HARMONIE KRÁSY A FUNKČNOSTI

Loftový prostor se svými nekonečnými možnostmi představoval pro tvůrce významnou výzvu – měli za úkol vytvořit útulné hřejivé prostředí, jež bude vyváženým protipólem chladu průmyslových detailů.

Pro dosažení finální harmonické atmosféry interiéru beze ztráty části jeho původního industriálního kouzla zvolili François Hannes a Egon Deuze, designéři studia Willuks, vybavení vyzařující luxus, teplo a světlo.

Tíži zodpovědnosti za zdařilý výsledek, již nesli na svých bedrech, zvyšoval ještě fakt, že loftový byt, který jim byl svěřen do péče, se nachází v Eindhovenu, nizozemském hlavním městě designu.

Jedním z primárních materiálů, s jejichž pomocí s návrháři vydali k vytčenému cíli, je dřevo. Jeho hřejivost a přirozená krása se totiž ukázaly jako dokonalý protiklad k chladné moderní povaze přiznaných betonových konstrukčních prvků domu.

Důležitou část práce za ně udělalo rovněž denní světlo, pronikající dovnitř velkými okny, díky nimž je obytný prostor jasný a vzdušný.

Designéři tak mohli zvolit pro kuchyň zvolit světlou dubovou dýhu, jež dává této zóně moderní, ale zároveň také domáckou estetiku. Pro ložnici a čítárnu za jídelnou, jíž dominuje na míru vyrobená knihovna, pak tvůrci sáhli po tmavší variantě dřevodekoru.

Chlad původního ryze průmyslového charakteru bytu utlumili i s pomocí měkkých teplých materiálů jako jsou samet, česaný sherpa fleece a vlna, ztělesněných ve formě polštářů a koberců.

Jednota mezi různými prvky byla cílem i v prostoru koupelny, jejíž součástí je osobní spa zóna s jacuzzi a saunou. Dobře uspořádaná hygienická zóna těží z dubového dekoru, doplněného rostlinnými motivy a detaily v odstínu zlata.

Jako hlavní materiál pro sanitu byl vybrán kompozit HIMACS, vyhlášený svou odolností a vysokou funkčností.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Peter Baas