Rafinované art deco se současným designem
Jednoduše rozvrženému interiéru v bílé barvě dávají na zářivosti energická umělecká díla a vizuální solitéry v podobě masivního krbu či maskulinních černých kožených křesel.
K historii odkazující okna, kazetový strop a bohatě vyřezávané dřevěné rámování krbu se ve vile snoubí s moderním designem nábytku a současným uměním v podobě dvou abstraktních pláten v pozadí.
Otevřený plán domu umožňuje volné průchody mezi jednotlivými funkčními zónami v přízemí. Interiér je laděný do světlých barev, s nimiž kontrastují některé kusy nábytku a černá vykládaná okna.
Architektura vily Edwarda G. Robinsona představuje to nejlepší z první poloviny 20. století. Představuje kombinaci střídmého modernismu a opulentního stylu art deco, který se v exteriéru uplatňuje především na detailech, v interiéru se pak odráží především v dřevěných vyřezávaných prvcích.
Venkovní bazén mimo atraktivní skluzavky nabízí také umělou jeskyni, takzvanou grottu, i s vodopádem. Promyšlený celek romantického zákoutí ideálně doplňuje historický charakter vily.
Travnatý pozemek, obklopující vilu, lemují vzrostlé stromy, jež zahradě poskytují potřebný stín a chrání soukromí sídla před pohledy zvenčí.
Základní koncept interiérového designu vychází z klasické anglické architektury. Najdeme zde tabulová okna, kazetový strop a tradiční krb. Nábytek a doplňky zase odpovídají jednoduchému modernistickému tvarosloví.
Zahrada kromě precizně zastřiženého trávníku disponuje rovněž venkovním bazénem se skluzavkou a integrovanou vířivkou, zapuštěným do terasy s obkladem z přírodního kamene.
Bar s nábytkem z vyřezávaného, tmavě mořeného dřeva může evokovat historické lodní kajuty, zvolený styl podporují rovněž otáčivá barová dvířka.
Uvnitř rezidence je patrný rovněž důraz na měkkost materiálů. Jde zejména o pravou kůži, jež byla použita nejen v podobě koberců, ale hraje hlavní roli rovněž na křeslech či barových stoličkách.
Jednoduše rozvrženému interiéru v bílé barvě dávají na zářivosti energická umělecká díla a vizuální solitéry v podobě masivního krbu či maskulinních černých kožených křesel.
Jídelní kout rafinovaně kombinuje tři hlavní materiály: kov, sklo a dřevo. Stůl na stolní tenis v pozadí dokazuje, že i sportovní vybavení může být vkusné a lze ho umístit i do reprezentativních prostor.
Jídelně s nezvyklým čtvercovým stolem dominuje speciální dekor stěn s florálním motivem. Díky zlatým akcentům působí výsledek elegantně, luxusně a okázale.

Edward G. Robinson, nejvíce známý svými rolemi v gangsterkách, především pak ve filmu Malý Caesar, byl výjimečným hercem hollywoodského zlatého věku.

Jeho padesátiletá kariéra zahrnuje také třicítku her na Broadwayi a více než stovku celovečerních filmů.

Jakožto otevřený kritik nacismu Robinson vysílal rádiem v několika jazycích národům, které byly okupovány během druhé světové války. Později se stal také obhájcem veřejných práv.

Ve spektakulárním sídle v Beverly Hills žil na vrcholu své kariéry ve třicátých letech minulého století. Umístěno mezi tepané kovové brány, hraje architektonické pojetí sídla na klasickou notu.

Elegantní kamenická práce a jednoduchá bílá fasáda, evokující hollywoodský glamour styl, jsou doplněny nejmodernějším designem a technologiemi ve vzdušných prostorech s čistou linií.

Vila o velikosti necelého tisíce metrů čtverečních stojí na pozemku s rozlohou dvou tisíc metrů čtverečních, otevřený půdorysný plán zahrnuje osm ložnic, deset královských koupelen a výjimečný společenský prostor, ideální zejména pro pořádání opulentních večírků.

Formální jídelna s rozměrnými okny, směřovanými do zahrady, získala díky speciální výmalbě s tématem stromů, jež vznikla ve čtyřicátých letech, poněkud exotický nádech.

Rafinovaný vyřezávaný zabudovaný bar z dřevěného masivu nese chladnou mramorovou desku pro perfektní přípravu drinků. Knihovna s elegantními dřevěnými obklady disponuje jedním ze šesti krbů, které se v domě nacházejí.

Další topeniště je pak umístěno například v obývací místnosti. Prostorná kuchyně je vybavena ostrůvkem, kuchyňskou linkou od podlahy až ke stropu, moderními spotřebiči a snídaňovým koutkem.

Nad vstupním foyer se rozkládá hlavní ložnice s dvojitou šatnou, koupelnou a vířivkou s výhledem na hvězdy. Neformální obývací pokoj, hrací místnost a jídelna pak nabízejí dostatek místa pro celou rodinu.

Vila, představující hollywoodskou historii, má také zónu vyhrazenou pro služebnictvo, fitness místnost, tajný vedlejší vchod a dům pro hosty.

Objekt obklopuje magická zahrada, ukrývající úchvatně pojatý bazén s vodopádem a skluzavkou, pod precizně zastřiženými stromy a další zelení spočívá skvostná kamenná terasa.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: Jim Bartsch