Dramatický kontext přímořské oázy
Sametovému salonku v přízemní společenské zóně rozhodně dominuje instalace geometrických LED závěsných svítidel Ring, která pro značku Henge navrhl Massimo Castagna. Barevně i materiálově mu odpovídá čtvercový konferenční stolek. Kompozici doplňuje otočné čalouněné křeslo Audry od stejného autora.
Vila navazuje vztah se svým okolím prostřednictvím rozlehlých prosklených stěn. Přes prostornou terasu s velkolepým bazénem, částečně zastíněnou variabilními střešními přesahy, jsou k dispozici ohromující výhledy na panorama Los Angeles.
Převážně otevřený interiér je členěn vertikálními a objemovými prvky. Modernistické konstrukční techniky představují ocelové sloupy v kontextu s vápencovými podlahami a skleněnými stěnami.
Všechny obytné úrovně spojuje velkorysé lomené schodiště s ocelovou nosnou konstrukcí a stupni z přírodního vápence. Otevřenost dispozice podtrhuje zábradlí z čirého skla.
Sametovému salonku v přízemní společenské zóně rozhodně dominuje instalace geometrických LED závěsných svítidel Ring, která pro značku Henge navrhl Massimo Castagna. Barevně i materiálově mu odpovídá čtvercový konferenční stolek. Kompozici doplňuje otočné čalouněné křeslo Audry od stejného autora.
Kuchyňský ostrůvek ze šedého mramoru s varnou a mycí zónou má svůj téměř zrcadlový protějšek na venkovní terase pod pergolou z dřevěných lamel. Oba obklopují stylové stoličky Rio s kostrou z masivního dřeva bažinného dubu a koženým sedákem.
Další z nezaměnitelných lustrů od Henge, pod jejichž designem je podepsán Massimo Castagna. Nepřehlédnutelné stmívatelné svítidlo Tubular Horizontal je vyrobeno z efektní leštěné mosazi.
Dominantním prvkem elegantní domácí pracovny je exkluzivní stůl z masivního dřeva. Vpředu jsou křesla Strip s trubkovým rámem z leštěného titanu a sedákem z broušené přírodní kůže. Design opět Massimo Castagna.
Nad jídelním stolem s topem z leštěného mramoru visí lustr Tape Light Pare. Jde o další produkt značky Henge, pocházející z dílny jejího kreativního ředitele, designéra Massima Castagny.
Venkovní terasa je rozdělena do několika relaxačních zón. Ke členitému bazénu směřují schůdky, vedoucí k předsazeným dřevěným palubám s lehátky, koženými pufy a odkládacími stolky s mramorovými topy.
Do bazénu je integrovaná také oáza s centrálním plynovým krbem, obklopeným pohodlnými pohovkami. Skleněné zábradlí nestojí v cestě výhledům na vzdálené třpytivé panorama města andělů.
Umělecky ztvárněnou vstupní partii s hlavními dveřmi definuje ocel efektně zpracovaná do různě rastrovaných vrstvených desek. Zvolené řešení ve výsledku evokuje kubistickou kompozici.
Do vnitřního prostoru vily lze vstoupit přímo z rozlehlé garáže, určené pro dvanáctičlenný vozový park plný exkluzivních značek. Ty díky proskleným příčkám vystupují rovněž v roli technických artefaktů.
Vodní prvek proniká až do nitra rezidence, přímo do jejího srdce tvořeného proskleným atriem. Kromě travin a dvou mohutných palem tady zaujme skulptura, která funguje jako kaskádovitý vodopád, stékající do jezírka.
Také v ložnicích je patrný průnik použitých materiálů z vnějších partií velkolepé vily do jejích vnitřních prostor. Příkladem mohou být dřevěné lamelové stropy, přecházející ve venkovní střešní přesah. Pro minimalistické architektonické pojetí projektu jsou tyto strukturální povrchy zdrojem hřejivosti a přírodního charakteru. Totéž platí o stříbrošedých, ručně tkaných vlněných kobercích. O maxi...
Také v ložnicích je patrný průnik použitých materiálů z vnějších partií velkolepé vily do jejích vnitřních prostor. Příkladem mohou být dřevěné lamelové stropy, přecházející ve venkovní střešní přesah. Pro minimalistické architektonické pojetí projektu jsou tyto strukturální povrchy zdrojem hřejivosti a přírodního charakteru. Totéž platí o stříbrošedých, ručně tkaných vlněných kobercích. O maxi...
Strohý vzhled luxusní vily účelně rozbíjejí rostlinné prvky. Zeleň zastupují také různé keře ve velkých kontejnerech, rozmístěných na terase, nebo popínavé rostliny, které jako vodopád splývají po balkonovém zábradlí.
Hlavní koupelně vládnou stěny a funkční prvky s efektním obkladem z černého mramoru. Bezesporu nepřehlédnutelnou součástí hygienické zóny je zajímavá vana, částečně zapuštěná do podlahy.
Boční partie obytné budovy strukturují střešní přesahy, betonové prvky a dřevěné lamely. Členité ztvárnění objektu je zároveň zdrojem jeho celkového nápaditého vyznění.
Příjezdovou komunikaci tvoří široké pásy z hrubých betonových prvků, prokládané trávníkovými „intarziemi“. Výsledný efekt vzhledově navazuje na působivé vertikály a horizontály dřevěných lamel na fasádě, stropech a podhledech.
Na terase se pne ke slunci palma vyrůstající z trávníkového lůžka, zapuštěného přímo do bazénové nádrže. LED osvětlovací pásky po setmění zvýrazňují kamenné schody a definují venkovní komunikace.

