Dialog mezi prostorem a emocemi
Prosklené stěny umožňují propojení interiéru s exteriérem. Majitel si tak může i uvnitř domu užívat krásy zahrady. Při zařizování interiéru architekt kladl důraz zejména na minimalistický přístup a volil barvy v přírodních tónech, které místnosti příjemně zateplují.
Dům je zařízený podle učení feng shui, proto v interiéru nesmějí chybět rostliny, stromy, nebo alespoň větve. Platí, že element dřeva představuje rozvoj a růst. Zelené rostliny dovnitř vnášejí mír, harmonii, redukují stres a vytvářejí rovnováhu. Z pohledu designu zútulňují interiér.
Prosklené stěny umožňují propojení interiéru s exteriérem. Majitel si tak může i uvnitř domu užívat krásy zahrady. Při zařizování interiéru architekt kladl důraz zejména na minimalistický přístup a volil barvy v přírodních tónech, které místnosti příjemně zateplují.
Na dům navazuje zastřešená pergola, po které se pne víno. Pod ní je umístěn venkovní jídelní stůl, který majitel využívá nejenom za hezkého počasí.
I když vila stojí v zeleni, která majiteli poskytuje určité soukromí a chrání před pohledy sousedů, pro větší intimitu lze v místnostech zatáhnout různobarevné závěsy.
Společenské prostory v přízemí včetně kuchyně jsou propojené, aby spolu hosté i rodina mohli bez problémů komunikovat. Současně jsou zde začleněny i zóny, ve kterých lze nerušeně pracovat nebo relaxovat.
Obývací pokoj je vybaven zejména sedacím nábytkem. Pohovky a křesla jsou od italské značky Medea. Doplňují je konferenční stolky od značky Reflex a lustr Baccarat. V místnosti našlo místo také klavírní křídlo.
Pracovna je umístěna v klidové části domu nad zvýšeným suterénem, zatímco obývák stojí na základové desce. Kvůli nerovnoměrné výšce tak obě místnosti oddělují dva schody.
Malá místnost, zčásti obložená dřevem, je vybavena psacím stolem a židlí značky Reflex. Majiteli nabízí příjemný výhled do pečlivě udržované zahrady.
Stojací lampy s černými stínítky od značky Flos tvoří příjemný kontrast s přírodním odstínem masivního obložení stěny místnosti.
Jasný akcent dodává interiéru obývacího pokoje velké stropní svítidlo ve stylu Baccarat s růžovými detaily broušených ověsů, který doplňuje modrá nádoba na stolku pod ním.
I když otevřený prostor může působit neútulně, příčky i vhodně zvolený nábytek mu dodávají příjemnou domácí atmosféru. Zde architekt zvolil sedačky od značky Medea.
Jelikož dům je zařízen dle učení feng shui, architekt a designér v jedné osobě Gao Zhiqiang zvolil do této jídelny kulatý stůl se židlemi od značky Reflex. Atmosféru opět doplňuje lustr Baccarat.
Podlaha v dekoru mramoru s bílým žilkováním dodává prostoru kuchyně a jídelny punc luxusu. Pro digestoř nad kuchyňským ostrůvkem zvolil architekt dekor shodný s nábytkovým vybavením – motiv dřeva.
Také horní patro vily je koncipováno jako otevřené. Směrem na východ od hlavní ložnice majitele se nachází obývací pokoj zařízený pohovkami, pohodlnými křesílky, koberci a nezbytnými rostlinami.
Zajímavou kulisu, současně poskytující i soukromí, tvoří vzrostlé bambusy, které se podle učení feng shui umísťují do východní části, kde podporují rodinné vztahy a zdraví. Majitel tento prostor využívá pro pití ranního čaje a potkávání se s přáteli.
Luxusní efekt této jídelny je dán zejména tapetami s krystaly připomínajícími slunce. Židle jsou od značky Reflex, stojací lampa od firmy Flos.
Jednopatrová vilka působí jednoduchým dojmem, svému majiteli ovšem nabízí vše potřebné k příjemnému bydlení. Zahrada hýří krásou barevných květin, ale i vzrostlých stromů a keřů.
Ložnice majiteli poskytuje prostor pro spánek i relaxaci při čtení knih nebo poslechu hudby. Pocit uvolnění navozují i barvy, které jsou vybrány v klidných tlumených odstínech.
Koupelně vévodí bílá barva, volně stojící vana a francouzské okno zakryté žaluziemi. Stolek ve zlaté barvě se jmenuje Bonze a pochází z kolekce geniálního designéra Philippa Starcka.
Křeslo v lososové barvě nese značku Reflex. Je koncipováno jako takzvané čtenářské. Pro lepší pohodlí má v sobě zabudovaný příruční stolek, na který lze odložit nejenom knížku, ale třeba i šálek čaje apod.
Hlavní dominantu ložnice tvoří postel s nebesy, která je opatřena vysokou boxspringovou matrací. Velká prosklená stěna nabízí příjemný výhled do vzrostlé zahrady. V případě potřeby ji lze zakrýt tmavými závěsy.

