Elegantní rapsodie v černé a zlaté

Základem exkluzivního stylu sofistikovaného interiéru, překypujícího tvorbou designéra Carla Donatiho, jsou jedinečné kousky, inspirované ikonickým modernistickým hnutím v architektuře a designu pod taktovkou velkých mistrů 50. a 60. let minulého století.

Rezidence s nádherným výhledem na oceán je definicí luxusu, danou převahou zlatých a tmavých tónů kontrastujících s neutrálními odstíny, což vytváří pocit pohodlí a zároveň kultivovanosti.

Velkorysá dispozice dvoupatrového sídla s rozlehlým multifunkčním prostorem ve spodní a elegantním soukromým apartmá v horní úrovni přitom umožnila definovat několik zón v rámci jednotlivých místností.

V komfortním obytném prostoru s nádechem historie se klasika setkává s neformálností. Špičkový uživatelský standard, představovaný dokonalou kombinaci sofistikovanosti a modernosti v té nejatraktivnější podobě, pak umocňují všudypřítomné luxusní zlaté detaily.

Maximálně vyniknout umožňuje těmto prvkům rámec pečlivě zvolené nadčasové neutrální barevnosti, představovaný paletou hnědých, béžových a šedých tónů.

Interiér jednoho z nejkrásnějších domů v Saint-Tropez překypuje ikonickými kousky od věhlasných značek, sdružených v portfoliu společnosti Essential Home.

Firma, vyhlášená spoluprací s nejprestižnějšími mezinárodními návrháři, významně přispívá ke kultuře bydlení a smysluplnému propojování dokonalosti designu s mistrovským řemeslným zpracováním.

Do jejího bohatého inventáře, z něhož pochází i vybavení rezidence situované na francouzské Riviéře, patří také nejnovější kolekce La Dolce Vita, jejímž autorem je právě Carlo Donati.

Jak říká, k uzavření jedinečného partnerství s firmou Essential Home ho vedl obdiv k jemnému rukodělnému umění portugalských řemeslníků.

Výzvy ke vzájemné spolupráci se chopil s nadšením, protože mu dává příležitost věnovat se jednomu ze svých oblíbených stylů a nálad, kterým je moderna poloviny století, plná nových podnětů a materiálů.

Ještě než si založil vlastní ateliér, pracoval tento zkušený italský návrhář v New Yorku pro některé luxusní značky, jako jsou například Gianni Versace nebo Aldo Capolla.

Zdrojem inspirace jsou pro něho nejen italské designové odkazy ikon poválečné moderny jako Gio Ponti, Osvaldo Borsani a Franco Albini, ale také Mies van Der Rohe, ovlivnily ho však rovněž abstraktní scénografie Boba Wilsona, a dokonce i interiéry filmů Stanleyho Kubricka a Quentina Tarantina.

Úspěch jeho tvorby je založen na luxusním chromatickém minimalismu s grafickými prvky, jenž každému projektu dává potřebný punc originality. V oblasti osvětlovacích těles se pak Donati zaměřuje především na rovnováhu mezi přirozeným a umělým světlem.

„Když přemýšlím o všech našich projektech, nejlepší výsledky vždy pramenily i ze silné sounáležitosti s klientem.

Právě ta totiž může být zdrojem kreativity a dokáže nás přivést k lepším řešením,“ říká Carlo, nadšený designovými liniemi produktů z poloviny minulého století, doby, kdy elegance a lehkost byly měřítkem.

„Rozhodně věřím tomu, že tato nadčasovost je zásadním směrem v luxusním designu,“ vysvětluje. Svůj přístup si ověřil právě ve vile v regionu Côte D’Azur, jež je v současnosti nejmódnější lokalitou Francouzské riviéry.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: DELIGHTFULL, www.delightfull.eu