Pohodový domov architektů
Zahradu rozčleňují vyvýšené dřevěné terasy, které ve stínu stromů poskytují ideální místo k relaxaci či večeři pod hvězdným nebem.
Přízemní dům počítá s okolními stromy, mezi které je citlivě zasazen. Právě dva vzrostlé kmeny ořechovců pekanových se staly výchozím bodem pro půdorys celého objektu.
Prosklená stěna obývacího pokoje vytváří dojem prodloužené zahrady uvnitř domu.
Hlavní vchod do domu mezi zelenou džunglí okrasných keřů jistí mohutné kovové vstupní dveře v tmavém odstínu. Příchozího k nim přivádí palubkový chodník.
Zahrada se vzrostlými stromy je ráj pro děti, nechybí tu ani travnaté plácky jako stvořené k nejrůznějším hrám, které podél plotu obíhají celý pozemek.
Ze světlé vstupní haly (prosvětlené zásluhou subtilního kovového rámu, nahrazujícího pevnou stěnu) se vchází do obývacího salonu a do chodby, vedoucí k dětským pokojům.
Zahrada připomíná síť cestiček v zelené džungli, rostoucí mezi betonovými bloky, zastupujícími členitý dům a oddělenou krytou garáž pro dvě vozidla.
Jednotlivé části domu jsou definovány různou výškou stropů, což fragmentuje celkový prostor.
Celková plocha jednopodlažního domu pro čtyřčlenou rodinu zaujímá plochu 200 m2.
Zahradu rozčleňují vyvýšené dřevěné terasy, které ve stínu stromů poskytují ideální místo k relaxaci či večeři pod hvězdným nebem.
Design interiéru sjednocují ocelové prvky konstrukce a tmavě sladěné detaily, jako jsou například menší černá krbová kamna či impozantní knihovna, umístěná pod průběžný kovový trám.
V domě jsou dvě koupelny, sloužící každá jedné obytné části domu. Do koupelny rodičů je navíc snadný přístup z hlavního společného prostoru.
Rovná střecha bez podkroví umožňuje využít zenitálního osvětlení za pomoci stropních světlíků.
Minimalistická kuchyň s multifunkčním pultem poskytuje komfortní prostor k vaření i stolování.
Zajímavým prvkem je nízká stěna, oddělující ložnici od pracovny. Průhled do zahrady je zachován a zároveň jsou vymezeny zóny s odlišnou funkcí.
Galerie obrazů prostupuje domem v doprovodu strohých betonových stěn, jejich kombinace působí nenuceně a vkusně.
Křižovatkou nebo spíše náměstím, kde se setkávají všechny cesty obyvatel, je centrální místnost, propojující zahradu i obě obytná křídla.
Okna orientovaná na východ a západ garantují přísun světla po celý den. Navíc protilehlá okna napomáhají přirozenému proudění vzduchu.

Výsledkem šestiletého přemítání, hledání a odhodlávání je rodinný dům v zelené zahradě plné ovocných stromů, jejichž koruny pročesává západní vánek z blízkého Středomoří.

Oshri Yaniv s manželkou Tamar Jacobs, zakladatelé kanceláře Jacobs-Yaniv Architects, jsou oba zkušení architekti. Po dokončení studií na londýnské Architectural Association school of Architecture působili v různých světových společnostech.

Na rozličných projektech pracovali například pod vedením Zahy Hadid, Davida Chiperfielda nebo Wilkinson Eyre Architects. Po dekádě strávené v Británii se vrátili do rodného Izraele a v roce 2014 si založili vlastní studio.

Během let architektonické praxe nabírali zkušenosti a postupně si vytvářeli svůj vlastní obraz ideálního domova. Mnohaleté naslouchání přáním a tužbám klientů a snaha jim vyhovět vyústily k jasnějšímu uvědomění si vlastních potřeb.

Chvíle, ve které se manželé konečně cítili připraveni začít stavět, byla dána kombinací profesionální i osobní shody o tom, co chějí a co potřebují.

Jako místo si zvolili starou zahradu, na které v malém domě ve stínu dvou ořechovců peknových strávili nemalou část svého života. Místo je ideálně prosluněné, klidné, plné zeleně a ovocných stromů.

Stará zahrada, která tu byla dávno před nimi, se stala ideálním místem pro vybudování vysněného domova.

Dům (jak už napovídá název) je obnažen, jeho konstrukci tvoří základní materiály bez dalších povrchových úprav. Hlavními elementy jsou beton a betonové tvárnice, což je typické pro izraelské stavitelství.

Šedý monolit střechy nad vyvýšeným centrálním prostorem přiznává strukturu dřevěného bednění a masu podpírají tvarované ocelové nosníky, ilustrující indrustriální syrovost.

Světlíky mezi trámy přivádějí do interiéru měkké světlo, evokují dojem vznášejícího se stropu a odlehčují hmotu konstrukce.

Výška stěn je odvozena od lidského měřítka, vztahu mezi domem a ulicí, zemí a korunami stromů. Úroveň střechy dosahuje přibližně do poloviny ořechovců, což vyzdvihuje jejich důležitost a začleňuje je do kontextu stavby.

Zároveň je strop v interiéru dost vysoký na to, aby se zde člověk cítil příjemně.

Při zvažování návrhu dispozic nakonec zvítězil půdorys uspořádaný do tří hlavních sektorů. Mezi dětské pokoje a oblast vyhrazenou pro rodiče je včleněna centrální místnost jako setkávací místo pro všechny obyvatele domu.

Salon rozděluje vestavěná knihovna z ocelových profilů s dvěma branami, spojujícími kuchyň, jídelnu a obývací pokoj.

Vnitřní prostor se prolíná se zahradou a pohrává si s průhledy na kmeny stromů a zelené listy, třepotající se za vysoko u stropu umístěnými horizontálními okny.

Dům obchází dřevěný palubkový chodník, který se místy rozšiřuje v otevřené terasy a přirozeně se tak stává spojnicí mezi betonovými bloky jako cesta v malé vesničce.

Vznikající zákoutí zahrady prostupují do interiéru a ještě více tak umocňují příjemnou atmosféru.

KONTAKT: JACOBS – YANIV ARCHITECTS (architektonický projekt), www.jacobs-yaniv.com

TEXT: Karolína Hausenblasová, FOTO: Amit Geron pro Jacobs-Yaniv Architects