Způsob života člověka je založen na jeho porozumění věcem kolem sebe, místu, kde žije. Jinými slovy: Domov je tam, kde je nám dobře a kde jsme rádi.

Klasické designové prvky promíchejte s asketickým minimalismem a přidejte nezbytné učení feng shui. Vznikne jedinečný dům, který je pro jeho obyvatele nejenom místem k bydlení, ale současně také domovem.

S tímto záměrem vyrostla v Pekingu soukromá rezidence Vila Dahu. Majitelem je podnikatel, který si užívá vše, co mu přináší život. Kromě toho, že má vlastní osobitý pohled na estetiku, rád ve volném čase pečuje o rostliny, a to jak venkovní, tak interiérové.

Sluneční světlo, vzduch, voda a rostliny jsou tak čtyři designové prvky, které dokonale vyhovují potřebám majitele. Díky nim se může kochat nádhernými přírodními scenériemi i v domácím prostředí.

Tuto možnost mu dávají velké prosklené stěny, které vyvolávají dojem, jako by zahrada prostupovala do vlastního interiéru. Efekt je patrný zejména na zastřešené pergole, navazující na dům, po níž se pne vinná réva.

Všechny aspekty dohromady vytvářejí klidné vnitřní emoce, jež v majiteli vyvolávají pocit sounáležitosti.

Budova je jednopatrová, s velmi zřetelným rozdělením funkčního prostoru, který tvoří přijímací hala a společenský prostor v přízemí. V patře je hlavní ložnice a tři pokoje pro hosty.

Do zvýšeného suterénu, nacházejícího se pouze pod částí domu, architekt umístil technické zázemí. Díky tomuto řešení bylo třeba se vypořádat s výškou obývacího pokoje, jenž stojí přímo na základové desce.

Předností této místnosti jsou velká francouzská okna, umístěná na jižní a západní straně, která dovnitř přivádějí dostatek přirozeného světla.

V severozápadní části, což je nejdůležitější pozice domu postaveného s ohledem na učení feng shui, se nachází pracovna. Vedle ní je další společenský prostor, kde mohou obyvatelé relaxovat u sklenky vína nebo doutníku a užívat si scenérii za oknem.

Další významnou součástí interiéru jsou kuchyně a jídelna. Celým domem se prolínají klasický i moderní styl. Střídají se různé barvy a materiály, aby spolu vytvářely pocity zaznamenané v čase.

Vila Dahu je dobrým příkladem toho, že kvalitní design poskytuje svým uživatelům nejenom pohodlný životní prostor, ale současně jim nabízí možnost vnímat každodenní malé či velké radosti kolem nás.

V tomto případě se hlavními protagonisty stávají světlo a scenérie.

Architekt i desigéer v jedné osobě Gao Zhiqiang prostřednictvím zaoblených linií, plynule propojujících celý prostor, rozdílné interakce místa i jednotlivých vrstev tak vlastně vypráví příběh tohoto domu a současně staví pro jeho majitele i nový přístup k životu v minimalistickém pojetí.

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: SHI Yunfeng

KONTAKTY: NÁVRH INTERIÉRU: AFFD, 7F, Shouhua Building, Fangdi, Chaoyang District,   Beijing, www.affd.net.

HLAVNÍ DESIGNÉR: GAO Zhiqiang

PROJEKTOVÁ DOKUMETNACE: Lele Brand Strategy

TÝM DESIGNÉRŮ: CHEN Hao, CHEN Deli, PENG Xingyi, LI Ruirui

POUŽITÉ ZNAČKY NÁBYTKU: Medea, Reflex, Lanvin

OSVĚTLENÍ: Baccarat, Flo