Pozvání do interiérové krajiny
Obývací pokoj barcelonského bytu je rozměrným oknem přímo propojený se zeleným dvorem. Místnost je laděna do přírodních tónů s akcenty černé barvy na kovových detailech.
Obývací pokoj barcelonského bytu je rozměrným oknem přímo propojený se zeleným dvorem. Místnost je laděna do přírodních tónů s akcenty černé barvy na kovových detailech.
Vzhledem k příjemnému španělskému podnebí lze většinu roku trávit také venku. Designéři proto kladli stejný důraz na venkovní mobiliář a vytvořili exteriérovou jídelnu.
Kuchyně je s obývacím pokojem a jídelnou propojena prostřednictvím příčky s okenními tabulkami, které zároveň prostoru propůjčují jeho vizuální specifičnost.
Posuvná stěna spolu s prosklenou příčkou tvoří hlavní estetický prvek v prostoru. Doplňují ho jednoduchý nábytek i dekorace.
Interiér bytu je koncipován jako navzájem propojené prostory, které jsou sjednoceny světlými přírodními tóny v kombinaci s tlumenými odstíny zelené nebo modré.
Černý policový systém je vizuálním protipólem prosklené příčky, oddělující prostor kuchyně. Prostor má velmi decentní barevnost s akcenty v tlumených barvách.
Důmyslný systém úložných skříní v podkrovní místnosti poskytuje místo pro veškeré vybavení domácnosti.
Místnost umístěná přímo pod střechou poskytuje pohodlný sedací nábytek k odpočinku stejně tak jako prostorné odkládací skříně.
Podkrovní místnost se pyšní také příjemným balkonem, kde lze nerušeně trávit příjemné letní večery u sklenky vína a ve společnosti dobré knížky nebo přátel.
Obývací místnost efektně doplňuje minimalistický krb s neobvyklým systémem pro odkládání dřeva, jehož struktura v prostoru vytváří zajímavou vizuální hru.
Zbytek kuchyně se nese v tlumeném odstínu zelenomodré. Zadní část opticky zvětšuje zrcadlo zhotovené ve stejném dekoru, jaký má již zmíněná příčka.
Zbytek kuchyně se nese v tlumeném odstínu zelenomodré. Zadní část opticky zvětšuje zrcadlo zhotovené ve stejném dekoru, jaký má již zmíněná příčka.
Zbytek kuchyně se nese v tlumeném odstínu zelenomodré. Zadní část opticky zvětšuje zrcadlo zhotovené ve stejném dekoru, jaký má již zmíněná příčka.
Prosklená příčka je zčásti posuvná, což umožňuje oddělit vstupní a komunikační část bytu od té společenské a pobytové.
U vstupu se rovněž nachází tvarově velmi střídmě zpracované schodiště. Díky tomu prostor i přes svou malou velikost není vizuálně zahlcený
Místnost ukrytá v podkroví je určena k odpočinku a ke společnému trávení času. Černý kovový policový systém se uplatňuje také v obývacím pokoji v přízemí. Je ideální pro ukládání drobností a dekorací.
Designéři při návrhu interiéru kladli důraz také na pohodlný pobyt venku. Nejen dvorek, ale také další dva venkovní balkony jsou proto vybaveny příjemným nábytkem.
Balkon umístěný ve vrchním patře má velice útulné rozměry. Na příjemnosti mu přidává i režné zdivo, tvořící plné zábradlí.
Stejně jako zbytek interiéru, také koupelna je oděna do světlých odstínů s černými kovovými akcenty.
Ložnice je přímo propojená s koupelnou, která je její organickou součástí. Neexistují zde žádné dveře nebo zábrany, prostor proto vybízí k novým interakcím.
Součástí koupelny je také rafinovaně schovaná dámská toaleta spolu se šperkovnicí. Je velice důležité mít vše snadno dostupné.
Ani v ložnici nechybí čtecí koutek, který obyvatelům nabízí praktické místo pro rychlé přeplánování schůzky v diáři.
Se střídmou materiálovou kombinací ložnice příjemně kontrastuje květinový dekor použitý na tapetách, který společně s abstraktním obrazem utváří specifickou náladu místnosti.
Součástí dětského pokoje je také unikátní miniaturní horolezecká stěna, která (nejen) dětem nabízí dobrodružství přímo uvnitř domu
I pokoj pro děti je laděn do přírodních odstínů dřeva a tlumených barev, tentokrát do modré a žluté.
Společná koupelna v prvním patře nabízí příjemný relaxační prostor pro všechny členy rodiny. Závěsné svítidlo kreativně nahrazuje klasické stropní osvětlení.
Květinový motiv, objevující se na tapetě, může i malou místnost příjemně rozzářit a dodat jí punc originality
Koupelna pro hosty v přízemí je spolu se šatnou ukrytá za praktickými posuvnými panely
Nedílnou součástí bytu jsou také jeho venkovní součásti – zejména několik pobytových balkonů, kde lze díky příznivému barcelonskému klimatu trávit spoustu času.

