Komfortní bezbariérový koráb v piniovém háji
Dům se zastavěnou plochou 1300 m2 krásně zapadá do topografie okolní krajiny a soukromý pozemek tvoří jen minimalisticky pojatá zatravněná plocha se zachováním původních borovic.
Záběry z ptačí perspektivy ukazují, jak může architektura, uchopená za správný konec, okolní krajinu horského charakteru obohatit, aniž by narušila její přírodní ráz.
Záběry z ptačí perspektivy ukazují, jak může architektura, uchopená za správný konec, okolní krajinu horského charakteru obohatit, aniž by narušila její přírodní ráz.
Organické tvary, jež jsou pro brazilské architekty ze studia Mareines charakteristické, se promítly i do jednoho z nedávno dokončených projektů rodinné rezidence, nesoucí jméno po všudypřítomných vzrostlých borovicích Casa Pinion.
Detailní záběr na „střešní list“, zakrývající nejvyšší nadzemní podlaží. V dnešní době je využití dřevěného šindele pro tak rozsáhlou střešní plochu téměř kuriozitou.
Spotřeba materiálů i řemeslná zručnost všech, kteří se na stavbě podíleli, je obdivuhodná. Střecha nižšího podlaží, jež připomíná gigantický list, je ze spodní podhledové části opatřena nespočtem dřevěných obkladových palubek.
Dům se zastavěnou plochou 1300 m2 krásně zapadá do topografie okolní krajiny a soukromý pozemek tvoří jen minimalisticky pojatá zatravněná plocha se zachováním původních borovic.
Čtyřpodlažní rezidence Casa Pinion se nachází v brazilské horské oblasti Campos do Jordão ve výšce 1600 m nedaleko São Paula. Pro stavbu byly použity výlučně přírodní materiály, především dřevo a kámen.
Konstrukce domu, jehož půdorys má elipsovitý tvar, je tvořena gigantickými panoramatickými stěnami. Obyvatelům nabízejí ojedinělé výhledy do okolí i obrovský přísun světla, jenž naopak mírní velké střešní přesahy.
Typickým a zároveň originálním prvkem jsou spojnice jednotlivých úrovní domu. Ať už jde o vnější či vnitřní část, tvoří je vzájemně na sebe navazující bezbariérové ochozy, jež se v některých částech plynule mění v plochu terasy.
Kromě fasády v přízemí dostala stejný plášť z kamenného obkladu i mohutná oblá stěna v zadní části domu. Funguje jako ochranný štít domácího wellness centra.
Z leteckého záběru je vidět, jak rozsáhlé je relaxační centrum, efektně ohraničené zdí s okenními výplněmi různých rozměrů a prosklenou krytinou, navíc stíněné mohutným střešním přesahem.
Čtvrté nadzemní podlaží nabízí ve své společenské části výhled už jen na vršky korun vzrostlých pinií. S větší mírou fantazie se tak pocitově můžete ocitnout jakoby v kokpitu letadla.
Chodba vedoucí do prostor privátního wellness. I zde je maximálně využit obkladový materiál ze dřeva. Jen stěna, jež chrání soukromí této zóny, je zevnitř opatřena bílým štukem, vnější část má obklad z kamenných pásků.
Obývací prostor kopíruje elipsovitý tvar budovy a vytváří originální prostředí s nevšední atmosférou a panoramatickým výhledem do širokého okolí. Dřevo a sklo tak spolu v gigantickém prostoru nádherně spolupracují.
Dominantou hlavního společenského prostoru je velkorysý krb na dřevo kruhového tvaru. Jeho kouřovod má zajímavý, geometricky řešený obkladem. Tato část přímo navazuje na prostornou venkovní terasu.
Na snímku je krásně vidět řešení bezbariérových ramp, které se plynule vinou přes jednotlivá podlaží a obyvatele kontinuálně vedou do všech obytných zón domu. Bezpečnost jistí skleněné zábradlí.
Pro maximální komfort obyvatel je v domě i relaxační centrum, nabízející velký plavecký bazén, parní saunu a samozřejmě odpočinkové zóny a sociální zázemí.
Bezproblémový pohyb mezi podlažími v domě zajišťují chodby v podobě ramp či ochozů. V přízemí jsou opatřeny obkladem z kamenných pásků. Podlahy a stropní podhledy jsou stejně jako v celém domě dřevěné.
Organické tvary se propisují do celého objektu. Navíc je zde využito moderní osvětlení, ať už v podobě zabudovaných bodových těles, či efektního stropního podsvětlení.
V části zahrady, těsně na hranici srázu, je vybudována i odpočinková venkovní zóna, konkrétně plocha s otevřeným ohništěm. Zábradlí se skleněnou výplní chrání před nechtěným pádem.
Dřevem obložená kuchyně je vybavena vším, co je potřeba k přípravě pokrmů. Nabízí i komfortní jídelní zónu v podobě ostrůvku s tmavou mramorovou deskou a barovými židlemi.
Příchod do hlavní společenské části, jejíž stěny, strop i podlaha jsou vytvořeny ze dřeva z místních stromů, je opravdu velkolepý. Oblé linie, vlnící se spojovací rampa, celoprosklená stěna a otevřený velkolepý prostor nabízejí moderní obytný styl v originálním pojetí.

