Rezidence inspirovaná mořskými vlnami
Obývací prostor vily inspirované mořskými vlnami je zaklenut zvlněnými nosníky z eukalyptového dřeva. Velkorysost místností podtrhují černé ocelové nosníky a jednoduchý mobiliář.
Obývací prostor vily inspirované mořskými vlnami je zaklenut zvlněnými nosníky z eukalyptového dřeva. Velkorysost místností podtrhují černé ocelové nosníky a jednoduchý mobiliář.
Součástí kuchyňského a jídelního prostoru je také bar ze světlého žilkovaného kamene. Kulaté dřevěné stolky jsou vyrobeny z jednoho kusu dřeva
Prostorný bar je doplněný o závěsná dřevěná svítidla odkazující svým zpracováním k nosníkům dřevěného stropu. Celému interiéru dominují teplé a světlé odstíny
Dynamická konstrukce střechy evokující mořské vlny se propisuje také do interiéru a připomíná lodní kajuty. Loftové patro ve společenských prostorech nabízí odpočinkovou zón
Jednoduchý interiér, jemuž vládne dřevo, ladně zvýrazňují luxusní prvky, jako je například honosný křišťálový lustr ve druhé obývací části.
Bar z podsvíceného žilkovaného kamene v kombinaci se dřevem na pozadí a na nábytku navozuje teplou a příjemnou atmosféru.
V dolním patře se nachází další místnosti jako je dětská herna nebo knihovna, která je zpracována také ve dřevě a s odkazem na vlnící se architekturu vily.
Stejně tak jako zvlněná střecha, i vnitřní prostor kontinuálně plyne a organicky se spojuje v jedno. Masivní dřevěný strop může plně vyznít v partnerství s jednoduše pojatým nábytkem a doplňky v interiéru.
Společenské prostory vily jsou definovány loftovou úpravou, tj. vestaveným vnitřním patrem. Velké prosklené plochy dům otevírají výhledům na oceán, veskrze dřevěný interiér pak evokuje lodní kajuty.
Koupelny materiálově navazují na kuchyňský bar i na celkové barevné schéma konceptu interiéru. Podsvícené stěny spolu s rozměrnými zrcadly zároveň kulminuje dojem luxusu
Zvlněné nosníky z eukalyptového dřeva dominují také vstupní části vily. Vytváří se tak spektakulární a expresivní vchod do domu.
Dům je umístěn na poměrně úzké parcele 55 metrů nad úrovní oceánu na strmém žulovém skalisku. Architekti tak pracovali s úzce vymezeným prostorem, který využili na maximum

Vysoko nad atlantským oceánem pluje rozvlněná konstrukce střechy vily Wave House. Jedinečná

architektura v sobě spojuje dynamiku moře s ojedinělým výhledem z jižního svahu žulového útesu.

Dům se vypíná na příkrém jižním svahu mezi čtvrtěmi Sao Conrada a Barra Tijuca v životem tepajícím

brazilském Riu de Janeiru. Celosvětově známá metropole, každoročně hostící barevné karnevaly, se rozkládá na pobřeží oceánu, a poskytuje tak možnost žít v jeho bezprostřední blízkosti.

Toho využili také architekti ze studia Mareines Arquitetura, kteří dům orientovali na pozemek, svažující se k mořským vlnám.

Parcela je orientovaná na jih, což zajišťuje perfektní prosvětlení domu, zároveň je ovšem poměrně úzká a z velké části tvořená strmými skalisky. Od sousedních domů ji navíc oddělují dvě vysoké zdi, které zde již stály předtím.

Architekti se proto rozhodli Wave House navrhnout tak, aby se rozprostřel po celé šířce pozemku a byl orientován jen na mořskou hladinu. Celková koncepce vily byla inspirována námořními plavbami a loděmi obecně. Díky bezprostřední blízkosti oceánu, nad nímž dům

doslova pluje, dává interiér svým obyvatelům skutečně pocit, že se nachází na plavidle uprostřed širého moře plujícího vstříc horizontu. Z interiéru totiž nevidíte a neslyšíte nic jiného než zčeřenou vodní hladinu, zvuk mořských vln a zpěv ptáků.

