Úcta k historii a udržitelná budoucnost
House 19 z rukou architektů britsko-české kanceláře Jestico + Whiles představuje harmonický příklad moderního udržitelného designu v historickém kontextu starého města.
House 19 z rukou architektů britsko-české kanceláře Jestico + Whiles představuje harmonický příklad moderního udržitelného designu v historickém kontextu starého města.
Půdorys do tvaru písmene L vytváří krytý prostor, sloužící jako terasa a zahrada v jednom. Jelikož je dvůr situován na jihozápad, je zde i při posezení u čaje o páté dostatek slunce a tepla.
Část venkovního prostoru je zastřešená. Slunce sem však proniká díky střešním trámkům, které propouštějí jen zlomek paprsků a zajišťují tak příjemný kompromis.
Zahradní pokoj se zelenou střechou poskytuje útulné soukromí. Mimo jiné může sloužit jako hostinské apartmá pro hosty s vlastním sociálním zařízením a luxusním výhledem do zahrady.
Fasády zdobí nápaditě rozmístěné akcenty cortenové oceli. Rezavějící kovové rámy osvěžují černé stěny v kombinaci s kamenným obkladem a nápadně oživují stavební výplně.
Dení světlo se v interiéru proměňuje se střídáním ročních období. Vertikální žaluzie v obývacím pokoji si pohrávájí s paprsky, které proplouvají do místnosti v efektních liniích.
Centrální prostor s dvojitou stropní výškou napomáhá k přirozené cirkulaci vzduchu v domě. V horním patře je otvor lemován galerií s vysokými okny, poskytujícími výhledy do krajiny.
Rohový dům nijak nenarušuje atmosféru okolní historické zástavby. Z ulice vidíme dřevěný plot, po kterém se ledabyle plazí břečťan, a za ním sedí elegantní, dřevem obložený dům, citlivě kontrastující se sousedními cihlovými domky.
Architekt přispěl širší komunitě tím, že umístil na sopouch komína velké hodiny. Přesný čas jistě ocení jak hráči na přilehlém kriketovém hřišti, tak školáci spěchající na první hodinu do nedaleké školy.
Prosluněný čistý interiér jedné z ložnic ctí přírodní materiály. Masivní dřevěná podlaha nese pouze dvoulůžko z masivu. Chytře jsou řešena vysoká okna, opatřená nad polovinu jejich výšky ochrannou folií proti nežádoucím pohledům zvenčí.
Architekti si s kompozicí fasád vyhráli, čemuž nasvědčuje i asymetrické okno, vysunuté z objemu hlavní ložnice v prvním patře.
Moderní interiér spojuje přípravu jídla, stolování a odpočinek do jednoho otevřeného prostoru. Pouze volně umístěný krb nenásilně odděluje funkční části místnosti na jídelní a obývací.

Severovýchodně od Londýna v hrabství Buckinghamshire se rozléhá malebná zvlněná krajina, lemovaná Chilternskými kopci a protkaná spletencem červených vesniček.

Už z dálky rozpoznáváme věž kamenného gotického kostela, tyčící se nad kopci pokrytými obilím, svírajícími městečko Old Amersham.

Staré štíty z hrázděného zdiva se naklánějí nad hlavní třídu, za kterou se otevírají zelené zahrady rodinných cihlových domků.

Právě mezi ně je láskyplně zasazena moderní novostavba rodinného domu z rukou britsko-české architektonické kanceláře Justico + Whiles s jedinou mimo britskou pobočkou v Praze.

Stavba je hrdým příkladem udržitelné moderní architektury, fungující v kontextu historického města. Vhodně zvolené přírodní materiály z lokálních zdrojů, důmyslná orientace domu na pozemku a energetická soběstačnost zajišťují téměř nulovou uhlíkovou stopu. Projekt si tímto získal ocenění

Královského britského institutu RIBA South Awards 2016.

House 19 pokorně dominuje místní zástavbě. Fasádu tvoří tmavě mořené cedrové dřevo, kontrastující s kamennými zdmi z křemene, které lemují objem stavby a vymezují hlavní vstup do domu.

Ostře zkosenou střechu pokrývají černé zinkové panely, objevující se i na zastřešení terasy.                                    Jedním ze základních kamenů udržitelné architektury je využití sluneční energie.

Celkový tvar domu a jeho pozice vůči světovým stranám napomáhá k pasivnímu využití slunce, a tudíž k ekonomické tepelné výměně.

Prosklená stěna obývacího pokoje, orientovaná na jih, je stíněna horizontálními přesahy kosé střechy, které v létě brání přímému slunci a přehřívaní. Zimní slunce naopak pod menším úhlem proniká pod stínící konzolou do interiéru.

Na přímém získání sluneční energie se aktivně podílejí fotovoltaické panely o výkonu 4 kW, umístěné na jižní straně střechy, generující elektrickou energii.

Spotřebu elektřiny výrazně snižuje LED osvětlení, rozvedené po celém domě, a vysoká míra přirozeného denního

světla v interiéru.

Jako jediný zdroje tepla slouží podzemní tepelné čerpadlo o výkonu 10 kW, které přivádí teplo do podlahového vytápěcího systému a zároveň ohřívá vodu.

Kvalitní tepelné izolace, těžká konstrukce s vysokou tepelnou setrvačností a trojité zasklení oken minimalizují únik tepla a snižují tak každodenní náklady na minimum.

Výměnu vzduchu v domě zajišťuje ventilační systém trubek o celkové délce 40 metrů, které jsou umístěny v dvoumetrové hloubce pod zemí. Čerstvý vzduch je nasáván na zahradě a poté se před vpuštěním do interiéru chladí, nebo předehřívá podle ročních období.

Bezeztrátovou výměnu zajišťuje vysoce účinný výměník s rekuperací tepla. Dešťová voda rovněž nepřijde nazmar, je využívána k zavlažování a zalévání zahrady, praní a splachování toalet s úsporným splachovacím mechanismem.

Dům je navíc opatřen speciálním sanitárním vybavením a ekologickými spotřebiči, snižujícími spotřebu vody.

Projekt House 19 maximálně využívá přírodních zdrojů a svým udržitelným designem předává odkaz dalším generacím.

Pokrokový elegantní dům, nenáročný na provoz a údržbu, demonstruje způsob ekonomického bydlení v 21. století v souznění s historickým kontextem a pohledem do budoucnosti.

Text: Karolína Hausenblasová, Foto: Grant Smith pro Jestico + Whiles

Kontakty:

Arch. Heinz Richardson z Jestico + Whiles (architektonický projekt), Štefánikova 43a, 150 00 Praha 5, www.jesticowhiles.com

LUXLIGHTING, (kompletní realizace osvětlení), Chebská 48, 360 06 Karlovy Vary, www.luxlighting.cz

BOKI Industries, a. s., (specialista na topení), Plynárenská 671, 280 02 Kolín IV, www.bokiheat.eu