Soukromý západ i východ slunce
Společenské části tohoto interiéru – kuchyně, obývací a jídelní prostor – jsou spojené v jeden celek. Zajímavé je užití černé barvy, která ve vhodném množství dodává celku sofistikovaný styl.
Společenské části tohoto interiéru – kuchyně, obývací a jídelní prostor – jsou spojené v jeden celek. Zajímavé je užití černé barvy, která ve vhodném množství dodává celku sofistikovaný styl.
Svítidlo nemusí být pouze funkčním doplňkem, ale i součástí designu interiéru, jako je tomu v případě stojací lampy Metropolis Spot (Kare), která je umístěná v obývací části spolu s pohovkou Bosa od Habitat.
Od Kare je i závěsné svítidlo Spider Multi 6-lite, umístěné nad jídelním stolem, které se dá dle potřeby stahovat. Stůl včetně židlí je vyrobený na zakázku. Obklady na zdi jsou od španělské firmy Gerflor.
Kdo by neznal světoznámého architekta Le Corbusiera. Tento významný urbanista se v určité etapě svého života zabýval i navrhováním nábytku. Z této doby pochází relaxační lehátko LC4 od italské firmy Cassina, která je jediným autentickým výrobcem Le Corbusierových návrhů.
Ve spojeném obývacím a jídelním prostoru je položena vinylová podlaha od Gerflor, která je nejenom funkční, ale současně nabízí i stylový design přírodního dřeva.
Modré polštářky Sajonia na sedačce jsou od Maisons du Monde. Na stěně obložené dřevem je připevněna černozlatá lampa Mid Century ze Singular Market. Koberec a další doplňky nesou značku Zara.
Jídelnímu prostoru vévodí obraz geniálního výtvarníka Andyho Warhola. Na pohled efektní je zrcadlová stěna za sedačkou, která opticky zvětšuje prostor a dodává mu více světla.
Černá barva kuchyně působí vysoce nadčasovým elegantním dojmem. Současně je funkční a téměř bezúdržbová. Nábytkové moduly jsou od španělské firmy Modulnova Barcelona, která je typická svým minimalistickým přístupem.
Kuchyňské osvětlení, integrované do nástropního obkladu, pochází od značky Lucide. Na čelní stěně linky je použita světle šedá betonová stěrka, která dokonale ladí s černými prvky.
Přechod do ložnice lemuje „vestavěná zahrada“ se vzrostlými rostlinami, ukrytými za drátěnou zábranou. Stěny jsou obložené porcelánovými dlaždicemi od firmy Grespania, vinylová podlaha je od značky Gerflor.
I když je prostor kuchyně malý, vešly se sem všechny potřebné zóny od přípravné přes mycí až po varnou včetně dostatečně velkých úložných ploch. Kuchyňské přístroje v retro vzhledu jsou od značky Smeg.
RUSTIKÁLNÍ STYL interiéru mohou svým vzhledem skvěle doplnit dveře MASTER. S povrchem z laminátu v dekoru mosaz se stanou pevnou součástí takto laděného prostoru. Cena od 12 935 Kč. JAP FUTURE, www.dvere-jap.cz
Džbán na kuchyňském ostrůvku nese značku stolního, ručně vyráběného nádobí Clara, díky čemuž je každý kus jedinečný. Surová kamenina a přírodní barvy dodávají těmto produktům na autentičnosti.
Součástí kuchyňského ostrůvku jsou barové stoličky Wild Nature, které vznikly pod značkou Kare Design. Sedák je vyroben z masivního borovicového dřeva s voskováním. Ocelová konstrukce je upravena práškovou barvou.
Na čelní stěnu této koupelny designeři vybrali tapetu se vzorem palmových listů od barcelonské firmy Papeles Aribau. Keramické obklady Metrotile Cotagge v černém matu na ostatních stěnách jsou od firmy Equipe.
Šatní skříň s černými drátěnými dvířky od Disseny 9 Evo je vyrobena na zakázku. Na nočním stolku můžete vidět stolní lampu Marlow, kterou navrhl britský designer Aaron Probyn. Nese značku Habitat.
Umyvadlo na desce Cacicedo od Bathco je vyrobeno z betonu. Závěsné svítidlo nad stolkem Formica od designéra Lukase Peeta se jmenuje Rudi Loop, zrcadlo pochází z Maisons du Monde.
Toto závěsné křeslo od Sika design je právem považováno za dánskou designovou ikonu. V roce 1959 ho navrhli manželé Nanna a Jørgen Ditzelovi, kteří patřili k předním průkopníkům dánského designu.
Stropní svítidlo Galaxy od skandinávské značky Globen Lighting je dílem irského designera Patricka Halla. Svítidlo s devíti zdroji světla je vyrobeno z lakované oceli.
V této ložnici na první pohled zaujme čelo postele z masivního dřeva, které je protažené až na strop. Osvětlení je vyřešeno nepřímou formou, jak je vidět například na stěně „osázené“ lampami Parentesi od firmy Flos.
Za prostorem ke spaní je důmyslně ukrytá koupelna s keramickými obklady ve tvaru šestiúhelníku s grafickým vzorem od Jòdul, jež doplňuje betonová stěrka na podlaze.
Vybavení postele včetně přehozu je od značky Zara Home. Osvětlenou stěnu s obkladovou dlažbou od Grespania doplňují zelené rostliny od Todas las Plantas, která se specializuje zejména na interiéry.
Byt má dvě terasy. Tato větší je zařízena jako další plnohodnotný prostor k letnímu bydlení, kde nechybí venkovní kuchyně s malým barem, posezení i místo k relaxaci. A dokonce se našla i plocha pro malý bazén.
Zajímavým řešením této koupelny jsou posunovací prosklené dveře, které oddělují relaxační zónu od častěji využívaného prostoru s instalovaným umyvadlem a toaletou, a zajišťují tak uživatelům intimní pohodu.
Pro tuto koupelnu designeři zvolili vanu Roca. Samozřejmostí je pak sprchový kout, řešený pomocí odtokového kanálku. Dodavatelem veškerých armatur je v tomto případě firma Jòdul. Černý koš na prádlo je od Zara Home.
Lampa MENU JWDA Concrete, stojící na nočním stolku u stěny sousedící s koupelnou, má základnu z betonu a knoflík, kterým lze regulovat světlo. Difuzor je vyrobený z ručně foukaného opálového skla.
V této koupelně je toaleta Sfera 54 od Catalano ukrytá za plnými dveřmi. Kolekce koupelnových doplňků Kamelia od Habitat je vyrobena z lesklého černého mramoru a dodává koupelně luxusní vzhled.
Terasa je rozdělená do dvou částí, na prostor pro vaření a stolování a na relaxační zónu. Dodavatelem venkovní instalace osvětlení je firma Lluria Lighting System, lampy jsou od Bover.
Tato terasa sousedí s ložnicí pro hosty. Je opatřená variabilní pergolou a dostatečně velkým prostorem pro odpočinek. Co návštěvníci rozhodně ocení, je vířivka. Koše, plédy a polštáře jsou od Zara Home.
Relaxační část terasy je opatřena lavicí ve tvaru L s pohodlnými polštáři. Kusový koberec z juty nese značku Zara Home. Velká stolní lampa umístěná vedle bazénu je od firmy Kave Home.
Výrazný efekt na této terase vytváří takzvaná zelená stěna od Todas las Plantas. Z druhé strany ji doplňují stromek a okrasný keř, umístěné v nádobách.

