Mallorca už hvězdný pár nebaví
Výjimečné sídlo, obklopené řadou krytých i otevřených venkovních teras, nabízí ze všech stran výhledy na moře, obklopující španělský ostrov Mallorca.
Výjimečné sídlo, obklopené řadou krytých i otevřených venkovních teras, nabízí ze všech stran výhledy na moře, obklopující španělský ostrov Mallorca.
Velkorysý bazén, naplněný tyrkysově modrou vodou, integrovaný do terasy dlážděné kamennými a lemovaný terakotovými prvky, obklopuje nízká i vzrostlá zeleň. Díky přírodním materiálům stavba dokonale zapadá do okolní krajiny, kterou místní turistické průvodce označují jako ráj na zemi.
Celý areál zaujímá pozemek o výměře lehce přes 77 hektarů, který se rozkládá od hor až na pobřeží oblasti Valldemosa. Vedle obytných budov a bazénu je tu také maurský pavilón. Vzhledem k tomu, že sídlo je nedaleko přístavu S’Estaca, nechybí tu ani soukromé molo a dok pro jachty.
Interiéry sice prošly nákladnou rekonstrukcí a modernizací, romantizující duch středověkých hradů tu však zůstal zachován. Výsledný efekt pramení z použití zejména přírodních materiálů a bohatě vyřezávaného nábytku.
Honosná jídelna má podlahu z terakotových cihel, nad stolujícími se klene strop s přiznanými dřevěnými trámy. Niky ve stěnách s oválnými okny byly využity k instalaci polic pro množství knih.
Masivní dřevo a mohutné dekorativní kování, vše dotýkané časem, jsou jasnou připomínkou dovedností středověkých řemeslníků. Pracovnu se stolem a židlí doplňují kromě polstrované pohovky také zdobně řešené lavice s vysokými zády a spodním úložným prostorem.
Silné zdi zachovávají uvnitř objektů během horkých letních dnů příjemné obytné klima, chladné večery jsou pak jako stvořené pro otevřený živý oheň, plápolající ve stylovém krbu s mohutným pískovcovým portálem.
Maurský venkovní pavilon s typickými bohatě členěnými oblouky má strop vykládaný mozaikou sestavenou do arabeskového vzoru. Ten se odráží i na dekoru textilních polštářů nábytku vyplétaného proutím.
Součástí konstrukce komfortní postele jsou mimo jiné laťkové bočnice. Bohatě vyřezávané sloupy nesou nebesa tvořená rámem s výpletem z pedigu. Použitý dírkovaný vzor je i dnes součástí originálního nábytku značek Thonet a Fischel.
Ložnic je v celém sídle, tvořeném sedmi samostatnými budovami, celkem deset. Všechny disponují přímým vstupem na venkovní terasy a jsou vybaveny bytelným dobovým nábytkem a postelemi s vysokým spaním, ergonomicky odpovídajícími nejnovějším trendům.
Ložnic je v celém sídle, tvořeném sedmi samostatnými budovami, celkem deset. Všechny disponují přímým vstupem na venkovní terasy a jsou vybaveny bytelným dobovým nábytkem a postelemi s vysokým spaním, ergonomicky odpovídajícími nejnovějším trendům.
Modrobílá barevná kombinace je pro středomořské rezidence obecně nezbytná. Platí to i pro sídlo S’Estaca, které pod taktovkou Michaela Douglase a jeho ženy Catherine Zeta-Jones prošlo v 90. letech minulého století citlivou renovací.
Venkovní atrium, tak typické pro španělské obytné domy, poskytuje soukromí, chráněné kamennými stěnami. Prostor s vodní fontánkou citrusy v mohutných hliněných květináčích je využitelný i jako zahrada.
K nejmoderněji zařízeným prostorům rozhodně patří soukromá posilovna, kde si perfektní fyzickou kondici udržoval nejen hvězdný pár, ale také jeho hosté. Velkorysou dispozici místnosti násobí zrcadlové stěny.
Milovníky vína určitě zaujme malá bodega. Vinný sklep, vybavený dřevěným rustikálním nábytkem, se samozřejmě neobejde bez sudů a lahví moku, vyrobeného z hroznů vypěstovaných na zdejší vinici.
Za ohromujícím dojmem, který vzbuzuje, tako koupelna, stojí zrcadlové stěny, integrované do dřevěných rámů, i monumentální vana s dekorativním kamenným obkladem. Romantickou atmosféru umocní kouzlo živého ohně, plápolajícího v krbu.
Zářivě bílé sídlo obklopené zelení a terakotou dlážděnými terasami disponuje navzdory svému stáří moderním vybavením, takže splňuje soudobé obytné standardy. Dům má centrální vytápění, interiéry jsou klimatizované.
Cihlové terase, obklopující rozměrný bazén, dodává stín okolní zeleň. Kromě vzrostlých i nízkých palem jsou na pozemku kupříkladu rovněž prastaré olivovníky a cypřiše.
Svažitý pozemek, na němž úchvatné sídlo stojí, je řešen s pomocí řady terasovitě uspořádaných opěrných stěn z přírodního kamene, který byl použit rovněž ke dláždění většiny zahradních komunikací.
Vodní prvky v podobě několika kašen různých velikostí, rozesetých po celém blízkém okolí, jsou nejen půvabným dekorativním prvkem zahrady, ale přispívají také k příjemnému venkovnímu klimatu.
Terasa s velkorysým zapuštěným bazénem je součástí několikaúrovňové koncepce zahrady. Nabízí se odtud výhled nejen do osvěžující zeleně, ale také na vody Středozemního moře, omývající břehy tohoto největšího španělského ostrova.
Pro ložnice byl vybrán jednoduchý barevný rámec, kombinující tmavé dřevo s bílými stěnami a béžovým tónem jednoduchých keramických obkladů podlahových ploch.
Nerovnoměrné probarvení vnitřních stěn, typické pro historické objekty, skvěle ladí s rustikálními prvky v interiéru. V současné době se tento styl znovu dostává do módy a objevuje se i v moderních interiérech.
V ložnici pro hosty potěší spáče možnost odpočívat v dřevěných postelích s vysokými čely bohatě dekorovanými nejen dřevořezbami, ale rovněž malovanými krajinnými výjevy.
Ohromující historická postel s rozmařile intarzovaným čelem je součástí této romantické ložnice, z níž lze vycházet přímo do zahrady. Široké francouzské okno je možné zatáhnout těžkými závěsy s barevnými květinovými motivy.
Honosná koupelna hýří dobovými dekorovanými obklady. Kontrastem k určité syrovosti stěn a kamenného umyvadla je rovněž skvěle zrekonstruovaný původní nábytek, se zvoleným stylem korespondují i těžké kazetové dveře z masivního dřeva.
Americký herec a producent Michael Kirk Douglas, potomek neméně slavného, charismatického Kirka Douglase, získal svou popularitu především díky ztvárnění sexuálně přitažlivých, bohatých, sebevědomých a uznávaných mužů. Hvězdný umělec s datem narození 25. 9. 1944 s pověstí zábavného a odvážného drsňáka navíc rozhodně patří k nejbohatším hvězdám, takže není divu, že okouzlil i o čtvrt století mla...