Jedním z hlavních rozhodnutí architektů při projektování domu v horské oblasti bylo vyhnout se tradičnímu evropskému alpskému stylu, který se v pohoří Campos do Jordão v poslední době čím dál více rozšiřuje.

Jen jeden jediný pohled stačí k tomu, abyste si uvědomili, že působivé sochařské dílo s originální střechou není běžným rodinným domem v horském stylu.

Za touto nevšední stavbou stojí tým z Mareines Arquitetura, kteří se chtěli záměrně distancovat od konvenční architektury alpského prostředí s evropským rukopisem, která je rozptýlena téměř po celém regionu.

Tvůrci čerpali inspiraci z okolní přírody i z toho, co hojně nabízí. Právě nevšední linie střechy vycházejí z tvaru části plodu zvaného Pinhão, jenž vyrůstá na místní dřevině, zvané Araucaria.

Jde o druh borovice, který hojně roste v destinaci nedaleko brazilského São Paula v nadmořské výšce 1600 metrů nad mořem.

Půdorys domu je netradičním výsledkem práce s objemy a organickými tvary, které se snaží kopírovat reliéf okolní krajiny.

Nikde v domě nenajdete schody, místo nich se kolem i vně stavby vinou vzájemně na sebe navazující pochozí rampy, spojující jednotlivá podlaží a přivádějící obyvatele do všech obytných i společenských zón objektu.

Stejně jako přistupovali k finálnímu tvaru domu, věnovali autoři projektu velkou pozornost i volbě výhradně přírodních materiálů. Všechny, ať už v podobě dřeva, kamene, cihel nebo skla, jsou navíc místní provenience.

Zajímavé je i to, že na realizaci se podíleli výlučně místní řemeslníci a stavba probíhala s minimálním využitím strojů a stavební techniky.

Tím spíše je výsledek ohromující a můžeme jen obdivovat umění tesařů a truhlářů při práci se dřevem či mistrů sklenářů, kteří si mistrně poradili například s usazením gigantických oblých panoramatických stěn.

Při pohledu z ptačí perspektivy objekt připomíná dva na sebe navazující listy a celková struktura působí velmi odlehčeně. Když si ovšem před dům stoupnete, ohromí vás jeho robustnost v celé své kráse.

Každé ze čtyř podlaží je striktně přizpůsobeno potřebám obyvatel. V přízemí se nacházejí garáž, technická místnost, vinný sklep, prádelna i sociální zázemí, druhé patro pak zahrnuje společenskou zónu.

Zadní část domu skrývá za masivním zděným obloukem, přecházejícím ke druhému podlaží, luxusní domácí wellness, jemuž dominuje plavecký bazén a saunová zóna.

Čtyři soukromé pokoje, jejichž samozřejmou součástí je vlastní sociální zázemí a úložné prostory, najdete v horních úrovních. Ani tato část domu není ochuzena o krásné výhledy na horská panoramata.

TEXT: Markéta Vobroučková, FOTO: Leonardo Finotti, www.leonardofinotti.com

KONTAKT: Mareines Arquitetura (architektonický návrh), R. Nascimento Silva, 280 – 101 – Ipanema, Rio de Janeiro – RJ, 22421-024, Brazílie, www.mareinesarquitetura.com.br