„Industriální poezie“ ve spojení s bydlením
Silný industriální nádech prostoru podtrhuje vestavěné kovové patro, které ve spodní části ukrývá kuchyni a v horní nabízí místo k odpočinku či práci.
Silný industriální nádech prostoru podtrhuje vestavěné kovové patro, které ve spodní části ukrývá kuchyni a v horní nabízí místo k odpočinku či práci.
V bytě se snoubí umělecká díla z různých časových období – od starožitností po současné umění. Skvěle se doplňují s industriálním interiérem.
Prosvětlení dvojité výšky bytu zajišťují rozměrná antracitová okna. Prostor kombinuje syrové, jen lehce omítnuté zdivo s dřevěnými, kovovými, ale i koženými a látkovými materiály.
Tradiční krb z majoliky vytváří kontrast s průmyslovým kovovým stropem. Příjemný teplý nádech pak společenskému prostoru dodává dřevěná podlaha, masivní dřevěný jídelní stůl s lavicemi a rozměrné kožené sofa.
Budova, původně sloužící komerčním účelům, nyní funguje jako originální byt. Design interiéru tak spojuje ryze technické prvky budovy s uměleckými díly a artefakty světových kultur, jež si majitelé dovezli ze svých cest.
Masivní dřevěný stůl vyvažuje chladný kovový strop. Industriální nádech podporují specifické detaily – například nezvyklé zavěšení lustrů pomocí starých zdvihačů.
Kuchyně opakuje základní princip celého interiéru – kombinace kovových prvků antracitového odstínu a hřejivé tóny dřevěného nábytku, který do místnosti vnáší harmonii.
Místnost pro kuchyni s ostrůvkem je od jídelní a obývací části oddělená prosklenou příčkou, kterou lze v případě potřeby velmi snadno složit jako paraván a celý prostor tak propojit.
Vestavěné patro ve své horní části poskytuje intimnější odpočinkovou zónu a pracovní prostor. Nábytek, dekorace i umělecká díla kombinují různé styly i charaktery, které se ovšem harmonicky doplňují.
Záměrně viditelné jsou ponechány vodovodní i elektrické rozvody. Industriální charakter objektu tak nabývá na důležitosti a specifičnosti.
Díky dvojité výšce prostoru bylo možné vestavět další patro přímo dovnitř a vytvářet různé můstky, podchody a zajímavá zákoutí pro umístění nábytku a dekorací.
: V interiéru byly použité speciální radiátory, jenž svým vzhledem navazují na technické vybavení stavby a zdůrazňují její vizuální podstatu.
Vestavěné patro je od hlavní ložnice odděleno skleněnou příčkou podobně jako kuchyně od jídelní části. Hliněné dekorace na skříňce majitelé získali na jedné ze svých četných cest po světě.
Ložnice pro hosty je navržena maximálně jednoduše a příjemně. Jako jediná místnost v bytě je bíle omítnutá a na industriální charakter interiéru odkazuje pouze radiátor mezi okny.
Ložnice je od odpočinkové lounge zóny oddělená skleněnou příčkou a starožitnými dveřmi, které vytváří zajímavý kontrast v technickém nádechu interiéru.
V pokoji pro hosty je umístěná také mátově zelená skříň se speciálním pojezdem, na němž je zajímavý dřevěný dekor.
Vestavěné patro poskytuje intimnější místo pro práci či odpočinek, zároveň je ale organicky propojeno se společenskými prostory v přízemí.
: Dostatek světla v hlavní ložnicí zajišťují velká okna, která do pokoje přinášejí potřebné světlo. Soukromí zajišťují jednoduché krémové a béžové závěsy.
Hlavní koupelna vychází z designového konceptu interiéru a kombinuje technické prvky s těmi historickými, jako je dřevěný kabinet sloužící jako umyvadlová skříň. Volně stojící bílá vana vytváří neobvyklý kontrast se svým pozadím – dřevěnými historickými panely a oprýskanou stěnou, která je záměrně ponechána ve své syrové podobě
Hlavní ložnice je nezvykle přímo propojená s vestavěným patrem a zbytkem prostoru díky prosklené příčce. Místnost je tak maximálně vzdušná a světlá.

