Kosmopolitní interiér v historické čtvrti
Elegantní vzhled interiéru obývacího pokoje dodává kombinace odstínů modré, která byla v letošním roce vyhlášena barvou roku, a hnědé. Co zde upoutá na první pohled, je extravagantní lustr od Hering Berlin s názvem Ray Dance, nabízející jedinečnou souhru světla a křišťálové formy.
Elegantní vzhled interiéru obývacího pokoje dodává kombinace odstínů modré, která byla v letošním roce vyhlášena barvou roku, a hnědé. Co zde upoutá na první pohled, je extravagantní lustr od Hering Berlin s názvem Ray Dance, nabízející jedinečnou souhru světla a křišťálové formy.
Příjemné posezení na sedačce s tónovanými modrými proužky od Flexform doplňuje stojací lampa Jorinda od italské značky Promemoria s alabastrovým stínidlem ve tvaru žaludu, zasazeným v bronzové konstrukci.
Skleněné panely dveří, zasazené v kovovém rámu, propouštějí mezi jednotlivými místnostmi přirozené světlo a nabízejí větší přehled.
Do interiéru patří také obrazy. V tomto případě designéři vybrali dílo malíře a představitele Ukrajinské „nové vlny“ Olega Tistola.
Výrazné křeslo od Poltrona Frau je navrženo pro relaxaci a čtení. Zaoblenými elegantními tvary tak designér Roberto Lazzeroni vdechl život sofistikovanému a nadčasovému designu.
Pohovka či denní lehátko po levé straně je Scarlett od Poltrona Frau. Autorem je designér Jean-Marie Massaud, který rád kombinuje geometrické tvary s měkkými materiály.
Svítidlo umístěné nad jídelním stolem připomíná artyčok, po němž také dostalo jméno – Artichoke. Vyrobila ho dánská firma Louis Poulsen, specializující se na osvětlovací tělesa.
Jednoduchý policový systém, ohraničující jídelní kout, byl vyroben na zakázku podle návrhu studia Dream Design. Pro minimalistické úložné plochy designéři zvolili masivní dřevo a kov v měděné barvě.
Velké místnosti nabízejí velké možnosti. To se potvrdilo i při realizaci této ložnice, kam se rovněž vešla velká, a především šikovně skrytá šatna, vybavená velkým zrcadlem a chytrým policovým systémem.
Dominantu minimalistického jídelního koutu představuje jídelní stůl Stella od značky Ceccotti, který lze místo dřevěné opatřit skleněnou deskou. Od stejné firmy pocházejí jídelní židle Tereza.
Kuchyně s jídelním koutem je řešena do tvaru L. Do delší strany designéři umístili pracovní plochu, kde je vzhledem k otevřenému prostoru nejdůležitější kvalitní digestoř. Linku dodala německá značka Bulthaup.
Barevným jednotícím prvkem ložnice majitelů je anglická textilní tapeta v několika odstínech na stěně za postelí. Další sjednocující prvek představuje parketová podlaha, položená i v ostatních místnostech.
Obzvlášť majitelka ocení v ložnici toaletní stolek, který je opatřený deskou z přírodního kamene. Jeho tvar kopíruje zaoblené křivky ostatního nábytku. Do zásuvek se vejde kosmetika i různé doplňky.
Praktickým doplňkem vybavení interiéru je toaleta s umývadlem od italské značky sanitární keramiky Antonio Lupi, která je určena pro hosty. Místo se pro ni našlo vedle vstupní haly.
Relaxační pocit v bílé koupelně pro hosty vyvolává obložení čelní stěny kamenem probarveným modrou barvou v designu drahého nerostu. Vana i umývadlo nesou značku Antonio Lupi.
V ložnici zaujme opulentní lustr Verpan, který navrhl jeden z nejslavnějších desigéerů 20. století, Verner Panton, pro něhož je typické dokonalé pochopení práce se světlem s ohledem na aktuální požadavky uživatelů.
Koupelna majitelů je navržena v teplých odstínech barvy medu s odlesky připomínajícími jiskřivý koňak. Závěsné osvětlení nad umyvadlovou skříňkou pochází od značky Giopato & Coombes.
Součástí koupelny je volně stojící vana, sprchový kout, toaleta a bidet, které se skrývají za tónovanými dveřmi z bezpečnostního skla, jež nabízejí nezbytnou intimitu. Vybavení je od firem Agape a Hansgrohe.
Punc výjimečnosti dodává koupelně majitelů extravagantní panel s vyobrazením Buddhy, dílo portugalského designéra Alexe Turca, který se specializuje na úpravu povrchů pomocí digitálního tisku.

