Kontinentální komfort v ložnici

Osvěžující noční odpočinek je základní podmínkou zdravého fungování každého člověka. Rozlámané tělo a unavená mysl nejsou dobrým výchozím bodem nového dne, je tedy důležité věnovat nejvyšší pozornost výběru postele odpovídajících parametrů.

Unikátnost komfortu a dokonalá funkčnost kontinentálních lůžek nespočívá jenom ve špičkových materiálech, ale především ve speciální konstrukci a vrstvení jednotlivých komponentů.

Důležitý je základ, který tvoří takzvaný boxspring.

Jde o systém na sebe navazujících prvků, představovaný primárně masivním rámem a pohyblivými bonelovými pružinami, jež reagují na další sestavu pružin v matraci, umístěné na boxspringové základně.

Ta se skládá z několika vrstev, v nichž hrají podstatnou roli taštičkové pružiny, doplněné buď polyuretanovou pěnou, nebo některým ze stále častěji používaných přírodních materiálů.

K nejfrekventovanějším patří pravé koňské žíně, vytvářející vhodné spánkové mikroklima – v zimě zahřívají, v létě ochlazují, navíc lůžko zbavují nežádoucí vlhkosti, a eliminují tak vznik a množení škodlivých mikroorganismů.

S vlhkostí si skvěle poradí i mykaná bavlna, potřebnou prodyšnost pak matraci dodá přírodní latex. Boxspringové postele mohou být vybaveny i polohovacím systémem, nedisponují však úložným prostorem.

Ten by totiž zabíral místo potřebné pro důležitý komponent, podstatný pro vzájemnou komunikaci jednotlivých vrstev lůžka.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: archivy firem