Dotek Japonska a Indonésie, vzpomínky na Ukrajinu, vlivy Belgie, Nizozemska a Itálie koexistují společně v industriální schránce stavby, jež byla původně určena pouze ke komerčním účelům.

Stopy různých kultur se objevují spolu s vodovodním potrubím na stěnách i stropech a utvářejí neobyčejný industriální loft pro bydlení.

Hayloft je projekt, který architektonická a manželská dvojice ze studia Loft Buro – Oleg Vosovský

a Elena Logvynetsov – realizovali pro svou rodinu v Kyjevě. Interiér funguje jako etnografické muzeum

s množstvím rozmanitých kultur, barev, materiálů, starožitných i ručně dělaných kousků, maleb, graffiti i soch nesoucích vzpomínky na společné cesty po světě.

Tento orchestr elementů, z nichž každý jeden je naprosto odlišný od ostatních, ale přesto s nimi souzní v naprosté harmonii, se snoubí s dalšími charakteristikami stavby.

Její velký objem, v minulosti využívaný pro komerční účely, disponuje odhalenými strukturami – dvojitými výškami místností, kovovými stropy, betonovými a cihlovými strukturami.

Všechny tyto prvky byly zrekonstruovány a přinášejí do prostoru silný industriální nádech, jenž se přirozeně pojí s potřebou vytvořit bezpečné útočiště, kde nové technologie a udržitelnost

hrají zásadní roli na pozadí eklektického mixu interiérového designu.

Stěny jsou obaleny bílou omítkou, z níž vystupují cihly, které rámují velká antracitová okna, přinášející do loftu množství denního světla.

Do prostoru haly je vestavěno kovové patro, které v přízemí ukrývá kuchyni oddělenou od ostatních místností skleněnými příčkami.

Na kuchyni navazuje jídelna a obývací pokoj, expandující do prostoru v přízemí i v patře, kde se nachází pracovní místo a odpočinková zóna. Ložnice se šatnou a koupelnou, umístěná v soukromí, je navržena v duchu designového konceptu bytu

– kombinace starého a moderního, technických prvků a starožitností.

Design nábytku a kožených povrchů, dřevěných mozaikových podlah, tradičního ukrajinského krbu z majoliky a masivních dřevěných lavic kontrastuje s technologickou skořápkou interiéru, která je ryze funkční – bodová světla, vodovodní trubky visící ze stropu či elektrické kabely šplhající po stěnách. Vše je záměrně ponecháno

viditelné.

Estetiku odhaleného technického potrubí, vytvářejícího dekorativní strukturu v prostoru, podporují

také speciální, na míru vyrobené antracitové radiátory značky Antrax, jejichž velikost se přirozeně

mění v závislosti na místnosti, již vytápějí. Tyto radiátory jsou vyrobeny ze 100% recyklovatelné uhlíkové oceli. Garantují tak úspornost a přispívají k udržitelnému provozu domácnosti, který je manželům

velice blízký. Hayloft je domovem, v němž je každý detail důkladně promyšlen, navržen a vybrán tak,

aby spoluvytvářel kompaktní a příjemný celek bydlení v prostorách, které tomuto účely původně nebyly určeny, ale poskytují velkou spoustu možností využití a jedinečný zážitek z tohoto místa.

Kontakty:

STUIDO LOFT BURO (návrh interiéru), Mykhailivs’kyi Ln, 9, 02000 Kyjev, Ukrajina, www.loftburo.com

ANTRAX IT Srl (výrobce designových radiátorů), Via Boscalto, 40, 31023 Resana (TV), Itálie, www.antrax.it

Text: Nikol Galé, Foto: ANTRAX, www.antrax.it