Vysokohorská chata za rekordní cenu
Součástí luxusního objektu, usazeného do zalesněného svahu mezi vysoké jehličnany, jehož stavba stála přes tři desítky milionů dolarů, je také prosklená věž s panoramatickým výhledem na okolní přírodu.
Součástí luxusního objektu, usazeného do zalesněného svahu mezi vysoké jehličnany, jehož stavba stála přes tři desítky milionů dolarů, je také prosklená věž s panoramatickým výhledem na okolní přírodu.
Velkoryse prosklená fasáda nabízí úchvatné výhledy do zasněžených okolních kopců a přísun množství denního světla. Díky motorovému pohonu jsou pohyblivé stěny snadno ovladatelné.
Veškeré vybavení rozlehlého obývacího pokoje včetně originální zakřivené pohovky představuje nábytek kompletně vyrobený přímo na míru danému prostoru, jenž byl modelován pomocí 3D animace v polském Blok Studiu.
Zajímavostí je samostatný varný ostrov s nerezovým topem, zajišťující několik způsobů přípravy potravin. V jeho spodní části, tvořené systémem otevřených skříněk, je k dispozici velkorysý prostor pro ukládání nádobí.
Ke stolování lze využít rovněž přesah vrchní žulové desky kuchyňského ostrůvku. Jeho primárním posláním je poskytnout dostatečně velkou pracovní plochu, funguje i jako mycí zóna.
Příjemnou atmosféru všech místností dotváří živý oheň v několika stylových krbech. V jídelně spojené s posezením má topné těleso podobu designového solitérního prvku trychtýřovitého tvaru, zavěšeného v prostoru.
V jídelně je základním vybavovacím předmětem dlouhý stůl se skleněným topem, obklopený čtrnácti komfortními polstrovanými židlemi. Svítidla jsou součástí centrálního inteligentního systému řízení.
Russell Weiner, jehož jmění se odhaduje na částku kolem čtyř miliard dolarů, koupil usedlost včetně jejího vybavení, vyrobeného převážně na zakázku podle návrhů designérů firem, jež na podobě vily participovaly.
Podsvětlení spodních kontur kontinentální postele vyvolává pocit, že lůžko levituje těsně nad dřevěnou podlahou s hřejivým vlněným kobercem. Dominantním prvkem je stěnový artefakt v podobě stylizovaných květin na modrém pozadí.
Roli designového bonbónku hraje v hlavní ložnici elegantní houpací křeslo. Prvek, vznášející se v prostoru, prozrazuje vzdálenou inspiraci slavným závěsným modelem Bubble Chair z roku 1968, jehož autorem je Eero Aarnio.
Centrem stylové lyžárny je nepřehlédnutelný designový krb s panoramatickým prosklením, jehož těleso je vyrobeno z moderní leštěné oceli corten. Strop celé místnosti nápaditě pokrývají vintage „prkýnka“ světových značek. Prostor vybavený vestavěnými skříněmi, určenými pro ukládání sportovního vybavení, je koncipován tak, aby bylo možné vyrazit na nedalekou lanovku rovnou s lyžemi na nohou.
Po dni stráveném na okolních sjezdovkách ve vyhlášené lyžařské enklávě Park City přijde určitě vhod posezení u baru. Při skleničce lze sledovat aktuální dění na velkoplošné obrazovce.
Koupelna, jež je součástí hlavního apartmá majitele vily, nabízí komfort v podobě velkorysé dřevěné vany. Přímo z ní je možné kochat se nádherným výhledem do zalesněné a zasněžené krajiny, k dispozici je i navazující terasa.
Zaměření především na sportovní kondici a dokonalý fyzický a duševní relax svých hostů vyneslo usedlosti označení wellness home. Návštěvníci určitě ocení i originální nerezový bazén, prolínající se zvenčí do vnitřního prostoru se stěnami obloženými efektním japonským opalovaným dřevem Shou Sugi Ban.
Chorvatský vápenec, použitý například k obkladům fasády, je osvědčeným materiálem pro ty nejnáročnější uživatele, našel tedy uplatnění i v případě luxusní horské vily, nazvané Monitor’s Rest.
Nezbytná venkovní vířivka zajistí dokonalý odpočinek s benefitem masáží prostřednictvím vzduchových i vodních trysek. Wellness atmosféru pod širým alpským nebem umocňuje pohled do hořícího biokrbu.
Za dlouhých zimních večerů se mohou hosté zabavit rovněž bowlingem. Dráha profi parametrů je v příjemném prostředí ozvláštněném velkoformátovou nástěnnou malbou, symbolizující okolní krajinu.
Inhalační místnost se stěnou z himálajských solných cihel působí blahodárně na zdraví člověka. Relaxační efekt umocňuje různobarevné osvětlení a poslech příjemné meditační hudby.
Základem pro efektní vyznění další z celkem deseti koupelen v chatě je zajímavá koncepce obkladu stěn prvky různých barev. Výsledkem je optický klam, evokující trojrozměrnou členitost ve skutečnosti hladkých stěn.
Další lidskému organismu velice prospěšnou proceduru nabízí infra kabina. Zářiče produkují paprsky, jež se podílejí na odstranění fyzických bolestí, stresu a dalších negativních vlivů hektického životního stylu.
Relaxovat lze samozřejmě rovněž sledováním filmů na velkoformátovém plátně domácího kina s laserovou projekcí. Zvukově dokonale izolovaná místnost, vybavená pohodlným sedacím nábytkem, umožňuje díky kvalitní aparatuře i poslech reprodukované hudby.
Multifunkční sportovní hala nabízí hned několik typů aktivit: lze tu hrát volejbal, nohejbal i košíkovou, v pozadí je pak lezecká stěna. Příležitost tu díky tréninkovému trenažéru dostanou rovněž milovníci golfu.

