Spánkový komfort a styl

Kvalitu nočního odpočinku významně ovlivňuje konstrukce postele a další její součásti, k nimž patří hlavně matrace a rošt. Jejich úkolem je zajistit správnou polohu páteře a její rovnoměrné zatížení.

U matrace je důležité především to, aby díky své pevnosti a pružnosti dokázala kopírovat linii těla. Další podmínkou správné funkčnosti je vzdušnost materiálu a jeho schopnost odvádět přebytečnou vlhkost, danou pocením.

Obecně lze konstatovat, že uživatelský komfort postele roste i s odpovídající tloušťkou matrace, což platí zejména pro osoby s vyšší tělesnou hmotností.

Vstávání pak usnadní celková výška lůžka cca 45–50 centimetrů, lidem s pohybovými problémy vyhoví spíše lehací plocha ve vzdálenosti 55–60 cm od podlahy.

Odpočinek podpoří rovněž kvalitní ortopedický polštář, který udrží hlavu a krk v rovině, a umožní tak svalům podél páteře správnou relaxaci.

Vedle fyziologických parametrů, jež platí i pro ložní prádlo, ovlivňují prostředí klidové zóny samozřejmě rovněž estetické kvality nejen zvolené postele, ale také vybavení celého prostoru.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: archivy firem