Skrytý pobřežní klenot
Hlavní dům tvoří čtyři samostatné segmenty, propojené prosklenými chodbami. Každý z nich má svou vlastní funkci, tvar a materiál. Lomená střecha kopíruje vrcholy nedalekých hor.
Bohatě prosklené apartmá majitelů, umně vykonzolované nad terénem, poskytuje panoramatický výhled na zátoku. Celé je obloženo cedrovým dřevem a jeho střechu pokrývá měděný plech.
Pět závěsných svítidel od Davida Weismana v jídelně interpretuje listy, větvičky a oblíbené květiny majitelů. Rafinovaně tak propojuje kontrastní materiály, jako jsou broušené sklo, porcelán a kov.
I když je dům opravdu rozlehlý, děti mají k dispozici pouze jednu ložnici s velkorysou „kajutovou“ stěnou. Volný čas mohou trávit ve vlastní herně a obýváku, samozřejmostí je také dětská koupelna.
Skutečně mistrovským prvkem je určitě schodiště se stupni obloženými všudypřítomným dřevem douglasky, lemované nápaditým zábradlím z industriálně vyhlížejícího perforovaného plechu.
Jednoduchá, ale často využívaná pracovna je součástí soukromého apartmá majitelů. K dispozici mají na míru zhotovený dubový psací stůl s bronzovými intarziemi, komfortní křeslo a samozřejmě i krb.
Jako skleněný altán se nad skalnatým pobřežím vznáší hlavní ložnice, umístěná na vrcholu celé stavby. Její interiér odkazuje na původní majitele a nese prvky čínského stylu. Důkazem je například paraván, netradičně použitý jako čelo postele.
Interiér v celém domě pracuje převážně s místním kamenem a dřevem ze zdejších zdrojů. Na výsledný styl má vliv i spousta elegantních organických tvarů, přirozené denní světlo a moderní materiály.
V podzemní části domu jsou betonové podlahy a stěny ve světlejších barvách. O přísun přirozeného denního světla se starají světlíky umístěné ve stropě.
Pohled z horní galerie směrem dolů do hlavní obytné společenské části napovídá, jak impozantní, ale hlavně dokonale promyšlený je koncept celého domu.
Hlavní koupelna odpovídá celkovému stylu domu. Dřevěné obložení stěn střídá pohledový beton lemující vanu i Walk-in sprchový kout. Podsvícené zrcadlo bylo navrženo a zhotoveno na zakázku společností SPAN.
Ve druhém patře se nachází obývací pokoj a jídelna. Jeho vzhled těží i z působivého otevření do střešního krovu s přiznanou konstrukcí, velkorysý prostor, evokující katedrálu, se rozprostírá přes dvě podlaží.
Styl domu těží z maximálního propojení obytného prostoru s přírodou a krajinou. Jeho velká okna nabízejí nádherné výhledy na zátoku, lesy a hory, disponuje i řadou venkovních prostorů, jako jsou terasy, balkony, pergoly či ohniště.
V domě a jeho okolí se nachází několik překvapivých zákoutí poskytujících klid a pohodu. Patří k nim rovněž půvabná malá terasa se závěsným křeslem, ideální pro osamocenou meditaci.
Velkoformátová posuvná okna v hliníkových rámech propouštějí do interiéru opravdu hodně světla. Obložení stěn a stropu je ze dřeva douglasky tisolisté, jež v této lokalitě přirozeně roste.
Společenská zóna s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní je postavena z místního kamene a má střechu pokrytou břidlicí. Pro hostinskou část s ložnicemi, koupelnami a hernou padla volba na zelenou biofilní střechu, osázenou mechem a kapradinami.
V zóně určené pro hosty se mimo jiné nachází také další jídelna. Jejím oživujícím prvkem je barevné svítidlo, jež za deštivých dnů, kterých je v lokalitě poměrně hodně, vnáší do prostoru vítané oživení.
Hlavní obytný prostor je zařízený jednoduše, ale komfortně. Veškeré vybavení odkazuje na přírodní materiály, region i historické souvislosti místa. Velkoformátová okna propouštějí dovnitř dostatek denního světla.
K zásadním prvkům každého interiéru patří nábytek a umělecké předměty. Tady byly z velké části navrženy architektem přímo pro tento prostor a jejich výroby se zhostili místní řemeslníci.
Jemný čajový pavilon s půvabnými střešními liniemi, jež připomínají architekturu čínské dynastie Han a Song, je jako stvořený pro relaxaci a meditaci. Současní majitelé se tu rádi scházejí se svými přáteli.
Obytné prostory respektují maximální kontext s přírodou a krajinou. Kámen použitý k obložení krbu se těží v nedalekém okolí, z místních zdrojů je také masivní dřevo pro obklady a podlahy.
Jídelnu s bočním křídlem spojují posuvné dveře zhotovené z černě lakovaného perforovaného kovu. Tento zajímavý industriální detail je příjemným kontrastem ke všudypřítomnému dřevu.
V domě je kromě soukromého apartmá dalších pět ložnic s připojenými koupelnami, společenskou místností a hernou. Tyto hostinské prostory se nacházejí v samostatném křídle rezidence.
Místo pro hosty je komfortně zařízené. Ani tady nechybí kamenem obložený funkční krb, tentokrát v rohové variantě, nezbytností je rovněž pohodlný sedací nábytek, například v podobě půvabné dřevěné lenošky.
Celou rezidenci definuje monumentální měsíční brána, postavená z místního kamene. Výrazný prvek, ozdobený pláty z cortenové oceli, na své horní hraně vede dešťovou vodu, jež padá do spodní nádrže.
Nově postavená rezidence, zaujímající čtyři obytné úrovně, vzdává hold původnímu objektu. Interiéry jsou inspirovány blízkým okolním domu – skalami, pobřežím a stromy – a reagují i na topografii místa.
V jednoduché moderní kuchyni, zalité přirozeným světlem, vsadili návrháři organickou zeleň a elegantně jednoduchý nábytek. Dům nemá klimatizaci, o vnitřní obytný komfort se stará pasivní ventilační systém.

Na ostrově Mount Desert v Maine se nachází jedna z nejkrásnějších a nejzajímavějších destinací v Nové Anglii. Je to místo, kde se setkávají historie, příroda a architektura a kde se rodí nezapomenutelné příběhy.

Jedním z nich je story o magické proměně nemovitosti, která kdysi patřila slavné hvězdě společnosti Brooke Astor a jejímu manželovi Vincentovi Astorovi, dědici rodinného impéria.

Manželé si pozemek koupili v roce 1953 a postavili na něm nádherný dům ve stylu shingle, jehož autorem byl přítel slavného páru, renomovaný architekt Wallace K. Harrison.

Rezidence byla obklopena rozsáhlou zahradou, kterou navrhla uznávaná krajinářská architektka Beatrix Farrand. Součástí nemovitosti byl také bazénový pavilon a čajovna, postavené podle návrhu čínského architekta Ieoha Ming Peie, známého jako I. M. Pei.

Dům byl místem, kde se Brooke Astor ráda bavila se svými slavnými hosty, jako byli Jacqueline Kennedyová Onassis, Henry Kissinger nebo Truman Capote. Bylo to také její útočiště, kde si užívala klidu a krásy přírody.

Po smrti Vincenta v roce 1959 tady trávila každé léto až do roku 2006, kdy přenechala nemovitost svému synovi Anthonymu Marshallovi.

Ten však pro dům a jeho údržbu neměl stejnou vášeň jako matka, proto ho v roce 2012 prodal za 6,7 milionu dolarů Steveovi a Allison Sullensovým.

Mladý pár se třemi dětmi, který hledal vhodné místo pro svou rodinnou dovolenou, byl sice historií a polohou nemovitosti doslova okouzlen, manželé si však zároveň velmi dobře uvědomovali, že potřebuje zásadní renovaci a modernizaci.

Obrátili se proto na newyorskou společnost SPAN Architecture, se kterou už více než 15 let spolupracovali na různých projektech.

Přáním nových majitelů bylo postavit nový hlavní dům, a nahradit tak původní objekt Astorových, který už byl ve špatném stavu a v žádném případě nevyhovoval potřebám současného bydlení.

Požadavek však zároveň zahrnoval respektování historických souvislostí a dokonalou harmonizaci nové stavby s okolní krajinou. Úkolem SPAN Architecture bylo rovněž zrekonstruovat a rozšířit bazénový pavilon a čajovnu.

Výsledkem jejich snažení je úžasný projekt, který dokonale propojuje minulost a přítomnost, tradici a inovaci, přírodu a architekturu.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: Foto Rob Karosis, SPAN Architecture