Jaro roku 2022 zastihlo miliardáře Russella Weinera, který zbohatl zejména na prodeji své společnosti Rockstar Energy, vyrábějící energetické nápoje, v utrácivém rozpoložení.

V polovině května si proto koupil úchvatnou okázalou nemovitost v soukromém zimním středisku v Utahu.

Weiner se v nemovitostech opravdu vyzná, kupuje a prodává luxusní domy po celé zemi, rukama mu prošlo například Madonnino někdejší sídlo v Beverly Hills nebo rezidence v North Palm Beach, již vlastní bývalá manželka Tigera Woodse Elon Nordegren.

Vraťme se však k jeho investici do horského luxusu.

Za realizací honosné vily s italskými ocelovými okny a dveřmi, měděnou střechou a chorvatským vápencem či japonským opalovaným dřevem Shou Sugi Ban na stěnách stojí developer Iluminus Group ve spolupráci s CLB Architects, Design Workshop, Delos, Orsman Design a Magleby Estate Homes.

Vizualizace objektu je dílem polského Blok Studia, jehož tvůrci chatu označili za jeden z nejúžasnějších projektů, na kterém se kdy podíleli.

Špičkově koncipovaná usedlost o rozloze více než šestnácti set čtverečních metrů se sedmi ložnicemi a deseti koupelnami se nachází v luxusní uzavřené komunitě Colony ski-in/ski-out ve White Pine Canyon v lyžařské enklávě Park City.

Luxusní vila je výjimečná nejen rekordní zaplacenou cenou ve výši 39,6 milionu dolarů, díky níž se vyhoupla na přední příčku cenového žebříčku nemovitostí v Utahu.

Ohromí také exkluzivním vybavením a celou řadou technologických vymožeností, zvyšujících uživatelský komfort. Ten začíná hned vyhřívanou příjezdovou komunikací, vedoucí k parkovacímu stání až pro dvě desítky vozidel.

Největší překvapení však čeká na hosty tohoto „wellness home“ uvnitř, kde vše funguje jako dobře namazaný, dokonale sehraný mechanismus.

Za vším stojí chytrý systém Darwin Home Wellness Inteligence Network, jehož úkolem je nejen filtrovat vzduch a vodu, ale také regulovat světelný cyklus vnitřního prostředí tak, aby optimalizoval produkci dopaminu a serotoninu jeho obyvatel.

Osobní komfort a kondici návštěvníků ovlivňuje rovněž vnitřní a venkovní bazén z nerezové oceli, podílejí se na něm i wellness procedury v podobě masáží a vířivých koupelí, himálajská solná místnost, parní kabina, lázeň hammam, ledová fontána či infrasauna, stejně jako prvotřídní posilovna.

K dispozici jsou i další sportovně-rekreační aktivity: kryté sportovní hřiště na volejbal a basketbal, lezecká stěna, golfový simulátor a bowlingová dráha, uživatelé ocení i klubovnu s barem a promítací místnost.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Courtesy of Engel&Völkers