké osobní pracovní morálce jeho členů, jejich neustálé zvědavosti, neutuchající invenci a posedlosti překonávat stále náročnější hranice.

Skromné, ale brutálně upřímné kreativce ženou kupředu sny, jež se proměňují v realitu exkluzivních realizací, vznikajících v kontextu konkrétního prostředí a reagujících na potřeby investorů, současného životního stylu i přírody.

Jak říká ředitel ARRCC Jon Case, budovy, interiéry a krajina jsou jen tehdy dokonalé, pokud existují ve vzájemné symbióze. A to se v případě Cheetah Plains podařilo vrchovatě.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Adam Letch

KONTAKT: ARRCC INTERIOR DESIGN STUDIO (návrh a realizace projektu), 09 Hatfield Street Gardens, Cape Town 8001, South Africa, tel.: +27 21 468 4400, www.rrcc.com