Skvost mramoru v interiéru
Barevná i materiálová škála interiéru vychází z kontrastu arizonských horkých dní a studených nocí – mátová barva se proto v prostoru potkává s akcenty ohnivé červené a syté oranžové.
Kuchyni vévodí ostrůvek v hnědých odstínech mramoru. Na základní barevnost navazují oranžovou kůží potažené dveře lednice a svěží mátový odstín kuchyňských skříněk.
Barevná i materiálová škála interiéru vychází z kontrastu arizonských horkých dní a studených nocí – mátová barva se proto v prostoru potkává s akcenty ohnivé červené a syté oranžové.
Maximálně prosvětlená jídelní část je navržena v neutrálních tónech, aby mohla vyniknout malba visící na zdi. Stůl navrhli přímo designéři.
Interiéru dominují barevné i materiálové akcenty. Chladná měď barových židlí nachází svůj protějšek v teplém zeleném odstínu stěny nebo v měkkém koberci.
Dřevěný konferenční stolek přináší do místnosti organickou a hmatovou kvalitu dřeva, které se jinak v interiéru příliš nenachází. Stolek je zároveň zajímavým tmavým doplňkem jinak prosvětleného prostoru.
Designéři nepřehlédli žádný detail, vše je dovedeno k dokonalosti ‒ barvy, materiály i struktury. Opakující se oranžové akcenty se propisují také do zahradního nábytku.
Naprostou dominantou hlavního společenského prostoru je smaragdově zelený mramor, tvořící krbovou stěnu. Od tohoto kusu luxusního kamene se odvíjejí veškeré použité barvy i materiály.
Základní barevná paleta odstínů se v určitých místech interiéru kumuluje. Cihlově oranžová křesla spolu s kobercem, stolkem a obrazy na stěně vytváří divokou a neopakovatelnou hru tvarů a barev.
Designéři přistoupili ke konceptu ze dvou hlavních úhlů. Hlavní společenský prostor objímá dojem luxusu a rafinovanosti, naopak soukromé místnosti jsou více odlehčené a hravé.
Rozměrný vlněný koberec s oranžovými akcenty určuje obývací pokoj, a spolu a krbem a se sofa v mátovém odstínu vytvářejí harmonii celého prostoru.
Designéři navrhli prosvětlený a svěží interiér, kombinující jemné a výrazné odstíny barev stejně tak jako měkké a tvrdé struktury materiálů.
Díky bílým skleněným svícnům a zářivé čistotě nábytku se zakomponovaným mramorem nese hlavní koupelna nádech luxusu.
Temný zelený odstín mramoru spolu s měděnými odlesky stěny a cínovým umyvadlem vnášejí do této koupelny pocit exotičnosti.
Součástí hlavní koupelny je také tato jedinečná venkovní sprcha. Mozaika na zdi, zpodobňující zdejší poušť, je dílem firmy CH Mosaic z New Yorku.
Sprchový kout v hlavní koupelně krášlí onyxová stěna, jejíž zelené odlesky perfektně ladí k mozaikovým dlaždicím, umístěným na druhé stěně.
Stejně jako hlavní společenský prostor jsou také ložnice barevně strukturovány v neutrálních tónech s výraznějšími akcenty, například v podobě obrazu na stěně.
Inspirována hotely v Beverly Hills je stěna této ložnice pokryta bohatou tapetou s barevnou kresbou banánových listů. Postel je poté laděna do neutrálních krémových odstínů.
Každá místnost v domě nese více či méně výrazný otisk zelené. Tato ložnice je laděna do šedozelených odstínů, které se líbivě doplňují s lososovou a zlatavou barvou.
Kombinace více vzorů je vždy riskantní, ale pokud se povede, jako v případě banánových listů na tapetě a pruhů na zácloně, dodá to pokoji neobyčejný výraz a originalitu.
Designéři neopomněli ani užitné prostory, jako je například chodba. Bílému prostoru kontrastuje pouze schodišťové zábradlí a výrazný lustr ve stejném barevném ladění.
Dětský pokoj nemusí být ostře barevný a vzorovaný, aby byl pro dítě příjemným místem ke hraní i spánku.
Tím pravým umem je zkombinovat několik odstínů stejné barvy tak, aby si vizuálně nepřekážely a vytvářely příjemný prostor k práci i k odpočinku.
Zahrada svým designem zcela přirozeně navazuje na interiér domu. Modrozelené akcenty jsou zde zprostředkovány bazénem, vkusně je doplňuje oranžová na jinak neutrálním venkovním nábytku.
Bazén je pouštní oázou. Přívody vody v podobě tří kanálků vytváří uklidňující efekt zurčící vody, a pobyt venku se tak stává nejen vizuálním, ale také sluchovým zážitkem.
Drobná mozaika je použita také v koupelnách. V exteriéru komunikuje se zahradou, která je díky absenci vzrostlých stromů zcela otevřená okolí a působí velmi vzdušně.
Designéři využili škálu barev horkých arizonských dní a chladných nocí (obrázek dole). Zemité tóny s odstíny červené a oranžové dodávají hřejivý pocit tepla, zatímco modrozelená a bílá jsou svěží a čisté protipóly.
Kombinace světle šedé s bílou tvoří neutrální základ, který je doplněn o odstíny tyrkysové a oživen vzorem na závěsech.
Designéři se v celém domě striktně drželi základního barevného schématu. Každá ze soukromých místností je tak variací na tyto barvy. Celek interiéru je díky tomu soudržný a komplexní.