Zachovat génia loci daného místa a současně nabídnout interiér, splňující nároky moderní rodiny, je pro architekta či designéra vždy velká výzva.

Bydlení ve starobylé části města lze pojmout různě. Majitelka kyjevského designového studia Dream Design Elena Dobrovolska zvolila přístup, který odráží nejenom nároky klientů, ale současně reflektuje i na historii místa, v němž se nachází.

Apartmán o velikosti 200 m2 je zařízený pro rodinu, která hodně cestuje a aktivně se zajímá o kulturní život. Ze schůzek designérů s majiteli nad koncepcí budoucího interiéru vyplynula obecná shoda.

Proto se obě strany mohly soustředit nejenom na hledání kompromisů, ale i na vizi příjemné, a hlavně nezapomenutelné atmosféry.

Z pohledu na fotografie jasně vyplývá podpis designového studia, který charakterizují sice výrazné, ale zato vyvážené barvy, atmosféra tepající uměním a celkově elegantní vzhled, jenž rozhodně neodporuje modernímu tempu života.

Interiér není zahlcený předměty, kterých je v něm přesně tak akorát pro pohodlné bydlení a vizuální rovnováhu v prostoru. Hlavní důraz designéři kladli na komplexní řešení barev, kontaktní povrchy a nadčasové přírodní materiály.

Celé apartmá se vyznačuje řadou prvků z přírodního dřeva a kamene, které jsou příjemné pro běžný život. Byt je rozdělen na prostorný obývací pokoj, kuchyni a jídelnu, ložnici pro majitele s velkorysou šatnou a samostatnou koupelnou.

Najdete zde rovněž i pokoj pro hosty s vlastní koupelnou a šatním prostorem, stejně jako halu, v níž se nachází toaleta pro návštěvníky. V obývacím pokoji vyniká proti světlým pastelovým stěnám nábytek v jasných barvách.

Geometrický tvar a svislý směr polic stejně jako minimalistické posuvné prvky vyvažují plynulé tvary čalouněného nábytku a na dotek příjemných tkanin.

Třímetrové posuvné dveře jsou vyrobeny podle návrhu studia DreamDesign, které v nich zohlednilo především funkčnost, jež je v takto atypickém prostoru nezbytná.

Studio navrhlo na míru tomuto interiéru také nástěnné panely, opatřené anglickou látkovou tapetou, a různě vestavěné nábytkové moduly. Základním prvkem kuchyně je vysoce estetický minimalismus.

O ten se postarala zejména kuchyně Bulthaup b2, která se soustřeďuje na nadčasový design i funkčnost, jež je patrná zejména ve vnitřním řešení kuchyňských skříněk, kde každý kousek nádobí má své pevně stanovené místo.

Prvek dřeva, patrný na dvířkách, doplňuje pracovní deska z masivního kamene, která současně slouží i jako barový pult. Jednotící barevný prvek veškerého zařízení v ložnici představuje zeď s barevnými textilními tapetami.

Podstatnou zmínku si zaslouží i obě koupelny, které se nacházejí v bytě. Koupelna majitelů je navržena v teplých, koňakově-medových odstínech. Elegantní místnost zdobí výjimečný panel s vyobrazením Buddhy.

Ve druhé koupelně je vizuálně výrazným prvkem čelní zeď obložená kamenem s modrou strukturou, připomínajícím vzácný nerost. Pro celý koncept designéři vybrali nábytek a osvětlení světoznámých značek, jako jsou Ceccotti, Ulivi Salotti, Flou, Giopato &

Coombes, Edice, Flos, Louis Poulsen, Meridiani, Hansgrohe, Agape nebo Antonio Lupi. Důvod je nasnadě. Autoři projektu se chtěli vyhnout standardnímu přístupu a obvyklým řešením, která jsou sice možná pěkná, ale rozhodně nepřekvapí.

Takto vznikl prostor s vytříbenými detaily a vlastnostmi, který poskytuje kosmopolitním majitelům zpětnou vazbu s jejich cestovatelským koníčkem i vášní pro kulturu.

TEXT: Lucie Pilátová, FOTO: Igor Karpenko

KONTAKT: DREAM DESIGN (návrh interiéru), tým architektů: Elena Dobrovolska, Alex Liashok, Volodymyrska St, 49a, Kyjev, Ukrajina, 02000, www.dobrovolska.com