Chanel Crystal Houses
Kombinace obou druhů cihel zachovává holandskou tradici a zároveň propůjčuje stavbě moderní vzhled.
Skleněné konstrukce oken, stěn a překladů vznikaly za spolupráce inženýrské firmy ABT, dodavatele Wessels Zeist a Technologické univerzity v Delftu, která prováděla potřebný výzkum.
Masivní skleněné cihly o výrobních rozměrech 65x105x210mm byly individuálně odlévány italskou firmou Poesia v Resaně.
Tradiční maltu nahradilo vysoce pevné transparentní lepidlo od společnosti Delo Industrial Adhesives, sídlící v Německu.
Prostory obchodu zaujímají 620 m2 a plocha o 220 m2 je vyčleněna bytové části savby v posledních dvou podlažích.

Originální pojetí klasické skleněné výlohy obchodu v městské zástavbě představilo v dubnu minulého roku rotterdamské studio MVRDV.

Typické nákupní třídy v historickém centru města často unifikují skleněné výlohy v prvním podlaží. To má za následek narušení atmosféry staré zástavby, která je patrná jen z vyšších pater.

Málokdo však při procházce městem zvedne oči nad přirozený horizont, a charakter budov je proto odsunut do pozadí za skleněná okna výkladních skříní. Crystal Houses se nachází na PC Hoofstraat, luxusní třídě v srdci Amsterdamu.

Průčelí se vertikálně protáhlo, tak aby výška vnitřního prostoru odpovídala aktuálním zákonům o zónování. Průhledné desky v přízemí nahradily speciální skleněné cihly, zachovávající povahu původní zděné stavby.

Skleněná stěna se směrem do výšky prolíná s bežnými pálenými cihlami, charakteristickými pro místní zástavbu domů, což odpovídá pravidlům městské estetiky.

Kontrast skla a terakotových cihel tak pořirozeně odděluje prostor obchodu a bytů ve třetím a čtvrtém podlaží.

TEXT: Karolína Hausenblasová, FOTO: Photographs PoesiaMVRDV