Základním kamenem skvostného interiéru rozlehlé vily, nacházející se v americké Arizoně, je unikátní smaragdově zelený mramor s akcenty oranžové. Tyto dvě barvy luxusního kamene se dále opakují v koncepci celého prostoru. Interiér domu tak tvoří vizuální jednotu a je zcela harmonický.

Samotnou rezidenci navrhli architekti Vivian Ayala a Mark Candelaria s jasným záměrem.

Přízemí je navrženo na otevřeném a maximálně prosvětleném půdorysu, takže se všechny hlavní společenské místnosti vzájemně prostupují a slévají se do jednoho kompletního celku. Patro je pak vyhrazeno soukromým místnostem – ložnicím a koupelnám.

Z pětipokojového domu je ojedinělý výhled na blízkou poušť a na horu Camelback. Rozměrná posuvná okna v přízemí navíc umožňují, aby se interiér v jednom okamžiku prolnul s exteriérem, čímž se vytvoří komplexní obytný prostor.

Obývací pokoj je zároveň objemově ještě více otevřen svou dvojitou výškou a vizuálním propojením s horním patrem. Architektonické rozvržení domu vychází z arizonské tradice stejně tak jako jeho interiérový design z pera autorů Jamieho Drakea a Caleba Andersona.

Dominantou a chloubou obývacího pokoje i celého společenského prostoru je krb obložený již zmíněným smaragdově zeleným mramorem, vybraným samotnými majiteli.

Od něj se rozvíjí barevné i materiálové schéma interiéru, který funguje v podstatě jako doplněk tohoto jednoho výrazného prvku.

Na podlahu jsou zde položené bílé porcelánové dlaždice, které jsou svěže neutrální a vizuálně propojují jednotlivé zóny – obývací, jídelní a kuchyňskou – do jednoho celku. Další unikátní a neobyčejné materiály nalezneme nejen v přízemí, ale také v patře.

Designéři nakombinovali křemen, křemenec, corian, smaltovanou ocel a lakované a kožené povrchy. Perfektní materiálová souhra vychází z jejich protikladů: lesklé a matné, chladné a hřejivé, tvrdé a měkké.

Těžiště barevné koncepce interiéru pak leží v jasném rozvržení. Zemité a neutrální tóny tvoří spodní notu každé místnosti.

Doplněny jsou barvami reflektujícími arizonské horké pouštní dny a chladné noci – pastelovou tyrkysovou a akcenty zářivé červené a ohnivé oranžové západů a východů slunce.

Měkké teplé struktury vyvažují ty chladné a lesklé, a vše se dokonale snoubí v harmonickém celku.

Ve společenské místnosti je kromě krbu dominantou také velký vlněný koberec s oranžovými akcenty. Od jeho hedvábných vláken se odráží světlo a vytváří v prostoru specifickou světelnou tonalitu.

Nízký konferenční stolek, zhotovený z borovice Monterey, pochází ze série designéra Stefana Bishopa. Půvabnému mátovému odstínu pohovky dodávají hravost oranžové detaily polštářů.

Výrazným barevným kontrastem ve společenském prostoru je také malba od Dana Christensena, nacházející se na stěně jídelny, naproti tomu porcelánová socha ve středu hlavní místnosti od Barnabyho Baforda je vizuálně ztišujícím a zklidňujícím prvkem.

V kuchyni, která bezprostředně navazuje na obývací pokoj a jídelnu, designéři zvolili tmavší a živější odstín mramoru, použitého na kuchyňském ostrůvku. Dveře rozměrné lednice jsou potaženy luxusní kůží v oranžovém odstínu mandarinek.

Hlavní ložnice je oděná do klidnějších barevných tónů šalvěje, máty a rzi a materiálové struktury jsou zde na škále od kůže po onyx.

Smaragdový mramor, použitý na obklad krbu, ještě najdeme v místnosti sloužící pro dámskou toaletu, které dodává tajemný a dramatický efekt. Ve venkovních prostorech se uplatňuje stejný designový princip jako v interiéru.

Neutrální kamenná dlažba, rozprostírající se kolem bazénu, je perfektně doplněna červenými a oranžovými akcenty. Ty se nacházejí i na zahradním mobiliáři nebo na okrasných rostlinách, které pro dvůr vybral zahradní architekt Jim Lucas.

Smysl pro vizuální hru a napětí byly hlavními premisami všech designérů, kteří se na návrhu a realizaci podíleli. Neustálé objevování nových barevných i materiálových spojení a vizuálních potěšení se stalo hlavní náplní tohoto luxusního interiéru.

TEXT: Nikol Vlčková, FOTO: Joe Schmelzer