Má to tak někdo štěstí, že si může užívat nejenom západ slunce, ale i jeho východ, což je dáno dvěma naprosto dokonalými terasami podkrovního bytu, které rovněž nabízejí romantické výhledy na moře a vlnící se horské výběžky.

Byt má rozlohu devadesát sedm metrů čtverečních a nachází se ve španělské Barceloně.

Zmíněné terasy, zařízené venkovním kinem, bazénem, jacuzzi, grilem, barem a také prostorem pro venkovní stolování nejsou ovšem jediným detailem, který stojí v tomto bytě za zhlédnutí.

Takže jestli se vám zachtělo party pod španělskou oblohou se soukromým západem i východem slunce, račte vstoupit dovnitř.

První věc, která vás nejspíš dostane, je otevřená kuchyně s centrálním ostrůvkem, černými designovými spotřebiči a stěnami obloženými šedavým vápencem. Ke stylové atmosféře přispívají i všudypřítomné zelené rostliny.

Kromě toho přitáhne pozornost i nepřímé osvětlení, integrované v obložení stropu v podobě černé vlnité fólie, která pod svým industriálním vzhledem skrývá domácí audiosystém s vysokou kvalitou zvuku.

Napravo se nachází obývací část s křesly a pohodlnou pohovkou, orientovanou směrem k širokoúhlé televizní obrazovce.

Tento prostor funguje současně i jako pomyslné srdce domova, a to nejenom proto, že tvoří ústřední plochu celého bytu, ale také z toho důvodu, že představuje jakousi spojnici jednotlivých částí interiéru.