Nejen do nemovitostí investovat, ale v příhodný čas je také prodat. To umí herec Michael Douglas, který se na realitním trhu obratně pohybuje už od svých jedenadvaceti let.

Aktuálně „posílá dál“ veskrze charismatické sídlo, jehož vlastníkem byl dlouhých třicet let.

Obklopený rozlehlou zvlněnou krajinou s lesním porostem, rozkládající se na ploše více než dvaceti akrů, sahající od hor k mořskému pobřeží, se bělostný hrádek s cimbuřím může pochlubit nejen autentickým historickým kouzlem, ale i pořádně romantickým příběhem.

Usedlost na pozemku, který koupil v roce 1867 arcivévoda Ludvík Salvátor Toskánský, vznikla totiž jako utajené místo, na němž se mohl setkávat se svými přáteli.

Pro svou milovanou sestřenici, arcivévodkyni Matyldu Marii Rakouskou, tady tento údajný bisexuál nechal vytesat do skály schodiště, po němž mohla pohodlně sejít až přímo k moři…

Michael Douglas se majitelem sídla se sedmi samostatnými budovami stal v roce 1990 a do jeho rekonstrukce investoval řádově miliony.

Vytvořeného luxusu a komfortu na nejvyšší úrovni si spolu se svojí rodinou a hosty neméně významných jmen užíval celá tři desetiletí.

Jak už je na Mallorce zvykem, jezdí sem smetánka především odpočívat a relaxovat. Místo přitahuje světové celebrity jako magnet už od doby, kdy tu v roce 1838 trávil zimní měsíce Fryderyk Chopin.

Za slavných dnů Hollywoodu tady ve zdejším hotelu Formentor prožil líbánky i monacký knížecí pár Grace Kelly a princ Rainier, dovolenou si tu dopřávaly tehdejší hvězdy Audrey Hepburn a Elizabeth Taylor.

Dnes tu můžete potkat třeba Gwyneth Paltrow, Harrisona Forda, Noela Gallaghera nebo Stinga, vášnivého milovníka zdejšího rybího trhu.

Není divu, že lokalita svého času okouzlila i slavného oscarového herce, který se proslavil například rolemi ve filmových trhácích Honba za diamantem nebo Válka Roseových.

Spolu s dětmi a manželkou, populární divou Catherine Zeta-Jones, tady poté, co pozvedli uživatelskou hodnotu usedlosti na nejmodernější úroveň, prožili řadu krásných chvil.

Ovšem skvělých nemovitostí prošla Michaelu Douglasovi rukama celá řada, už jako mladík zažil slast majitele realit, když si za první peníze, vydělané prací na filmech svého otce, koupil v roce 1966 sedmdesát akrů panenské půdy v americkém Vermontu.

Součástí jeho nemovitostního portfolia jsou dodnes. V současné době ovšem pětasedmdesátiletý umělec se ženou tráví svůj čas spíše v New Yorku a na Bermudách, takže se rozhodli své opomíjené španělské ostrovní království S’Estaca prodat.

Za cenu téměř třiatřicet milionů dolarů získá nový majitel honosnou nemovitost s celkem deseti ložnicemi a stejným počtem koupelen, kde se může naráz ubytovat až dvacet hostů.

Součástí obytných prostor s celkovou obytnou plochou přesahující tisícovku čtverečních metrů, zmodernizovaných podle nejnáročnějších uživatelských standardů, jsou také rozlehlé společenské místnosti, knihovna, posilovna, sál s multimediálním vybavením a apartmá pro „pána domu“ s krbem, terasou a výhledem na moře.

Ve velkém vinném sklípku zraje v sudech a láhvích víno vyrobené přímo tady z révy, která se na rozlehlém pozemku vedle oliv pěstuje.

K dispozici je samozřejmě řada venkovních teras i bazén, do majetku, sousedícího s přístavem S’Estaca, spadá rovněž soukromé molo a přístaviště pro jachty.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Engel Voelkers, Mallorca Westcoast