Farma Horská Kvilda
PLNĚ FUNKČNÍ tradiční kachlová kamna jsou zdrojem hřejivé vnitřní pohody. Venkovský charakter dodávají vnitřnímu prostoru také přiznané stropní trámy
NÁBYTEK byl vyroben lokální firmou ze dřeva šumavského smrku s přírodní měkkou kresbou. Stěny zdobí ručně vyrobené tapisérie.
UŽIVATELSKÝ KOMFORT, přírodní materiály, jednoduchost. To všechno stojí za příjemnou atmosférou, dýchající z interiérů horské farmy.
PEČLIVÉ ZPRACOVÁNÍ, stejně jako citlivá kombinace dřeva a kovu jsou základem kvalitního vybavení obytného prostoru.
PŮVAB PRAKTICKY ŘEŠENÉ vnitřní dispozice doplňuje elegantní čalouněná pohovka ve skandinávském stylu, doplněná kulatým dřevěným stolkem.
ČALOUNĚNÉ ČELO POSTELE zdobí výšivka evokující lidový motiv, který se opakuje také na dekorativních polštářcích a přehozu.
ROVNĚŽ KERAMIKA svými prostými tvary navazuje na lidovou tradici. Dokonale se v ní vyjímají barevné květy z okolních ekologicky obhospodařovaných luk.
CELÁ STAVBA s masivní střechou dobře zapadá do přírodního prostředí, rovněž provoz farmy je mimořádně ohleduplný. Například ohřev vody i vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo z hlubinného vrtu.
Z OKEN jsou vidět i nově zasázené stromy, odpovídající původním druhům: javory, buky, duby, břízy a jilmy doplňuje stará odrůda lesní jabloně.
FARMA HORSKÁ KVILDA je důkazem, že i novostavbu lze realizovat s citem pro tradice a s respektem k dědictví našich předků.

Vyrostla na místě někdejší zemědělské usedlosti, s respektem k okolní přírodě a s odkazem na původní objekt, který jeho obyvatelé opustili po druhé světové válce. Ten postupně chátral a nakonec zcela zanikl.

K charakteristikám tradičního šumavského domu patří výrazná hmota a typická mohutná sedlová střecha, která i v minulosti pomáhala obyvatelům hor zvládat přívaly sněhu, který pravidelně v zimě Šumavu zasypává.

Na rozdíl od řady novostaveb, nevhodně kontrastujících s tradiční zástavbou i okolím, je objekt horské farmy důkazem, že i moderní realizace může proběhnout s citem a respektem k prostředí, v němž se nachází.

Velkou zásluhu na tom má renomované architektonické studio ALFAPLAN

České Budějovice, jemuž majitel farmy Luboš Frank zakázku svěřil. Cílem bylo maximálně využít lokální

zdroje a zachovat kouzelnou energii místa.

Například veškerý kámen, použitý na obložení i uvnitř domu, pochází z výkopových prací při stavbě základů, také dřevo, díky němuž objekt přirozeně zapadá do přírody, je výhradně ze šumavských lesů.

Ochraně unikátního ekosystému je podřízena i péče o bezprostřední okolí farmy. Interiérům, evokujícím

místy severský styl, vládnou přírodní barvy i materiály. Čistě bílá výmalba dává vyniknout prkenným podlahám, masivní nábytek je ze dřeva šumavského smrku, použitého i pro obklady v exteriéru domu. Pozornost přitahují zajímavé detaily:

například čela postelí z ovčí vlny ladí s polštáři a přehozy se stejným dekorem. Stěny zdobí ručně vyráběné textilní dekorace/tapisérie a obrazy s přírodními motivy, nenásilně doplňující dechberoucí výhledy.

TEXT: redakce, FOTO: archiv