Palácový komplex v karibském ráji
Grandiózní jídelna ve spodním patře hlavní budovy vyzařuje francouzský šarm. Mramorový stůl obklopují bohatě zdobená jídelní polokřesla, atmosféru umocňují sochy i nádherné závěsné svítidlo ve tvaru lucerny.
Dvoupodlažní zábavní centrum představuje největší zařízení tohoto typu na ostrově. Spodní patro s hernami je obložené přírodním kamenem, horní úroveň má stejně jako hlavní dům jemně broskvovou fasádu.
Také letecký pohled nabízí uhrančivý vizuální zážitek. Odhaluje celou krásu jednoho z nejvyšších pahorků ostrova Mustiqeue s půvabně rozloženým souborem obydlí, zahrad, vodních ploch a sportovišť.
Součástí areálu je rovněž sluncem zalitý tenisový kurt s altánem, impozantní sportovní plocha disponuje také umělým osvětlením. O venkovní zeleň s palmami pečuje půl tuctu zahradníků a údržbářů.
Třetí plavecký bazén je situován do zóny se souborem dřevěných hostinských chat, jejichž vzhled prozrazuje inspiraci asijskými domy. Nejde jen o tvar střech, ale zejména o přirozený způsob ventilace vzduchu kvůli ochlazování interiérů.
Annex neboli přístavek ve spodní části pozemku je koncipovaný jako elitní zábavní pavilon pro mezinárodní smetánku. Uzavřená společnost se baví dokonale skrytá zrakům veřejnosti.
Oslnivý palácový komplex nazvaný The Terraces obklopuje bujná tropická zeleň. Koncept zahrady byl založen v symetrických kaskádách, které se svažují k mořské hladině.
Rezidence, vzdávající hold architektuře benátských paláců 16. století, vyrostla v roce 1986 podle projektu britského architekta Toma Wilsona. Ohromí působivou světle broskvovou kamennou fasádou.
Jezírko umístěné na středové ose mezi dvěma obytnými křídly rezidence se pyšní sérii vodotrysků i nádhernými antickými sochami. Nádvoří pokrývá kamenná dlažba doplněná cihlovými elementy.
Nádhernou ložnici s klenutým malovaným stropem zdobí tapeta s florálním vzorem, prostor doplňují luxusní lampy a pozlacený nábytek vyrobený speciálně pro tuto nemovitost.
Zábavnímu objektu nazvanému Anex dominuje vzdušný halový bar s bílými sloupy, který je ideálním místem pro pořádání grandiózních večírků. Čalouněné barové stoličky byly vyrobeny v Evropě.
Luxusní zaoblená sedačka, umístěná v zastíněné lodžii, volně přecházející ve venkovní terasu u nekonečného bazénu, nabízí hostům dechberoucí výhledy na modravou mořskou hladinu.
Prostornému apartmá s nástropními dekoracemi a broskvově štukovanými stěnami vévodí převážně bílý nábytek, s nímž ladí závěsy ve stejné barvě. Velkoformátová okna vedou na zastíněné lodžie.
Ohromný přijímací salon má klenutý, ručně malovaný strop. Starorůžové čalounění sedacího nábytku vytváří komplementární barevnou jednotu se zelenými květinovými stolky.

Překrásná rezidence ovinutá lodžiemi je připomínkou nádhery středomořských vil, které předčila rozlohou i moderním pohodlím. Architektura majestátního sídla The Terraces prozrazuje inspiraci benátským stylem.

Sídlo, shlížející z nejvyššího bodu ostrova Mustiqeue na vody Atlantiku i Karibského moře, má typické znaky benátské školy, jež se rozvinula koncem 15. a v průběhu 16. století jako odpověď na potřeby tehdejších elit.

Tom Wilson, autor návrhu okázalé stavby, si ke spolupráci přizval také umělce v čele s francouzským výtvarníkem Jean-Claudem Adeninem, který interiéry ozdobil svými nástěnnými malbami.

Do dvoupodlažního hlavního domu s broskvově zbarvenou fasádou umístil architekt sedm přijímacích místnosti, kapli, kanceláře a jídelny zásobované obrovskou kuchyní, v níž neustále pracují dva šéfkuchaři.

Devět ložnicových apartmá s koupelnami a šatnami obkružují hluboké lodžie, poskytující potřebný stín, díky čemuž se velkoformátová zakulacená okna obejdou bez rolet i žaluzií.

Vstupní nádvoří, situované mezi dvěma obytnými křídly, zdobí podlouhlé umělé jezírko s fontánami a okouzlujícími plastikami. Na opačné straně domu se pozemek svažuje k terase, umístěné podél plaveckého bazénu, s ohromující délkou pětadvaceti metrů. Krytý prostor s květinami je na obou koncích doplněn nádhernými pergolami.

Areál, rozkládající se na sedmnácti akrech, zahrnuje kromě ohromné hlavní budovy také objekt nazvaný Annex, zasvěcený čistě zábavním aktivitám obyvatel, kteří se do něj mohou z hlavní vily dostat také osmnáctimetrovým tunelem.

Zónu o velikosti přes tři tisíce čtverečních metrů zaujímá velkolepý bar pro pořádání eventů a prostorových her, místnosti s kulečníky, šipkami i šachy.

Vyvýšený luxusní bazén s nekonečnou hladinou umožňuje dechberoucí výhledy na mořskou hladinu, kryté úseky terasy jsou rozděleny do boxů pro individuální masáže nebo meditace.

Třetí největší část pozemku pak zaujímá soubor propojených dřevěných chat v asijském stylu, jež fungují jako další ubytovací kapacity pro hosty.

Ostrov Mustique, nacházející se v karibském státu Svatý Vincenc, je oblíbeným dovolenkovým rájem VIP osobností napříč světem.

Ostrov s písčitými plážemi a tyrkysovým mořem disponuje mimo jiné vlastní přistávací plochou, klinikou a bezpečnostním týmem, který nenápadně stráží soukromí zdejších boháčů.

V roce 1958, kdy zde nebyly ještě žádné silnice ani tekoucí voda, za něj lord Glenconner Colin Tennant zaplatil 45 000 liber, později však pozemek daroval princezně Margaret.

Známá rebelka pak do jedné z nejexkluzivnějších a nejdražších destinací zeměkoule přilákala mezinárodní „créme de la créme“. Luxusní nemovitosti tady vlastní například celebrity jako George Clooney, Kate Middleton nebo Mick Jagger.

TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: Courtesy Knight Frank