Navrženo pro relaxaci a odpočinek
Původně uzavřené místnosti kyjevského bytu proměnila rekonstrukce na společný obývací prostor. U velkého jídelního stolu se zpravidla schází rodina s přáteli.
Původně uzavřené místnosti kyjevského bytu proměnila rekonstrukce na společný obývací prostor. U velkého jídelního stolu se zpravidla schází rodina s přáteli.
Interiér se nese v klidných harmonických barevných tónech. Dřevěné panely na stěně přinášejí útulnost, zatímco bílé a bronzové prostor rozzařují.
Dřevo je doplněno pouze černou barvou, aby neztratilo na své vizuální síle. Jednoduchá otevřená knihovna bez zadní části se stává integrální součástí obývací stěny.
Umělecké prvky v podobě různých dekorací či svítidel přinášejí do bytu originalitu svěžest. Díky snadné přemístitelnosti některých prvků lze neustále proměňovat podobu bytu bez nutnosti velkých stavebních zásahů.
Panely s bronzovou patinou perfektně ladí s rozměrným šedým sofa. Celý společenský prostor je otevřený, obývací pokoj tak organicky přechází do kuchyně s petrolejovými akcenty.
Kuchyňská linka je symbiózou drahých materiálů a barevných akcentů. Bronzový odstín lamp zavěšených nad ostrůvkem se opakuje také na panelech v obývací části.
Kuchyňský ostrůvek se stal nejoblíbenějším místem k rodinnému stolování. Z původního záměru jeho užití pro rychlou snídani či svačinu se stala důležitá součást trávení času členů domácnosti.
Zbouráním všech možných stěn se původní dispozice bytu otevřela nejen světlu, ale také prostoru. Byt se tak pomyslně zvětšil a poskytl obyvatelům nové možnosti interakce.
Byt se nachází v posledním patře má k dispozici balkon s úchvatným výhledem na přilehlé jezero a městskou krajinu. Designéři jej proto pojali jako místo odpočinku a klidného rozjímání.
Kuchyni dominuje masivní ostrůvek, jehož provedení je totožné s obkladem pracovní desky. Oba prvky – ostrůvek i linka – se tak spojují v jeden celek a celek nepůsobí nahodile.
Vstupní část je řešena velmi minimalisticky a luxusně. Podsvícené dřevěné panely ve spojení se zrcadlovou plochou a tmavým sklem zajišťují každému návštěvníkovi zážitek již při vstupu do bytu.
Dětský pokoj je zařízen velice prakticky a skromně. Zařízení tak bude s dětmi růst a nebude potřeba veškeré vybavení v průběhu let několikrát obnovovat.
Hlavní ložnice má také samostatnou šatnu. Stejně jako v ostatních prostorech, i zde designéři vsadili na použití dřevěných panelů s černými akcenty.
Rohové okno, pod nímž je umístěna měkká lavice, nabízí útočiště křehké dětské duši. Jednoduchý bílý nábytek prostor příjemně sjednocuje a kultivuje.
Palanda zhotovená na míru zajišťuje vždy ničím nerušené a sladké sny. Jakmile nebude potřeba, snadno ji nahradí „dospělejší“ verze spaní.
Nedostatek místa v ložnici vyřešily lampy zavěšené ze stropu. Na nočních stolcích díky tomu zbývá dostatek prostoru pro odložení knížek a dalších důležitých věcí.
Ložnice se jako místo odpočinku důsledně halí do jemných přírodních odstínů. Textilní panely na stěnách v kombinaci se dřevem a čelem postele zhotoveným z kvalitního lnu tak vytvářejí dokonale harmonickou kompozici.
Vestavěné skříně jsou vyrobeny ze shodných dřevěných panelů, které jsou použité také v dalších částech bytu. Interiér se tak sjednocuje do jedinečného celku.
Lesklá šedá ve studeném odstínu rafinované doplňuje měkkou a teplou texturu dřeva. Ložnice je jako místo odpočinku laděna do světlých tónů.
Hlavní ložnice disponuje kromě samostatné šatny také koupelnou, která je provedena v jednoduchém, ale luxusním duchu.
Koupelnu designéři navrhli ve striktním materiálovém minimalismu – použili pouze dva základní odstíny kamene, které doplnili tvarově jednoduchou sanitou.
Elementární tvary koupelny doplňuje a oživuje závěsné svítidlo vedle umyvadla, které zároveň z koupelny udělá víc než jen utilitární prostor pro očistu těla.
Kombinace základních odstínů černé a bílé nepůsobí fádně především díky užití různě strukturovaných materiálů – kamene jako obkladu sprchového koutu, mozaikové podlahy a lesklé plochy zrcadla.

Výrazné změny nemusejí nést vždy stopy radikálního designu. Návrháři proměnili původní dispozici

bytu k nepoznání, a přesto interiér působí velmi harmonicky a rafinovaně. Co se může zprvu jevit jako

nežádoucí změna, přináší sladké ovoce.

Rekonstrukce bytu pro mladou energickou rodinu se od první chvíle nesla v duchu bourání. Velkorysá rozloha 106 metrů čtverečních byla bohužel rozmělněna do jednotlivých uzavřených místností, a prostor proto působil daleko menší a více stísněně.

Designéři ze studia Alta Idea Design Studio proto chtěli být již od počátku radikální a odstranit všechny stěny, jež bylo možné odstranit.

Tam, kde z provozních důvodů bylo třeba zachovat dveře, navrhli dveře na celou výšku stěny, které jsou minimalistické a zbytečně nerozdělují plochu stěny.

Aby pro svůj ambiciózní plán nadchli také členy rodiny, připravili osm variant návrhů, z nichž si potom společnými silami vybrali ten nejlepší. Byt se nachází v oblíbené čtvrti ukrajinského Kyjeva v posledním patře domu.

Má k dispozici balkon a úchvatný výhled na v blízkosti se rozprostírající jezero, které při západu slunce hraje všemi barvami. Designéři nad novým prostorem uvažovali tak, aby byly tyto nepřekonatelné výhledy v rámci interiéru co nejvíce akcentovány.

Navrhli tedy lounge část, v níž lze v klidu odpočívat a zároveň pozorovat krajinu. Odpočinková zóna je určena k vychutnávání ranní kávy, nebo naopak k pozorování západu slunce a jemného mihotání

světel města na konci dne.

Původní stísněné dispozici bytu dominovala úzká chodba, která pohlcovala veškerý volný prostor. Odstraněním všech možných stěn se také změnila interakce v interiéru a vznikla otevřená kuchyně, propojená s jídelní a obývací částí.

I při přípravě jídla tak mohou být všichni členové rodiny pohromadě, nikoli odděleni v jednotlivých místnostech. Provzdušněním bytu vznikla velkorysá kuchyně s ostrůvkem,

původně zamýšleným jako ideální místo pro rychlou a lehkou snídani nebo svačinu. Postupem času si rodina ale místo oblíbila natolik, že u něj tráví většinu společného času při jídle. V jídelně se pak pod

stylovým italským lustrem rozkládá rozměrný stůl, u nějž sedávají především větší rodinné a přátelské sešlosti. Oříškem byl výběr a umístění sofa. Designéři chtěli docílit harmonické jednoty materiálů a textur.

Proto zavrhli původní ideu zářivé barvy a uchýlili se do náručí klidné palety zemitých barev. Teplý šedý odstín sofa prostor příjemně zútulňuje a přináší mu klidnou energii pro odpočinek.

Jako dekorace stěn zde posloužily panely s bronzovou patinou, jejichž barva plně odpovídá barevnosti lamp, visících nad kuchyňským ostrůvkem. Spolu s bronzovými panely jsou v obývací části interiéru umístěny dřevěné obkladové desky v lehkém hnědém odstínu.

V ložnici se pak nacházejí dřevěné a textilní stěnové panely. Haptický zážitek z prostoru nabývá naprosto jiných rozměrů než při použití klasických omítek.

Hlavní ložnice má vlastní koupelnu a šatnu, jejichž hlavním principem je důsledný luxus, jelikož toto místo je určeno k opravdovému odpočinku. Materiálový komfort se manifestuje také ve vysoce kvalitním lnu, který byl použit na čelo postele.

Jelikož zde není příliš místa, designéři ho efektně ušetřili tím, že noční lampičky zavěsili ze stropu, čímž uvolnili příruční stolky na knihy a jiné nezbytnosti. V prostoru bytu se také nacházejí umělecké prvky v podobě obrazů a svítidel. Primárně klidný a sjednocený prostor se díky tomu příjemně rytmizuje a oživuje.

Text: Nikol Vlčková, Foto: Andrey Bezuglov

Kontakty: ALTA IDEA DESIGN STUDIO (design interiéru), hlavní designér Julia Baydyk, st. Business ½, Kyjev, Ukrajina 020 00, www.altaidea.com.ua Použité značky: TASHA ORO, Elena Savelyeva, Sophie Decor, Old Store, DEVO home