Houseboat jako luxusní chata
Houseboat je vybaven pochozí terasou po obvodu lodi a střešní terasou, zaujímající místo na ploché střeše lodi, která je vynikajícím místem pro pozorování hvězd a západů slunce.
Interiér houseboatu od Ecosteel překvapí svým celodřevěným interiérem. Kuchyňský ostrůvek zároveň slouží jako jídelní stůl, který vizuálně odděluje kuchyni od obývací části.
Houseboat je vybaven pochozí terasou po obvodu lodi a střešní terasou, zaujímající místo na ploché střeše lodi, která je vynikajícím místem pro pozorování hvězd a západů slunce.
Minimalistický interiér nechává maximálně vyznít výhledům do okolní krajiny, která se díky tomu, že se houseboat může pohybovat po vodě, neustále mění.
Nábytek v interiéru klade důraz na minimalismus a jednoduchost, kterou si každý může dotvořit dle svých vlastních estetických preferencí.
Ložnice na houseboatu je rovněž celá vyrobena z dřevěné překližky včetně dveří, které jsou provedeny bezrámově, aby téměř dokonale splynuly se stěnou.
Součástí vnitřního vybavení jsou také funkční kamna pro zpříjemnění chladnějších večerů a nocí. Díky množství prosklených ploch je loď plně prosvětlena rozptýleným denním světlem.
Dřevěnou překližku doplňují také dřevěná svítidla a jemné krémové závěsy, které zajistí potřebné soukromí, pokud se loď zrovna nachází ve městě.
Terasy objímající loď ze všech stran nabízejí perfektní výhledy na západy slunce, ať již na řece, rybníku, či na přehradě.
V přední části lodi se nachází velkorysé místo pro kormidlo, které je stíněno přesahující střechou. Nepřízně počasí se tedy lodní kapitáni bát nemusí.
Vnitřní jádro s kuchyní a koupelnou zároveň na lodi vytváří koridor pro pohodlné oddělení ložnice od společenské části.
Díky zig-zag nosníkům lze téměř všechnu plochu interiéru využít jako místo pro okna. Zážitek z pohybu na vodě se tak ještě více zintenzivní, stejně jako sepětí s okolní přírodou.
Jednoduchá kuchyně z překližky je zabudovaná do střední části lodi. Díky stejnému materiálu na stropu i na podlaze prostor působí sjednoceně a harmonicky.

Není houseboat jako houseboat – rozdíl mezi plovoucím domem a klasickým houseboatem je v tom, že s houseboatem můžete cestovat, splavovat řeky, rybníky a jezera, a poznávat tak nová místa.

Investice do houseboatu je v současnosti lákává pro čím dál více lidí hned z několika důvodů. Jednak hledají prázdninový domov mimo centra měst, ve větším spojení s přírodou a zároveň s možností celý dům přesouvat – plavit se s ním.

A některé houseboaty nabízejí také ekologická a k přírodě šetrná řešení, která zajistí, že žádná plavba nebude přílišnou zátěží pro ekosystém.

Portugalská společnost Ecosteel láká své zákazníky na houseboaty od těch nejmenších o rozměrech 10 x 6 metrů až po prostorově nejluxusnější lodě o rozměrech 18 x 6 metrů, zahrnující ložnici s manželskou postelí a ložnici s palandou, takže se uvnitř pohodlně ubytují čtyři lidé.

Všechny Ecosteel houseboaty jsou z hlediska udržitelnosti zodpovědnými plavidly. Celý dům je napájený solárními panely s bateriemi, které pokryjí spotřebu na celých sedm dní.

Dům disponuje čističkou odpadních vod, ekologickými kamny a okny se speciálním sklem, které zabraňuje velkým ztrátám tepla a pronikání chladu.

Důležitou součástí lodi je také možnost čerpat vodu z řeky a následně ji pročistit systémem filtrů tak, aby byla vhodná ke spotřebě.

Na výběr je benzinový i elektrický motor pro ty, kteří by chtěli být 100 % šetrní vůči prostředí, v němž se s houseboatem chystají plavit a pobývat.

A kde všude se vlastně takový houseboat může plavit? Obecně se může prohánět po vodách, kterým se odborným termínem říká chráněné vody. Jedná se o klidné vody, čili vyjma moře se do nich počítají všechny řeky, rybníky a přehrady.

Ačkoliv může plout maximální rychlostí šest uzlů za hodinu, nemá žádný limit na dojezd kilometrů. Rozletu cestovatelských vášní proto nic nebrání, a je-li dost vody v řekách, můžete směle brázdit celou Evropu ve své osobní luxusní plovoucí chalupě.

Skvostná minimalistická architektura lodi skvěle zapadne do každého prostředí a rozměrné prosklené plochy nechají vyniknout sofistikovanému, dřevem vykládanému interiéru.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: info@gofriday.eu | www.gofriday.eu