Dům s jedinečnou duší a druhou šancí
Variaci na domácí ohniště představuje krb z kolekce Filiofocus od francouzského návrháře Dominiquea Imberta. Dřevěné stoličky připomínající slepená polínka navrhla pro italskou značku Gervasoni designérka Paola Navone.
Přidanou hodnotou tohoto chaletu jsou jedinečné výhledy na vrcholky Savojských Alp. K designovému stylu přispívá i zábradlí z bezpečnostního skla, které nenarušuje výhled a umožňuje obyvatelům kochat se krásou hor
Terasa nabízí možnost nejenom k odpočinku a stolování, ale majitelé si zde mohou užít i venkovní spa. Originálně působí kombinace dřeva a lakovaného leštěného hliníku v černé barvě, který tvoří konstrukci nové přístavby.
Variaci na domácí ohniště představuje krb z kolekce Filiofocus od francouzského návrháře Dominiquea Imberta. Dřevěné stoličky připomínající slepená polínka navrhla pro italskou značku Gervasoni designérka Paola Navone.
Smyslem celé přestavby bylo zachovat původní prvky i duši domu. Proto se majitelé drželi při přestavbě především přírodních materiálů. Kromě dřeva dostal v interiéru prostor i štípaný obkladový kámen.
Po dřevěných schodech se dostanete do nově přistavené části domu. K ochraně před pádem slouží stěna z bezpečnostního skla, která nahoře přechází v zábradlí.
Na přístavbu navazuje prostor kuchyně s ostrůvkem, který nabízí velkou pracovní plochu se zabudovaným dřezem a varnou deskou. Dostatek světla zajišťují velké francouzské dveře, kterými lze vyjít na terasu.
Pod schody, vedoucími z přízemí do společenské části domu, vznikl prostor pro technické zázemí včetně ukládacích ploch. Místnost osvětlují zejména bodová světla, ze schodiště pak přichází přirozené světlo.
Jídelní kout našel místo u okna. Kulatý stůl osvětluje oranžový lustr s vyřezaným vzorem, další osvětlení místu přidává stojací lampa s rozptýleným světlem.
Velká jídelna je umístěna v nově přistavené části. Jídelní stůl s židlemi potaženými pravou hovězí kůží osvětlují dvě závěsná svítidla Random Light od holandské značky Moooi, pro kterou je navrhl designér Bertjan Pot.
V částečném zastřešení terasy, která nabízí nádherné výhledy do okolí, je po celé délce zapuštěno LED osvětlení. Díky proskleným stěnám tento venkovní prostor osvětlují ve večerních hodinách i světla z interiéru.
I když je nová přístavba prosklená, poskytuje díky umístění domu naprosté soukromí, které v letních měsících ještě zvyšují okolní listnaté stromy a keře.
Vzhledem ke svažujícímu se pozemku bylo nutné vybudovat pro novou přístavbu betonové piloty. Po schodech zapuštěných do svahu vyjdete na malou terasu, kde se nachází jeden ze dvou vchodů do objektu.
Konstrukci nové části chaletu Solelyâ tvoří leštěný lakovaný hliník, který dodává atmosféře, plné dřeva a přírodního kamene, moderní vzhled, jenž zachovává původní jedinečnost objektu. To byl i zásadní úkol pro architekty.
Vzhledem k povětrnostním podmínkám, jaké v této lokalitě panují během roku, architekti zvolili na terasu prkna se speciální úpravou, odolávající rozmarům počasí.
Ochoz se táhne po celé délce nově přistavěné části domu. Vzhledem k výšce bylo zábradlí nezbytností. Pro zachování co nejvíce přirozeného světla v objektu i co nejčistšího výhledu ven do okolí, architekti zvolili sklo.
Do prostoru pro toaletu se vešla malá umyvadlová skříňka. Na zakázku byl vyroben abstrakt z dřevěných koláčů, do kterých designéři připevnili zrcadla a do jednoho ukryli úložnou plochu pro odkládání různých věcí.
V objektu se našlo místo i pro malou saunu, vybavenou pohodlnými dřevěnými lavicemi. Jako ochlazovací bazének slouží vestavěný sprchový kout.
Romantický ráz chaletu podporuje i samostatná vana, kterou si majitelé nechali umístit do ložnice, kde bylo třeba vyřešit vhodné odvětrávání.
Stranou od společenského ruchu bylo třeba najít prostor i pro domácí kancelář s dostatečně velkým pracovním stolem a stolní lampou. Bonusem pak je inspirativní pohled na blízké hory.
Do výklenku v ložnici majitelů se vešla nejenom samostatně stojící vana, ale také okno. Relaxace při koupeli je tak dokonalá i za bílého dne.
Dům stojí na ostrohu, kolem něhož vede příjezdová cesta pro návštěvy. Majitelé parkují v garáži pod ním, vedle které se nacházejí schody směřující k jednomu ze vchodů.

Bydlení v horách má své neopakovatelné kouzlo. A pokud vzniká svépomocí, má v sobě ukrytou i jedinečnou duši, která v něm přetrvá navěky.

Stavba se nachází ve francouzských Alpách, nedaleko střediska Les Houches. Původně byla postavena jako domov pro horského vůdce.

Jenže změnila vlastníka, a tím i význam svého bytí, protože noví majitelé se rozhodli dům používat jako druhý domov, takže si přáli do něj dostat více světla, a tím i výhledů do okolní krajiny.

Chalet Solelyâ se vypíná na přírodním ostrohu, obklopeném skalními stěnami, které mu dodávají vzhled přírodní pevnosti.

Architekti z ateliéru Chevalliere architects stáli před poměrně náročným úkolem, jehož podstatou bylo zachovat půvab tradiční původní budovy a současně sem integrovat moderní design, materiály a inovativní řešení.

Zelenou projektu dala zejména architektonická gramotnost nových majitelů, jejich smysl pro krásu a schopnost ocenění vysoce kvalitní konstrukce. Jinými slovy, architekti a majitelé našli hned od počátku společnou řeč, což je na výsledném díle také vidět.

Nejspíš i díky tomu je Solelyâ první dům se zelenou střešní terasou v širokém okolí. Tato volba vyplynula z uvážlivého procesu a snahy respektovat z životní prostředí ekologického hlediska a současně i z ohledu na sousedy.

Díky zdejším strmým kopcům pohled ze střechy totiž umožňuje přímý výhled k dalším domům, což současný vzhled chaletu do jisté míry eliminuje. Významná část práce byla věnována optimalizaci využití solární energie v souladu se zásadami tepelné regulace.

Stávající budova byla izolována a renovována za pomoci nejmodernějších řešení. Novým prvkem v interiéru je přidání plochy obytného prostoru, který je v souladu s velikostí celé budovy.

Interiér, který je plný skla a leštěného lakovaného hliníku, kontrastuje s původní dřevěnou konstrukcí. Tento efekt je patrný i v dalších prostorech.

V původní hlavní části budovy, která bývala přízemní, se nacházejí soukromé prostory majitelů a ložnice, zatímco moderní část je určená pro setkávání nejenom v rámci rodiny, ale také přátel a dalších návštěv.

Kontakt: CHEVALLIER ARCHITECTS (architektonický návrh), 225 Rue Paccard – 74400 Chamonix Mont-Blanc, France, www.chevallier-architects.fr

Text: Lucie Hanzlová, FOTO: Alexandre Mermillod