Dokonalé propojení ruchu velkoměsta s klidem

V srdci proslavené newyorské čtvrti Manhattan se nachází oblast SoHo, v překladu „jižně od stanice Houston“. Tato část města má svou bohatou historii, sahající až do 17. století. Dnes je proslulá svým vířícím nočním životem, luxusními butiky i restauracemi.

Jsou zde ovšem i oázy klidu v podobě unikátních bytů, kombinujících městský industriál s venkovským stylem.

Realizace projektu dvoupodlažního bytu vychází z pera designéra Kena Fulka. Jeho vize byla inspirována butikovými hotely, které zahrnují restaurace v lobby, střešní lounge terasy, týdenní květinové trhy a možnost naplánovat si večírek s hudebním vystoupením.

Mezinárodně známý a uznávaný Ken Fulk je součástí prestižního žebříčku Architectural Digest 100. Proslavil se svou prací interiérového designéra i neutuchající vášní pro organizování top večírků a party.

V jeho designovém portfoliu najdeme restaurace, kluby, vinárny, ale také domovy celebrit.

Navrhnul například zásadní rekonstrukci sídla Michaela a Xochi Birchových, byl hlavním designérem masivní svatby spoluzakladatele Napsteru Seana Parkera, odehrávající se v Big Sur, jejíž téma odráželo opulentní středověký styl.

Podílel se také na módní přehlídce Jeana Paula Gaultiera, které se účastnila také slavná burleska Dita von Teese. Jeho jméno proto figuruje mezi dalšími slavnými designéry projektů, o nichž je slyšet.

Neobyčejná rezidence, kterou Ken Fulk navrhl v historické předválečné rezidenční budově, se nachází v dolní části Manhattanu. Byt má rozlohu bezmála šest set metrů čtverečních a rozkládá se na dvou podlažích.

Základním ideovým konceptem projektu se stalo propojení městského stylového bydlení s romantickou venkovskou atmosférou, skloubení historického a moderního.

Materiálová kombinace teplých tónů dřeva s akcenty mědi, skla a mramoru odráží industriální historii čtvrti SoHo.

Designér kladl velký důraz na odlišný nádech každé místnosti, na její unikátní barevnou a materiálovou kombinaci i v těch nejjemnějších detailech a dekorech.

Každé ze dvou podlaží rezidence má svůj vlastní hlavní vchod i servisní vstup. Ve spodním patře jsou umístěny tři ložnice, jež jsou charakteristické zářivými odstíny červených třešní a velkorysými šatnami.

Vedle nich se zde nachází kuchyně s jídelním prostorem, kombinující světlou tyrkysovou barvu s rustikálním květinovým dekorem stěn, a velký neformální obývací pokoj, který poskytuje dostatek prostoru pro celou rodinu.

Jeho stěny zdobí stejný barevný odstín, jaký lze nalézt i v kuchyni. Horní patro charakterizují akcenty ve stylu art deco ze třicátých let 20. století a ztmavené tyrkysové tóny.

Překvapující barevné kombinace a matně šedé parketové podlahy dekorují prostor, který svým vzezřením odpovídá umělecké tradici čtvrti SoHo. Otevřený půdorys v patře umožnil propojit formální obývací pokoj a jídelnu do jednoho prostoru.

Součástí jídelny je navíc bar, sloužící k míchání drinků, a unikátní mramorová bufetová stěna. Historické klenuté stropy s odhalenou cihelnou strukturou umocňují urbánní charakter bytu a vytvářejí svěží a chic prostředí.

Za tělesem schodiště, které propojuje obě patra bytu, se nachází hlavní ložnice s luxusní koupelnou a velikou šatnou. Šarmantní design celé rezidence podtrhují přepychová závěsná svítidla, která velkolepě osvětlují pět ložnic a šest koupelen. Byt nabízí unikátní příležitost k bydlení v historickém srdci New Yorku.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: Douglas Elliman, www.elliman.com