Dům, který „nestojí“ na místě
Ateliér propojuje s obytnou přístavbou bohatě prosklená zastřešená chodba. Přes masivní použití pohledového betonu nepůsobí finální objekt nijak nepatřičně, naopak velmi dobře zapadá do okolního prostředí.
Původní pískovcové zdi a pilíře z roku 1862 zůstaly zachovány. Navržen byl zpevňující betonový věnec, do kterého je kotvena lehká pultová střecha. Dovnitř původní stavby je vložen kubus vlastního objektu – ateliéru.
Vnitřní dřevostavba se k jihu a k západu otevírá prosklenými stěnami. Výrazným kompozičním prvkem je částečně krytá venkovní terasa, vybíhající do atria dřevěnou palubou s posezením.
Ateliér propojuje s obytnou přístavbou bohatě prosklená zastřešená chodba. Přes masivní použití pohledového betonu nepůsobí finální objekt nijak nepatřičně, naopak velmi dobře zapadá do okolního prostředí.
Prosklené části dostavby tvoří hliníkové rámy v odstínu fasády z cetrisových desek, vyplněné izolačním dvojsklem. Převážně černo-bílé ladění interiérů vychází z filozofie ateliéru UAX!.
Řešení vnitřní dispozice vychází z historických principů jednoho multifunkčního prostoru, který dříve tradičně sloužil ke všem oblastem rodinného života.
Dům se jeví tak, jako by jím – čistě a přirozeně – prostupovala venkovní zeleň. Tomu je podřízena i výsadba nových rostlin, okrasných keřů a stromů, jež navazují na druhy rostoucí v okolí.
Jídelní stůl, navazující svou horní deskou na kuchyňský ostrůvek, funguje i jako přípravná zóna. Při pěkném počasí lze stolovat na navazující venkovní terase.
Součástí proskleného spojovacího krčku je půvabné zátiší s vodní dýmkou Meduse Pipes a křeslem Starling od značky Todus. Autorem designu je o Segers.
Spojovací krček lze využít i k příjemnému stolování. Vyhřívá ho totiž slunce, v zimě se navíc o tepelný komfort stará rakouský infrapanel Heatstrip od firmy BBQ Hagas.
Hru světel a stínů, z níž těží interiér i exteriér domu doplňují také barevné efekty, pronikající zevnitř ven. Za zvýrazněnými dveřmi se ukrývá koupelna.
Nalevo jsou dveře do dětského pokoje, vpravo pak posuvné dveře do zahrady. Promyšlená dispozice umožňuje v létě funkční propojení interiéru s navazujícím atriem.
Vstup do atria nabízí z jedné strany pohled do atria, ze druhé pak do ložnice, jíž dominuje obraz na stěně. Dekorativní prvek ve stylu UAX! design nese rukopis Radka Leskovjana.
Multifunkční prosklený spojovací tunel využívá rodina majitele k různým činnostem, nejčastěji však k relaxaci.
: Původní zdivo staré stodoly, zachované například formou sloupů, pochází z roku 1862, kdy se začala psát historie domu. Investor Radek Leskovjan to zjistil z pískovcové desky, nalezené v ruinách.
Výrazným kompozičním prvkem celé realizace je terasa, vybíhající z objemu nad svažitý terén zahrady. Dřevěná paluba spočívá na ocelových nosnících.
Posezení na konci terasy v romantickém prostředí, stíněném košatými korunami staletých lip, nabízí nádherný výhled na Hostýnské vrchy.
Stavba citlivě zasazená do přírodního kontextu poskytuje díky svému pojetí uživatelům domu dostatek soukromí pro život i práci. I proto od poroty soutěže Zahrada roku 2020 získala čestné uznání.
Rukopis Radka Leskovjana je v celém areálu patrný na každém kroku, ať už jde o vnitřní nebo venkovní prostory. Zaujme také zátiší s kolem, na jehož rámu visí cyklodres s designem UAX!.
Hravá tvorba majitele domu a ateliéru je využívá také vtipných dvojsmyslů. Svědčí o tom i grafika na stěně koupelny. Zajímavým prvkem je určitě předěl v podobě starého žebříku.
Na tepelném komfortu interiérů se podílejí nenápadné sálavé infrapanely od české firmy Fouczech. Zvolený topný systém je úsporný a zdravý.
Světelný komfort v minimalisticky pojaté koupelně bez oken, situované pod úrovní svahu, pomáhá účinně zajistit jeden ze tří světlovodů od značky Lightway, použitých v objektu. Prvky vybavené instalovanými LED žárovkami fungují i jako plnohodnotné zdroje umělého světla
Hravé kompozice v interiéru tvoří Radek Leskovjan s pomocí kontrastu moderních a retro výrazových prostředků. Využívá k tomu i prvků brněnské firmy Novoretro.
V ložnici určitě zaujmou hravá svítidla Memory, která pro značku Brokis navrhnul designér Boris Klimek. Iluze nafouknutých balónků je bezchybná až k visící šňůře, která slouží k zapnutí a vypnutí zdroje.
Svítidla z kolekce Memory, jež jsou k dispozici v různých barevných i velikostních variantách, se „vznášejí“ na několika místech v domě. Ucelený styl dávají interiérům rovněž doplňky a dekorativní předměty typické pro tvorbu grafika a designéra značky UAX! Radka Leskovjana, který má v objektu i svůj ateliér.
Svítidla z kolekce Memory, jež jsou k dispozici v různých barevných i velikostních variantách, se „vznášejí“ na několika místech v domě. Ucelený styl dávají interiérům rovněž doplňky a dekorativní předměty typické pro tvorbu grafika a designéra značky UAX! Radka Leskovjana, který má v objektu i svůj ateliér.
Svítidla z kolekce Memory, jež jsou k dispozici v různých barevných i velikostních variantách, se „vznášejí“ na několika místech v domě. Ucelený styl dávají interiérům rovněž doplňky a dekorativní předměty typické pro tvorbu grafika a designéra značky UAX! Radka Leskovjana, který má v objektu i svůj ateliér.
Stěny z pohledového betonu, konstruované z materiálu dodávaného firmou Českomoravský beton, vypadají skvěle i díky tomu, že odborníci betonárky dohlíželi na kvalitu směsi v celém průběhu lití
Kromě designového infrapanelu na stěně zaujme rovněž kompozice s efektními lyžařskými kombinézami ve stylu UAX!.
Dvouposchoďovou postel s úložným prostorem v dětském pokoji, kam se vstupuje dvoukřídlými celoskleněnými posuvnými dveřmi, vytvořil stolař na míru z lakované dýhy
Atrium zahrady domu uzavírá lavice od Davida Karáska. Jde o pomyslný předěl a záleží na tom, jak si na ni sednete – zda s výhledem do přírody s Hostýnskými vrchy, nebo směrem do vnitřního atria, k několika odpočinkovým a pracovním zónám.
Je-li dům na okraji zástavby nebo obce, nejzajímavější zahrada je vždy ta volně navazující na okolní přírodu. Jako by mezi nimi na první pohled neexistovala žádná hranice.
Pozemku dominují statné 160 let staré lípy. Investor navíc vysadil dalších dvanáct stromů, kromě ovocných také ořechy, javory, osiky a vícekmenné habry. Nevytvářel tedy novou zahradu, ale tu původní citlivě propojil s okolím.

