Prázdninový komfort v monochromatické paletě
Jednoduché linie, použité materiály i celkový styl obytných prostor korespondují s pojetím celé rezidence. Minimalistické vyznění interiérů proteplují především doteky dřevěného masivu.
Jídelně patří samostatný kvádr, vyčnívající nad střechy domu. Velkorysé prosklené plochy nabízejí všem čtrnácti stolujícím široké výhledy do okolní krajiny, dostupné přes vrcholky stromů.
Jednoduché linie, použité materiály i celkový styl obytných prostor korespondují s pojetím celé rezidence. Minimalistické vyznění interiérů proteplují především doteky dřevěného masivu.
Základem barevného pojetí je kombinace různých valérů šedé, jež dobře vyniknou na bílém pozadí stěn. Atmosféru hřejivosti, danou přírodním dřevem, umocňuje oheň v otevřeném krbu.
Centrem domu je kuchyně, na niž ze západní části navazuje obývací pokoj, na druhém konci je pak už zmíněná jídelna. Otevřený prostor nabízí volné propojení jednotlivých zón.
Obytnou plochu horního multifunkčního podlaží se společenskou zónou sjednocuje podlahová krytina, představovaná velkoformátovou dlažbou v šedé barvě.
Jídelna patří díky svému ztvárnění a umístění k nejzajímavějším partiím celého domu. Přes den se mohou stolující kochat výhledy do okolí, po setmění jim dostatek soukromí zajistí závěsy. Styl podtrhují závěsná svítidla.
Společenskou zónu, umístěnou netradičně v horní partii rekreačního objektu, spojuje s klidovým zázemím, situovaným do spodní obytné úrovně, schodiště se zajímavě pojatým kovovým zábradlím.
Společenskou zónu, umístěnou netradičně v horní partii rekreačního objektu, spojuje s klidovým zázemím, situovaným do spodní obytné úrovně, schodiště se zajímavě pojatým kovovým zábradlím.
Velký podíl obkladů stěn a stropu palubkami z přírodního dřeva a nábytek ze stejného materiálu zútulňují i koupelny. Rovněž z volně stojící vany je k dispozici výhled do přírodního okolí vily, prostupujícího dovnitř velkorysým oknem.
Pro řešení části fasád prázdninové rezidence tým z Thellend Fortin Architectes zvolil dřevěné, vertikálně kladené prvky z antracitově šedého dřeva, jež posloužily i k realizaci pochozí plochy venkovní terasy.
Vyznění čelní fronty objektu ovlivňuje cílený kontrast betonových partií s obkladem z přírodního dřeva, použitého jak na svislých stěnách, tak i na ploše podbití střešního přesahu.
Z jídelny, jejíž hmota poněkud vyčnívá z celkové siluety domu, lze vyjít na venkovní terasu. Skleněné zábradlí ničím neruší možnosti výhledů na jih od ostrohu, na němž byla rezidence postavena.
Přes svoji ultra moderní architekturu zapadá členitá Rezidence Longs Horizontals dokonale do přírodního prostředí, jehož je součástí. Inspirací pro její podobu se stala majestátní krajina ústí řeky sv. Vavřince.
Dům, postavený na strmém svahu, je z uliční fronty zcela nenápadný, působí jako jednopodlažní. Příjezdová cesta zavede hosty k hlavnímu vchodu, odtud pak přímo do multifunkční společenské zóny.
Jednoduchou geometrii architektonického ztvárnění umocňuje rozčlenění stavby na několik kvádrů s rozdílnou výškou. Výslednému objektu, otevřenému do údolí s řekou, vévodí prosklená partie jídelny, vyčnívající do prostoru.

Bílá, šedá a černá s proteplujícími dřevěnými prvky – to je základ příjemného vnitřního i vnějšího designu moderní horské chaty, za jejímž návrhem a realizací stojí tým kanceláře Thellend Fortin Architectes.

Atypický vzhled, odlišný od zažívaných schematických představ o klasických lyžařských objektech

vhodných do kopcovitého terénu, v tomto případě násobí i rozvržení obytného prostoru. Zcela v duchu maximalizace výhledů do okolí a dolů do údolí s řekou jsou totiž společenská zóna a hlavní obytné prostory rezidence situovány do jejích horních partií.

Střední část tohoto patra s otevřenou průchozí dispozicí patří kuchyni, na niž z jedné strany navazuje letní veranda, kde se dá v letních měsících také stolovat, nebo jenom relaxovat a nasávat čerstvý voňavý vzduch.

Jídelna pak jako vykonzolovaný kvádr ční do kraje nad rovnou střechou členitého objektu.

Vzhledem k velkorysému prosklení není třeba žádných nástěnných dekorací, sama příroda tu masivně proniká dovnitř a vykresluje živé obrazy, podílející se na příjemné atmosféře interiérů.

Po černém kovovém schodišti se pak sestupuje do klidového zázemí se třemi ložnicemi, dvěma dětskými pokoji, hernou a hygienickým příslušenstvím.

V betonové hmotě na úrovni zahrady, částečně zapuštěné do svahu, našly místo rovněž vinný sklep, prádelna a další technické místnosti.

Vnitřní i venkovní barevná paleta pracují především s bílými stěnami, dřevěným obložením a šedými i černými prvky.

„Tato monochromatická paleta byla navržena tak, aby korespondovala s přirozeným prostředím, které je v zimě sněhově bílé a v létě hýří lesní zelení,“ říká o zvoleném pojetí vily architekt Louis Thellend, jenž projekční a realizační firmu založil spolu s Lisou-Marií Fortinovovu.

Dynamické duo, známé svým osvěžujícím inovativním přístupem k architektuře a jejím dopadům na životní prostředí, použilo své bohaté zkušenosti a kreativitu i u jednoho ze svých nejnovějších počinů.

Moderní nemovitost s názvem Longs Horizontals, situovaná v kanadském Montrealu, byla inspirována nádhernou krajinou obklopující ústí řeky sv. Vavřince, kterou lze vidět právě z ostrohu, na němž je

postavena. Pro dům s užitnou plochou 490 čtverečních metrů zvolili architekti pozemek mimo město ve vesnici Petite-Rivière-Saint-Francois, poblíž oblíbeného lyžařského střediska Le Massif.

„Stojí na strmém svahu, proto jsme pro ukotvení stavby k terénu museli použít velké množství betonu. Vytvořili jsme jakési pilíře, které vypadají jako dlouhé horizontální pásy, “ vysvětlují architekti.

Jednotlivé bloky členité rezidence pak nechali obložit antracitově šedým dřevem a panely stejné barvy, aby objekt vizuálně co nejlépe ladil se zalesněným prostředím.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Charles Lanteigne

Kontakt: THELLEND FORTIN ARCHITRECTES (návrh a realizace projektu), 5260, rue Chambord Montréal (Québec) H2J 3N5, Kanada, tel.: 514 903 3102, www.thellendfortin.com