Dohlédnete z něj jak do kuchyně a jídelny, tak i na obě terasy a vnitřní zahradu. Prostřednictvím digitálního rozhraní se odtud dá také ovládat veškerý multimediální obsah a světelná rozhraní, která jsou k dispozici pro zdejší domácnost.

Právě hra světel a stínů je důležitou součástí designu, protože umí vypíchnout to, co má být vidět, a skrýt to, co má zůstat v pozadí. Jídelní část definují skříňky s černými drátěnými dvířky.

Jsou podsvícené, takže láhve s likéry vnášejí do tmavého pozadí barevné odlesky. Designéři ze studia Egue y Seta přidali masivní dubový stůl se židlemi rovněž z masivního dřeva.

Mimochodem, napadlo by vás, že materiál, který se tváří jako beton, není beton, ale cementová stěrka? Jeho výhodou tak kromě jiného je, že rozdíl není poznat při jakémkoli typu světla.

Součástí bytu jsou dvě ložnice, z nichž jedna slouží pro hosty, kterým se v ní bude zcela určitě líbit, protože rovnou z postele vidí na vířivku a terasu, aniž by museli otvírat velké francouzské okno, jímž se dá projít do zahrady patřící k bytu.

Vtipným doplňkem je čelo postele z masivního dřeva, které je protažené až na strop a vytváří jakousi otevřenou střechu, po stranách lemovanou zrcadly. Obklad je podsvícený LED páskou, což může vyvolat dojem, že se nad ním skrývá okno.

Příjemnou náladu dodávají této místnosti exotické rostliny, vyjímající se proti stěně obložené dlaždicemi s kovovým efektem. Do této ložnice se vešla kompaktní šatní skříň a koupelna, která je umně skrytá v zadní části místnosti.

Vládne jí modravá šestiúhelníková dlažba s geometrickým vzorem a bateriemi v designu růžového zlata. Nechybí úprava zdí s pomocí cementové stěrky a černé prvky, objevující se v celém interiéru.

Právě ty vytvářejí možná lehce maskulinní, zato sofistikovaný vzhled i dojem. A kam dál? Zpátky do kuchyně? Nikoli.

Přes vnitřní zahradu, schovanou za černým drátěným „plotem“, lze projít do ložnice majitele bytu, která je rovněž spojená s koupelnou, v níž pozornost upoutá zejména tapeta se vzorem palmových listů, jež dokonale ladí s modrou skříňkou.

Ta současně funguje jako podstavec pro zrcadlo a dává vyniknout jedinečné designové lampě. Druhá část koupelny stojí především na osvětlení, jeho odrazu a vlivu průhledných posuvných dveří oddělujících toaletu, sprchu a vanu. Vraťme se do ložnice majitele.

I zde je na zdi aplikována cementová stěrka, ovšem v tomto případě ji doplňují ostré zlaté profily. Před ní je umístěná velká manželská postel, která je spolu s nočními stolky a šatními skříněmi vyrobená na zakázku.

Skříně jsou vlastně jednoduché police, na které designéři nechali zavěsit kovová drátěná dvířka. Jejich vršek pak využili pro další zelené rostliny. Na opačné straně místnosti je zavěšena proutěná hamaka, lákající k relaxaci před spaním i během dne.

Z této ložnice je přímý vstup francouzskými dveřmi na další terasu, uzpůsobenou pro příjemné trávení volného času, ať již o samotě, s rodinou, nebo přáteli. Na otevřené ploše našel místo malý domácí bar s přívodem vody a elektřiny, stejně jako plynový gril.

Za hezkého počasí tak tato terasa slouží i jako venkovní obytný prostor, kde je možné nejenom připravovat občerstvení, pracovat, ale rovněž se bavit a odpočívat.

Vzhledem k zastřešení se uživatelé nemusejí obávat ani horkého španělského slunce či nenadálé dešťové přeháňky. Soukromí zajišťuje vysoký plot, z jedné strany kompletně zakrytý hustými, stálezelenými rostlinami, ze strany druhé popínavkami.

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: VICUGO FOTO www.vicugo.com

KONTAKTY: EGUE Y SETA (desing interiéru), Carrer de la Diputació, 322, 08009 Barcelona, Španělsko, www.egueyseta.com

Kitchen, Modulnova Barcelona (kuchyně), https://www.modulnovabarcelona.com/

Kuchyňské spotřebiče Smeg, https://www.smeg.es/

Nábytek, (Sofa Bosa model,Vase on coffee table Marilou y Kloe model, Vase on diner table Mona model, Habitat, https://www.habitat.net/

Dekorace Zara Home, https://www.zarahome.com/es/

Osvětlení Kare, https://www.kareshop.es/