Získal tituly Stavba roku 2020 a Stavba Moravskoslezského kraje 2019, za osobitý a citlivý vstup moderní architektury do prostoru staré zahrady, zdůraznění  genia loci místa a filozofie nezasahování také čestné uznání v soutěži Zahrada roku 2020.

Když investor parcelu o velikosti 4300 čtverečních metrů koupil, stála na jejím okraji pobořená kamenná stěna hospodářského stavení.

Nejprve na ruinách vyrostl obytný ateliér UAX!, posléze k němu přibyla betonová přístavba rodinného objektu, s původní stodolou propojená proskleným „krčkem“.

„Zadáním bylo rozšířit dosavadní objekt o dvě ložnice s koupelnou, šatnou a krátkým parkovištěm tak, aby to byly dva navzájem se respektující domy“, přibližuje Kamil Mrva, který na projektu spolupracoval s Václavem Kociánem.

Ze tří různých í architekti nakonec vybrali železobetonový skelet a pohledový materiál Easycrete, z něhož je celá přístavba odlitá.

Dům, zasazený do svahu na kopci s výhledem do krajiny, však přesto není ve finále nijak výstřední. Naopak, jeho vzhled je i díky velkým oknům svěží a moderní, do okolní krajiny přirozeně zapadá i díky přiznaným kamenným zdem.

