Manuel Martinez
Le conciliabule des anges, 140 x 115 cm. Cena 520 000 Kč.
Malíř Manuel Martinez ve svém ateliéru.
Ni jour ni nuit, 230 x 100 cm. Cena 250 000 Kč
Lola de Mataro, 130 x 100 cm. Cena 230 000 Kč.
Controverse 130 x 100 cm. Cena 250 000 Kč.
Le conciliabule des anges, 140 x 115 cm. Cena 520 000 Kč.
Narcisse, 70 x 60 cm. Cena 79 000 Kč.
T'es oú lá ?, 70 x 60 cm. Cena 79 000 Kč.

Tvorba tohoto charismatického malíře je známá po celém světě.

Od roku 2000 svá díla vystavuje v prestižních galeriích i výstavních síních a jeho obrazy jsou součástí soukromých sbírek milovníků umění, jež rozpoznali výjimečnost a kvalitu jeho malířské tvorby.  Tvoří ve „vesnici umělců“ Carla-Bayle.

Manuel Martinez se narodil v roce 1956 v malé andaluské vesnici na jihu Španělska. V šedesátých letech s rodinou odešel do Francie a už jako osmnáctiletý poprvé představil svá díla na výstavě v Pamiers, kde mu byla za jeho tvorbu udělena Cena města.

Studoval výtvarné umění na École Des Beaux Arts v Toulouse.

V přístavu Collioure, kde si vydělával jako pouliční kreslič portrétů, si ho všimli místní umělci, mezi nimiž jistý čas profesionálně i osobnostně rostl a prohluboval nejen své praktické malířské dovednosti, ale také znalosti z dějin umění.

Několik let pracoval jako ilustrátor a grafický designér. Od roku 1999 spolupracoval s francouzskou Galerií současného umění v Biarritzu.

Manuel Martinez se ve své tvorbě inspiroval velikány umění, jako byli Fernand Léger, Joan Miró, Pablo Picasso či Wassily Kandinsky.

Originálním způsobem na ně navazuje a rozvíjí jejich odkaz v současném malířském výrazu a ve svébytném, jedinečném autorském stylu. Jeho paleta vychází ze základních barev, ve výrazu je blízký kubismu a surrealismu. Mnohé motivy jeho děl lze chápat symbolicky.

Vedle ženského aktu a portrétu se v jeho tvorbě objevují motivy z mytologie nebo tradiční atribut Španělska – býk.

Z jeho maleb sála život a energie jeho rodné země, ale také noblesa a půvab Francie. Tyto atributy spojuje v jedinečném stylu, který si vytvořil, a poutá tak pozornost laiků i odborníků na celém světě.

Obzvláště dobrá odezva na umělcova díla je v Německu, Francii a Švýcarsku.

Velmi vysoce oceňován je i v okolních státech, kde si natolik podmanil sběratelé současného moderního umění, že se jeho obrazy ani nedostanou do galerií či aukčních domů, protože jsou prodávány přímo z ateliéru.

TEXT: redakce, FOTO: