Pitoreskní tropický palác krále opalování
Některé části interiéru působí spíše jako depozitář roztodivných trofejí. Vše je důsledkem toho, že magnát Ron Rice chtěl mít veškeré exempláře ze své poněkud provokativní sbírky na očích a maximálně si je užívat.
Mezi schodišťovými rameny lze při bližším pohledu rozeznat přístup k vyvýšené kulinářské zóně, která má spíše podobu baru, vybaveného základními spotřebiči, jako jsou varná deska, plynový sporák, chladnička či vinotéka.
Centrem otevřeného společenského prostoru je šestiboký otevřený, krb obložený kamenem a vybavený masivním kovovým komínovým tělesem. Vedle topeniště zaujme kruhové akvárium, instalované do podlahy.
Interiéru, prosvětlenému prosklenou fasádou, vévodí především figurální tvorba, zaměřená primárně na zvířecí říši, ať už jde o vycpané či ze dřeva vyřezávané modely. Velmi zdobný je rovněž nábytek v zálesáckém stylu.
Společenská zóna je funkčně rozdělena na několik částí. Jednou z nich je zákoutí s raritní stěnou s celou řadou televizních obrazovek, naladěných na různé kanály. Příjem programů zajišťuje největší satelitní anténa na Floridě.
Azurovou barvu mořské hladiny evokuje svou barevností nejen mohutná pohovka čalouněná kůží, ale také plyšový koberec, použitý rovněž k pokrytí schodišťových stupňů.
Jedinečný dřevěný nábytek, výrazné obklady stěn a kamenné akcenty jsou zdrojem výrazného raritního stylu, v jehož změti poněkud zanikají nádherné výhledy na nedotčenou pláž na břehu Atlantiku.
Svým technicistním charakterem se z celého interiéru rozlehlé multifunkční společenské zóny poněkud vymyká prosklená výtahová šachta. Její kovová konstrukce však koresponduje s materiálem schodišťového zábradlí a mohutného komínového tělesa.
Teprve při bedlivém zkoumání pozorovatel odhalí, že součástí obytného prostoru ve spodní úrovni rezidence je v podstatě rovněž pracovna s poněkud netypickým retro dřevěným stolem a moderní otočnou židlí.
Opravdu monumentálním kouskem je masivní billiardový stůl s hrací plochou, zakrytou vrchní deskou. V případě potřeby ho tak lze využít rovněž ke stolování nebo k příležitostné práci.
Předmětů, které určitě upoutají zrak pozorovatele, je přehršel, takže se v celkovém chaosu dá snadno přehlédnout i několikero krabic, v nichž se zřejmě skrývají další exponáty, jež magnát už do prostoru nestačil zakomponovat.
Stěny koupelny, náležející k hostinskému apartmá, zdobí nástěnné malby s námětem bájného podvodního života plného mořských panen. Dílo dokonale reprezentuje osobitý vkus svého majitele, poplatný extravaganci osmdesátých let minulého století.
Jak dokládá záběr z vrcholu schodiště, vedoucího do klidové zóny, je interiér, zaplněný až nepřehlednou směsicí předmětů a materiálů, potřeba řádně prosvětlit. Je to úkol rovněž pro sestavu střešních oken.
Poměrně civilním dojmem působí i další z pěti koupelen v rezidenci, ať už z pohledu ztvárnění obkladu stěn a podlahy, tak pokud jde o nábytek, sanitu a armatury.
Jedna z menších ložnic pro hosty je v porovnání s ostatním obytným prostorem až spartánsky střídmá. Vybavení se omezuje v podstatě pouze na pohodlnou postel a jednoduchý konzolový stolek pod zrcadlem. Přesto k ní patří samostatná venkovní terasa a samozřejmě také koupelna.
Jedna z menších ložnic pro hosty je v porovnání s ostatním obytným prostorem až spartánsky střídmá. Vybavení se omezuje v podstatě pouze na pohodlnou postel a jednoduchý konzolový stolek pod zrcadlem. Přesto k ní patří samostatná venkovní terasa a samozřejmě také koupelna.
Velmi originálním doplňkem hlavní ložnice je křeslo ve tvaru dámské lodičky na vysokém podpatku. Prostor doplňuje intarzovaný pracovní stůl, koberec svou barvou reflektuje výhled na mořskou hladinu.
Klidová zóna, tvořená dvěma velkorysými apartmá, je co do vybavení nejuměřenější. Postrádá šokující artefakty ze zvířecí říše, rovněž barevná paleta se drží „při zemi“. Veškeré odstíny použité v interiéru jsou obsaženy ve vzoru řasených závěsů.
Hlavní ložnice disponuje kromě postele v královské velikosti rovněž komfortní koženou sedačkou. V okenním výklenku je umístěn běhací pás, celý prostor osvětlují bodové zdroje, integrované do kazetového stropu.
Na interiér ložnice navazuje venkovní terasa, nabízející příjemný odpočinek, okořeněný osvěžujícím výhledem na pláž a vody Atlantiku.
Nebyl by to ovšem výstřední magnát, kdyby prostor koupelny nezahltil dalšími odlišnými dekory, barvami, předměty a přemírou svítidel, jež jsou zdrojem výsledného eklektického chaosu a luxusní pitoresknosti.
Luxusní dřevěná kabina infrasauny jako by do konceptu zářivé koupelny se stěnami a podlahou z leštěného přírodního kamene, dovezeného z Riceovy rodné Severní Karolíny, nezapadala.
Barevnost kamenných obkladů velkorysého sprchového koutu, do soklu zapuštěné vany, umyvadlové desky a podlahy sama o sobě působí velmi příjemně a čistě.
Ani sanita nemá jednotnou barevnost. Zatímco masážní vana zapuštěná do soklu a bidet jsou ve výrazné červené, WC mísa je z černého porcelánu. Celý hygienický prostor se navíc odráží v zrcadlových plochách stěn a stropu.
Fotografií protagonistek nejrůznějších modelkovských soutěží, které magnát v rámci svého působení v showbyznysu pořádal, je tolik, že jsou rozvěšeny i na kovovém zábradlí.
Protože stěny jsou využity do posledního místečka, na některé prvky z Riceovy rozsáhlé osobní sbírky už prostě nezbyl prostor. Proto byly rozmístěny v několika vrstvách na sobě podél horní galerie.
Dlouholetý floridský domov amerického magnáta, podnikajícího v segmentu opalovacích krémů, který byl postaven v roce 1987, se po loňské Riceově smrti dostal na realitní trh za téměř pět milionů dolarů.
Jak už bývá u luxusních rezidencí zvykem, jejich vzhled, patrný od příjezdové cesty, ani zdaleka nevystihuje jejich skutečnou monumentalitu.

Ohromující plážová nemovitost, přezdívaná Party palace, je sice zvenčí zcela konvenční, vzhledem ke své vnitřní podobě, dané především excentrickou uměleckou sbírkou, však může být – zejména v kontextu se současným převládajícím minimalismem – poněkud šokující.

Opulentní luxusní rezidence se čtyřmi ložnicemi, pěti koupelnami a dalšími působivými interiéry a exteriéry patřila nedávno zesnulému magnátovi Ronu Riceovi.

Slavného zakladatele společnosti Hawaiian Tropic lze považovat za typického představitele třídy, jíž se podařilo realizovat americký sen.

Rodák ze Severní Karolíny totiž vyrůstal v rodině s velmi skromnými poměry, zpočátku se živil manuálně, a to včetně prodeje ovoce u silnice po boku svého otce. Ještě předtím, než v devětadvaceti založil svou firmu, pracoval jako učitel chemie na střední škole.

Právě tady také odstartoval jeho životní úspěch – se svou značkou opalovacích krémů, jejichž prototypy míchal zpočátku „na koleně“ v odpadkovém koši ve své garáži, se stal nakonec multimilionářem.

Značku, která se rozrostla ve skutečné impérium s tržbami 110 milionů dolarů, v roce 2007 prodal společnosti Platex (výrobci Banana Boat) za 83 milionů dolarů.

A protože se zamiloval do plážového životního stylu, koupil si nemovitost v Daytona Beach na Floridě s rozlohou více než 11000 čtverečních metrů.

Uvnitř na pohled standardní rezidence se skrývá eklekticky laděný obytný prostor s otevřeným společenským centrem a horní galerií, který lze eufemisticky označit za poněkud překvapivý.

Má sice vzdušné vysoké stropy, velká okna a krásné stěny a podlahy z mahagonového dřeva a přírodního kamene, přivezeného ze Severní Karolíny, ovšem interiéry jsou naprosto poplatné směsici přemíry unikátních, více či méně hodnotných uměleckých děl, jež jednotlivé místnosti doslova zahlcují.

Platí to především o společenské zóně, kde se o pozornost přetahují nejrůznější sochy zvířat včetně vycpaných lvů a medvědů, „zálesácký“ dřevěný nábytek a dobové artefakty.

Mezi tím vším jaksi nepatřičně vyčnívají portréty mnoha VIP, které se tady během času mnohdy i osobně vyskytovaly, a to nejen v rámci různých soutěží krásy.

Rice se přátelil například se členy skupiny The Beach Boys nebo Donaldem Trumpem, který tu při jednom z modelkovských kastingů potkal svou druhou ženu Marlu Maples, Hughem Hefnerem, Jerrym Lee Lewisem a dalšími ikonami, jež navštěvovaly zdejší okázalé večírky.

Maličko uměřenější – i když ne nijak výrazně – jsou moderní koupelny, téměř „v normálu“ se pak pohybují prostory klidové zóny v patře, přístupné dvouramenným obloukovým schodištěm.

Dům kupodivu postrádá kuchyni v konvenčním pojetí, její roli však plní bar vybavený sporákem, varnou deskou, chladničkou a vinotékou.

Pokud jde o exteriér, skvěle uspořádaná, dobře oplocená a upravená parcela, přístupná bytelnou bránou, nabízí dostatečné soukromí pro aktivity všeho druhu.

K dispozici je dlážděná terasa se dvěma komfortními venkovními bazény v rozdílných úrovních, pozemek čnící nad pobřežím nabízí rovněž přímý přístup na písčitou pláž.

Nemovitost s úchvatnými výhledy do dálky je sice obklopena dalšími luxusními sídly, přesto však díky své poloze využívá výhody dokonalého ústraní.

Najde-li se tedy vhodný zájemce v podobě milovníka netradičně pojatých obytných prostor, rezidence se v nabídce realitního trhu, kde se aktuálně ocitla za cenu necelých šesti milionů dolarů, moc dlouho neohřeje.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: TopTenRealEstateDeals