„Při pohledu zvenčí se jeví tak, že jím prostupuje příroda. Všechno je přirozené a čisté. Stejně tak probíhá i výsadba rostlin, okrasných keřů a stromů, která využívá jen druhy

rostoucí v okolí, aby šlo o dokonalé splynutí s navazujícím prostředím,“ vysvětluje majitel objektu

Radek Leskovjan. Budova ateliéru je navržena v přírodních materiálech. Nosná konstrukce a lehké zastřešení jsou dřevěné, provětrávaná fasáda sestává z pohledových desek Cetris Finish nalakovaných natmavo.

Pro realizaci prosklených částí stavby bylo použito izolační dvojsklo s hliníkovými rámy

v odstínu fasády. Důležitým výrazovým i funkčním prvkem domu je terasa, která vyčnívá z objemu nad svažitý terén zahrady. Má krytou část pro letní posezení a vybíhající sluneční palubu ze dřeva, položenou na ocelových nosnících.

Moderní styl přístavby i celého objektu doplňuje i vnitřní zařízení a interiér přesně odpovídá rukopisu značky UAX!. Uspořádání vychází z koncepce, typické pro bydlení předků v tomto regionu.

Vše potřebné se tehdy odehrávalo v jedné jizbě, kde se vařilo, jedlo, spalo i pracovalo. „Při zařizování mi nešlo ani tak o známé designové značky, jako spíše o výslednou atmosféru a jednotlivé detaily celého obytného prostoru.

Jeho volnou plochu jsem uchopil jako šachovnici, na které jsem rozehrál partii s figurami o každý volný centimetr. Spolupracoval jsem při tom hlavně s tuzemskými výrobci,“ popisuje Radek Leskovjan.

Celým domem prostupuje pohyb, vznikající v důsledku hry světla a stínu v průběhu dne a noci. „Budovy stojí v bezprostřední blízkosti stromů, s jejichž větvemi hýbe vítr a ten zase láme sluneční svit,“ vysvětluje designér.

Na dostatečném světelném komfortu se podílejí také světlovody s instalovanými LED žárovkami. Interiér přístavby přitom tvoří pouze příčky s důmyslně vyrobenou skříní.

Vnitřní objem tvoří lakovaná dýha, kterou z jednotlivých bloků, přesně na míru vytvořených, na místě umně seskládalo stolařství Jurečka.

To pracovalo v těsné spolupráci s firmou JAP Future, dodavatelem unikátního modelu nezárubňových dveří Master. Jejich dveřní pouzdra jsou do skříní a stěn perfektně zapuštěná.

Šatnu a ložnici odděluje pouze šesticentimetrová stěna, přechod mezi ní a dveřmi tak není při běžném pohledu vidět. Do dětského pokoje se vstupuje dvoukřídlými celoskleněnými posuvnými dveřmi Satináto.

Po jejich zasunutí do pouzder vznikne otvor o šířce dvou metrů, který na centimetr odpovídá rozměrům pojízdného portálu čelního prosklení domu, díky němuž lze pokoj propojit s atriem. Okna v přístavbě jsou vyrobena na míru a zpracovala je firma Alfest Lučina.

V dětském pokoji stolař vymodeloval dvouposchoďovou postel s úložnými prostory. Vnitřnímu prostoru domu s ateliérem vévodí střídaní černé a bílé barvy. „Je to kombinace typická i pro UAX! DESIGN, proto jsem po ní sáhl. Firemní design

je v interiéru patrný takřka na každém kroku, významně se tak podílí na jeho finální atmosféře,“ vysvětluje Leskovjan. Značku UAX! nese i řada doplňků, jako jsou obrazy, polštáře a hrnky, které si sám dekoroval.

Vedle Radka Leskovjana, který v domě bydlí a zároveň pracuje, využívá inspirující prostor obytného ateliéru také profesionální fotograf Lukáš Pelech.

Text: Alena Müllerová, Foto: Lukáš Pelech

Kontakty: Radek Leskovjan, radek@uax.cz, +420 603 462 531, www.radekleskovjan.com

UAX s.r.o., Bernartice nad Odrou 131, 742 41, Czech Republic, www.uax.cz

Dodavatelé: PROBI inženýring, s. r. o., ES systems produkt, s. r. o., Českomoravský beton, a. s., UAX, s. r. o., CIDEM Hranice, a. s., ALSYKO security, s. r. o., Gabriel, s. r. o., NOVORETRO, Lightway, s. r. o.,

TON, a. s., Brokis, Kare, JAP FUTURE, s. r. o., Stolařství – Libor Jurečka, ALFEST LUČINA, s. r. o.,

Bytema, s. r. o., Květiny Klos, mmcité, a. s., designér Jakub Velinský