Plynulé propojení vnitřního a vnějšího prostoru, zdůrazněné okouzlujícími výhledy do přímořské krajiny. Luxusní nemovitost s nekonvenční koncepcí a stylovými interiéry zaujímá ohromujících

dvacet tisíc čtverečních metrů.

Znalcům v oboru je hned na první pohled jasné, že tady se pracovalo s ikonickou inspirací v podobě

nedalekého Stahl House, klasického díla moderní architektury z poloviny minulého století.

Rezidence navržená Pierrem Koenigem, postavená pro bývalého profesionálního fotbalistu Bucka Stahla, je od roku 1999 historicko-kulturní památkou, v roce 2013 byla pak uvedena do národního registru historických

míst. Americký institut architektů ji prohlásil za jednu ze 150 nejlepších staveb v USA, díky své výjimečnosti si rovněž zahrála v řadě televizních filmů a seriálů. Není divu, že základní principy

projektu, který zaujal ve své době odvážným řešením v podobě třístranného prosklení, využili i tvůrci nedávno realizovaného exkluzivního sídla na adrese 8408 Hillside Avenue.

S nádherným výhledem na panorama Los Angeles v rozsahu 300 stupňů je dílo autorů z mezinárodně uznávané firmy SAOTA

se sídlem v Kapském Městě v Jižní Africe vskutku dokonalou ukázkou moderního obytného stylu.

Talentovanému týmu zkušených tvůrců se v tomto snovém projektu podařilo ideálně skloubit inovativní inženýrství, design a funkčnost, což mu vyneslo titul „House of the Week“ od Los Angeles Times.

Jedinečný komplex zahrnuje všechno, co si jen člověk ke spokojenému životu může přát:

kino, hernu, domácí kancelář, profesionální kuchyni, venkovní bar, velkou vinotéku, vnitřní wellness centrum s posilovnou, horkou i suchou saunou a horkými a studenými bazény…

Může se pochlubit promyšleným energetickým systémem, do něhož jsou zapojeny jak stěny z tvrzeného skla, které lemují většinu exteriéru, tak už zmíněné vodní prvky, mimo jiné také dvoupodlažní krytý vodopád, nekonečný

bazén a spa, nebo oheň představovaný vnějším a vnitřním krbem. Nezpochybnitelné je rovněž pojetí prostoru jako soustavy mnoha otevřených zón, respektujících proudění vzduchu a místní podnebí.

Se svými organickými tvary, přírodními texturami a jednoduchými liniemi je rozlehlá vila, zasazená do svažitého pozemku nad mořským zálivem, esencí klidu a vyrovnanosti.

Nejen formy, ale i materiály obsahují jasné odkazy na modernistické konstrukční techniky, jako jsou ocelové sloupy a strukturální efekty přírodnin.

Jde o jedinečné souznění bohaté škály výrazových prostředků, prolínajících se zvenčí do vnitřních obytných prostor. Kámen v kontextu s měkkou přírodní kůží, lesklým kovem a tropickou

flórou se ve vzájemné sounáležitosti proměnily v půvabnou oázu, klidný úkryt před hektickým ruchem

městského života. Společnost SAOTA tu zúročila své velmi bohaté zkušenosti s navrhováním rezidenčních projektů v Jižní Africe. Podnebí a topografie oblasti Los Angeles, podobně jako v Kapském Městě, totiž nabízejí určité srovnatelné výhody.

Stejně jako v konceptu Stahl House,  i tady architekti uspořádali dispozici na základě otevřeného půdorysu, ve kterém je hranice mezi vnitřkem a vnějškem jakoby rozmazaná, zatímco části intimní zóny zůstávají oddělené.

Horní patra třípodlažního domu se odvíjejí podél dvou křídel, jednoho orientovaného z východu na západ, druhého pak ze severu na jih, chránících centrální nádvoří s vysokým kaskádovým vodopádem.

Uspořádání obytných prostor umožňuje jejich vzájemné propojení i návaznost na velké, částečně kryté venkovní terasy, exteriéry

jsou zase definovány velkým nekonečným bazénem, který tvoří zvlněnou hranici s krajinou. Do samotné

rezidence se vstupuje z velké garáže pro celý tucet vozů, jež je díky prosklení přístupná pohledům i zevnitř domu.

Vzhled samotných interiérů těží z řady produktů, pod nimiž je podepsán věhlasný italský designér Massimo Castagna, z jehož širokého portfolia se vybíraly nejen ikonické nábytkové kousky, ale rovněž charismatická osvětlovací tělesa.

Absolvent architektury na polytechnické univerzitě v Miláně a kreativní

ředitel firmy Henge spolupracuje například také se značkou Minnotti. Jeho tvorbu charakterizuje

spojení precizní ruční práce s technologicky vyspělými postupy, jež ve výsledku přináší každému

konkrétnímu produktu potřebnou individualitu a nezaměnitelný charakter.

KONTAKT: SAOTA ARCHITECTS, 109 Hatfield Street Gardens, Cape Town, 8001 Jižní Afrika, www.saota.com

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Adam Letch