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími, zajímavými průhledy i nečekaným dispozičním řešením, stejně jako sluncem zalitou podkrovní místností s velkorysým balkonem, kde lze nerušeně relaxovat a vychutnávat si příjemný pocit bezpečné skořápky domova, chránící před nepohodlím.

Po vstupu do domu návštěvníky uvítá z poloviny prosklená příčka, kterou do pravidelných čtverců rozdělují bílé okenní tabulky. Po pravé straně jsou decentně skryté utilitární místnosti, na něž navazuje schodiště, které nás později zavede do vyšších pater bytu. Celý vstupní prostor se koupe ve světle,

jelikož v místnosti za prosklenou příčkou je umístěno okno, jehož rozměry téměř dosahují velikosti celé

jedné stěny. Jedná se o obývací pokoj s jídelnou, který elegantně navazuje na kuchyni ukrytou právě za výše zmiňovanou příčkou.

Prostor přípravy jídel tak sice přirozeně komunikuje s obývacím pokojem a jídelnou, případným zvědavým pohledům pátrajícím po neumytém nádobí ve dřezu nicméně zamezuje vysoký pult, sloužící zároveň jako barové posezení.

Celá společenská část bytu v přízemí je laděna do světlých přírodních odstínů šedé, bílé a krémové s jemnými akcenty v podobě černých kovových boxů na uložení dřeva do krbu nebo policového systému na protější stěně.

Prostor tak působí velmi klidně a příjemně, zachovává si nádech venkovského stavení či velkorysé chaty.

Pokud se vrátíme do vstupní chodby a vystoupáme po schodišti do prvního patra, objevíme dětský pokoj, pracovnu, pokoj pro hosty a hlavní ložnici, která se pyšní vlastním malým balkonkem. Její součástí je také koupelna, přímo integrovaná do místnosti.

Můžete tak vykonávat ranní toaletu a po očku pozorovat partnera, jestli již také vstává, nebo se stále oddává nerušenému spánku. Ložnici oživuje střídmý, ale elegantní potisk tapet s květinovým motivem v chladných odstínech barev.

Dětský pokoj, umístěný na druhé straně chodby, slibuje dobrodružný zážitek z lezení po miniaturní horolezecké stěně.

Každý z pokojů má vlastní barevné a materiálové ladění, obecně ale platí, že základem jsou přírodní a krémové odstíny v kombinaci se dřevem a černými akcenty v podobě nábytku či dekorací.

Jestli jste opravdu pozorní, jistě zaregistrujete, že schodiště i v prvním patře pokračuje stále nahoru. Tam čeká opravdový skvost celého interiéru – podkrovní relaxační a odpočinková místnost, disponující velkým balkonem s pohodlným sedacím nábytkem.

Součástí vnitřního vybavení podkrovního pokoje je sofa tmavě šedé barvy, ratanové lustry a obdobný černý policový systém, jaký se nachází také v obývací

místnosti v přízemí. Designéři kladli při návrhu interiéru důraz na vytvoření jakési vnitřní krajiny interiéru, domova, v němž žijeme, ale přesto si ho nikdy plně neuvědomujeme, natož abychom jej adekvátně docenili.

Právě ony průhledy a neočekávaná propojení místností mají svým obyvatelům umožnit vychutnat si domov plnými doušky a každý den, aniž by prostor kolem sebe brali za samozřejmý a bezvýhradně nezajímavý.

Text: Nikol Vlčková, Foto: VICUGO FOTO www.vicugo.com

Kontakty: Egue y Seta (návrh interiéru), Carrer de la Diputació N°322, 08009 Barcelona, Španělsko, www.egueyseta.com Rehabidi (stavební firma), Carrer de Molines, 17, 08901 L’Hospitalet de Llobregar, Barcelona, Španělsko, www.rehabidi.com