Funkčnost, minimalismus a odvážné materiály

Kuchyňské trendy pokračují v už nastoleném směru – přinášejí dokonalé uživatelské parametry a v rámci propojených multifunkčních dispozic se opět přiklánějí především k ostrůvkovým řešením.

V duchu svého sociálního poslání nabízí dominantní centrální prvek více prostoru a míst k sezení, aby členové rodiny mohli ostrůvek využít jak ke společné přípravě a konzumaci pokrmů, tak i k zábavě a jiným činnostem.

Objevuje se i nové kruhové pojetí, jehož symbolika jde vstříc celistvosti a emocionalitě rodinného života. Řešení však neubírá na praktičnosti a schopnosti maximálně využít půdorys kuchyně, aniž by se kuchař ocitl mimo dění v navazujícím prostoru.

Pro moderní kuchyně jsou typické základní nadčasové odstíny bílé a černé, doplněné přírodními a zemitými barvami, objevují se béžová, slonovinová, růžová i hnědá, ale i šeď, žluť, zeleň a terakota.

To vše umožňuje spojit nenápadnou minimalistickou estetiku s potřebným komfortem. Hloubku pak vnesou do kuchyně materiály příjemné na dotek, jako jsou kovy, beton, mramor či texturované povrchy s výraznou strukturou dřeva a kamene.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: archivy firem