Zvlněná střecha evokuje lámající a do sebe narážející masy vody a vytváří specifické průhledy vyplněné sklem.

Ty slouží jako okna pro přívod světla a vzduchu skrze automatickou ventilaci zajišťující tepelnou a světelnou pohodu v interiéru bez ohledu na rozmary jihoamerického počasí. Wave House je přesně 55 metrů nad úrovní mořské hladiny.

Komplexní geometrie střechy pokryté dřevěnými taškami je určena zvlněnými lepenými nosníky z eukalyptového dřeva. Tyto nosníky jsou podpírány pozinkovanými sloupy s dutým kruhovým průřezem.

Budova má čtyři podlaží, jež jsou propojená proskleným hydraulickým výtahem a sochařsky ztvárněným

schodištěm. Jednotlivé stupně schodů tvoří zubatou linii na pozadí oceánu, který diagonálně půlí. Design interiéru se, stejně jako architektura exteriéru, vyznačuje inspirací námořnictvím a loděmi.

Leitmotivem je dřevo, které se opakuje na stěnách a stropech, ale také na nábytku a svítidlech. Dřevěné prvky jsou doplněny skleněnými plochami rozměrných oken otevírajících se k oceánu.

Třetím výrazným a určujícím elementem interiéru je černá pozinkovaná ocel nosných sloupů, rámujících jednotlivé obytné zóny do vizuálně oddělených celků. V přízemí vily se nacházejí kuchyně, bar, jídelna, dva obývací prostory a hlavní servisní místnosti. Kuchyně je provedená z masivního dřeva s akcenty matné černé

barvy. Navazuje na ni jídelna s ojedinělým jídelním stolem z jednoho kusu dřeva, jehož suky a další zdánlivé nedokonalosti jsou vylity čirou epoxidovou pryskyřicí, což mu propůjčuje jeho úchvatný a neopakovatelný vzhled.

Místnost dále ústí k luxusnímu baru ze světlého žilkovaného kamene, který jemně doplňují zajímavá dřevěná svítidla, židle a stolky rovněž vyrobené z jednoho kusu dřeva.

Celý interiér je tak díky množství dřevěných prvků mimořádně hřejivým a příjemným místem k pobytu. Tam, kde se jedinečný tvar zvlněné střechy propisuje do interiéru, jsou stropy obložené dřevem, což připomíná lodní kajuty.

Přímo nad společenskými prostory jsou umístěny ložnice, pokoje pro hosty a televizní místnost. Jejich interiérový design opakuje základní materiálové schéma dřeva a kamene, který zde najdeme především v koupelnách.

Pod přízemím, těsněji spjaté s mořskou hladinou, se nachází další místnosti – knihovna, dětská herna a rodinný pokoj. Obývací prostory v přízemí mají jako jediné přímé spojení s miniaturní zahradou, která je ukončena dynamicky zakřiveným venkovním bazénem.

Travnatá plocha spolu se stromem a vertikálním, zelení porostlým panelem rámuje impozantní výhled na hladinu Atlantského oceánu.

Do zahrady zároveň přesahují nosníky dynamicky zvlněné střešní konstrukce, které tím vytvářejí příjemné zastínění, zajišťující ničím nerušený pobyt nejen uvnitř, ale také vně tohoto neobyčejného domu – suchozemského plavidla, inspirovaného životem na moři.

Text: Nikol Vlčková, Foto: Leonardo Finotti, www.leonardofinotti.com

Kontakty: Mareines Arquitetura (architektonický návrh, design interiéru), Rua Nascimento Silva

280, apto 101, 22421-024, Ipanema, Rio de Janeiro, Brasilia, www.mareinesarquitetura.com.br,

E-mail de contato: contato@mareines.com.br