Minimalistická oáza v poušti

Jihovýchodně od Los Angeles a severovýchodně od San Diega je do vyprahlé pouště vklíněna oáza Palm Springs, která je vyhledávaným a kultivovaným resortem již od počátku dvacátého století.

Největší architektonický boom zažilo Palm Springs ovšem až po druhé světové válce. Právě tehdy zde vyrůstaly honosné vily a rezidence, které adekvátně reprezentovaly a odkazovaly k pozitivismu atomového věku.

Tato architektura je známa jednoduchými a čistými liniemi, geometrickými tvary a funkčními materiály, jako jsou ocel, sklo a beton.

Svou podobou nejvíce odkazuje k meziválečnému funkcionalismu, který se vyvinul v západní a střední Evropě (i v tehdejším Československu).

Stovky unikátních architektonických kombinací se leskne ve svitu pouštního slunce, které mírní příjemný stín palmových korun.

Mezi zdejší nejznámější rezidence patří Návštěvnické centrum Palm Springs nebo Dům zítřka, kde strávili své líbánky Elvis Presley a jeho žena Priscilla.

Mezi nejvýznamnější americké stavby z 20. století se rovněž řadí Kaufman House, jehož autorem je architekt Richard Neutra.

K významným stavbám v Palm Springs se řadí také tato vila, jejímž autorem je architekt Charles Du Bois, který patřil k nejproduktivnějším autorům, podílejícím se na výstavbě zdejších rezidencí.

Nádherně zrekonstruovaný dům se rozkládá na 335 metrech čtverečních. Za geometrickou kamennou fasádou prvního patra jsou ukryty mimo jiné čtyři ložnice, k nimž jsou připojeny čtyři koupelny.

Do vily se vstupuje prostřednictvím dvojitých dveří s úchytkami, které jsou Du Boisovým charakteristickým znakem. Po vstupu se pohledu otevře rozsáhlý půdorys přízemí, který návštěvníka zavede do společenské části domu.

Nad obývacím pokojem se sklánějí dřevěné, ručně vyřezávané stropní trámy z jedle douglasky, jež sofistikovaně kontrastují s bílým stropem a zdmi. Nejdramatičtějším elementem v místnosti je krb, oděný do hustě žilkovaného neolitického kamene.

Podlahy v celém domě jsou pokryty světle šedým teracem, obrovské prosklené stěny pak vpouštějí dovnitř množství denního světla. Šik styl přináší do interiéru umělecky pojednané fotografické tapety, jejichž autorem je Don Flood.

Hlavní apartmá je umístěno do separátního křídla budovy. Zahrnuje stylovou ložnici, dvojitou šatnu a terasu, z níž se nabízí překrásné výhledy na okolní hory.

Koupelna, která je k ložnici připojena, pak vybízí k odpočinku v rozměrné vaně anebo v transparentním sprchovém koutu, veškerý komfort pak poskytuje dvojitá umyvadlová skříňka.

Kuchyň je provedena v minimalistických liniích, které se propisují do masivního ostrůvku i do samotné kuchyňské linky. Zabudovaný bar je ideální pro míchání večerních koktejlů anebo drinků k bazénu.

V soukromé jídelní části je umístěn nezbytný vinný sklípek, jehož výbava se skvěle hodí k úchvatným výhledům ven, které místnost nabízí. Díky posuvným proskleným stěnám se vnitřní prostředí dá perfektně propojit se zahradou.

Na ní se nachází neobvykle tvarovaný venkovní bazén s výhledem na horskou krajinu. Luxusní vybavení exteriéru vily zahrnuje také otevřené ohniště a vířivku pro romantické večery.

Mimo hlavní budovu je umístěn dům pro hosty, který je vybaven ložnicí, koupelnou a snídaňovým barem.

Rezidence je jednou z největších v jižním Palm Springs, kde se rovněž nachází dalších 200 domů, jejichž autorem je také architekt Charles Du Bois a ve kterých je umístěno dalších patnáct bazénů, dvanáctery lázně, tenisové kurty, golfová hřiště, fitness centra a klub pro zdejší obyvatele.

V blízkosti je také golfový resort Indian Canyons, botanická zahrada Moorten a umělecké muzeum Palm Springs Art Muzeum. Palm Spring je díky svému luxusnímu vybavení i architektonickým kvalitám vyhledávaným domovem hollywoodských hvězd.

Své vily zde mají například Leonardo DiCaprio, Frank Sinatra, Bob Hope anebo rodina Kardashianových.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: TopTenRealEstate.com, www.theagencyre.com