Indukční varná deska se v privátních i profesionálních kuchyních zabydluje už více než pětadvacet let. Současné modely navíc nabízejí i různé kombinace pro přípravu tradičních i exotických pokrmů.
Nespornou výhodou indukce je velmi nízká spotřeba elektrické energie o 20 až 40 % oproti sklokeramickým deskám. Princip indukčního ohřevu spočívá ve vytváření silného magnetického pole umístěním kovové nádoby na danou plochu varné desky.
Reálně to vypadá tak, že po zapnutí spotřebiče se okamžitě aktivuje indukční cívka dotekem kovové nádoby a nejdříve se ohřeje dno nádoby, nikoli plotýnka.
Ta začne předávat teplo hrnci o něco později, čímž se eliminuje připečení a znečištění varné desky. Kromě úžasné rychlosti, kdy dokáže být indukce rychlejší při ohřevu vody než varná konvice, ocení spotřebitelé možnost kombinace s odsávačem par, který je přímo integrovaný do těla desky.
Trendovou záležitostí jsou i modely, doplněné o speciální funkce jako je tepan, gril či wok.
TEXT: Jindřiška Janovská, FOTO: archivy firem