Rezidence s úchvatnou scenérií
Rozsáhlé zemní úpravy svahu vygenerovaly možnost vybudování několika přístupů do rezidence. Do centrálního segmentu vede strohý, světle šedý betonový chodník, jenž kontrastuje s antracitovým zbarvením obkladu i lícových cihel.
Odolné rostliny, obklopující rezidenci, byly pečlivě vybírány nejen s ohledem na zdejší suché klima, ale také kvůli podpoře místní biologické rozmanitosti a minimalizaci spotřeby vody.
Vypadá to, jako by prosklená budova vyrůstala ze samotného kopce, na který se člověk musí nejdřív vyšplhat. Až v bezprostřední blízkosti si pak uvědomí, o jak impozantní komplex vlastně jde.
Snaha o rozšíření přístupu na terasu na maximum vedla k použití teleskopických dveří, jejichž třetina je vyhrazena pro pevný díl, zbývající část lze otevřít. Konstrukční šířka se tak rozdělila v poměru 1 : 2 ve prospěch vstupu.
Nádherné terasy a balkony se štíhlým kovovým zábradlím, jež ven prostupuje z interiéru, jsou vydlážděny deskami z přírodního vápence. Finální vyznění těží především z transparentnosti prosklených stěn.
Dispozice ve tvaru písmene T umožňuje takové uspořádání, v němž vertikální okenní systém doplňují teleskopické skleněné dveře přes celou šířku rezidence. Řešení zpřístupňuje panoramatický horizontální výhled na nedaleké hory.
Ohromující společenská zóna je svým komfortem, pojetím a velkolepou dispozicí jako stvořená pro pořádání velkolepých party, stejně jako pro natáčení veleúspěšného hollywoodského seriálu.
Kusový koberec s geometrickým vzorem doplňuje dřevěnou podlahu v obývacím pokoji v zóně čtvercového konferenčního stolku, nádherný běhoun pak vede do přilehlé jídelny.
Výrazným designovým prvkem jídelny je kazetový strop z kanadské douglasky. Posuvnými dveřmi lze vstoupit na terasu vybavenou lehátky, která přirozeným způsobem rozšiřuje obytný komfort.
Minimalistická kuchyně kombinuje světlé dřevo na dvířkách skříněk s tmavým odstínem na podlaze. Okno, vedoucí na sever k terasové zadní plošině, přivádí k pracovní ploše dostatek denního světla.
Vizuálně a zvukově propojená tři podlaží domu jsou sjednocena vertikálním štěrbinovým oknem a přilehlým prázdným sektorem se schodištěm, jež vede k úrovni bazénu.
Účelně vybavená kuchyně je propojená s jídelnou, středový kuchyňský ostrůvek barevně akcentují barové židle svým červeným čalouněním. Nádherná dřevěná podlaha nesoupeří se dřevem na lince, prostoru spíše dodává vřelou útulnost.
Vstupní dveře na střední úrovni domu lemuje vyvýšená minizahrádka, osázená nenáročnou zelení. Rostliny zavlažované dešťovkou zároveň oživují strohost konstrukčního betonu.
K perfektní souhře architektonických prvků došlo i ve vstupní zóně. Zatímco strop zdobí bohatě strukturované dřevěné čtverce, hladká podlaha je zformována z dubu. Scenérii završuje průhled na svěží venkovní zeleň.
Hlavní ložnice disponuje nejen vlastní koupelnou a šatnou, ale také rohovou prosklenou fasádou. Velikost transparentní plochy pak umocňuje tvar střechy. Potřebnou intimitu navodí závěsy tón v tónu.
Ústředním bodem esteticky vyváženého obýváku je krb s masivní obestavbou, z protilehlé pozice centrální prostor v ladných křivkách obepíná komfortní zelená sedačka, zvoucí svou plyšovou měkkostí ke spočinutí.
Striktní geometrické tvarosloví dodává koupelně v horním patře minimalistický charakter. Designová souhra se odráží i v uživatelském komfortu, založeném na vybavení prostoru vanou i sprchovým koutem.
Důležitou roli v koncepci rezidence sehrály samozřejmě efektní průhledy. Například při vstupu se díky vertikálnímu štěrbinovému oknu otevírá očím pozoruhodná krajina, pozorovaná z třípatrové výšky.
Obklad fasády z mořeného cedrového dřeva skvěle koresponduje s přilehlým grandiózním schodištěm, vedoucím z ulice Barham Boulevard, pod nímž je zabezpečený vstup na první zahradní plató.
Bazén s nekonečnými okrajem a dlážděnou terasou je součástí zábavní oblasti pozemku, přístupné ze spodního podlaží. Travnatá plocha slouží také jako dětské hřiště, proto není osazena stromy ani keři.
Prostor hlavní koupelny, realizované v jemných pískových odstínech, použitých na keramice i nábytku, násobí odraz v zrcadlové stěně. Spolu s dřevěnou podlahou se všem prvkům interiéru povedlo vytvořit v hygienické zóně doslova lázeňskou atmosféru.
Od příjezdové komunikace sice evokuje stavba dojem přízemní budovy, ovšem z druhé strany se graciézně svažuje v mírném odsazení směrem na jih. Vnější schodiště probíhá systémem umělých terasových zahrad.
Náklon střechy k centrálnímu sběrnému korytu na dešťovku navrhlo studio Aaron Neubert Architects na přání investorů. Rezervoár je umístěn v podzemí, jeho obsah je pak přečerpáván a používán v domě i v rámci zahrady.

V srdci Hollywood Hills se nachází okouzlující nemovitost, nazvaná T House, skýtající spektakulární výhledy na údolí San Fernando, Griffith park a ikonický nápis Hollywood v Los Angeles.

Jako kdyby pozorovatel seděl před širokoúhlým plátnem v jídelně, obýváku nebo ložnici.

Pozoruhodný středový modul se štěrbinovým prosklením zajišťuje nepřerušený tok pohledů ze všech tří podlaží domu a představuje středovou vertikální část písmene T, jeho horizontálu formují ohromné skleněné tabule od podlahy ke stropům přes celou šířku stavby.

Dům s ladností kaskádovitě klesá strmým terénem z jihu, a vytváří tak příjemné vstupní prostranství strategickým oddělením od přilehlého svahu se zarovnanými terasovitými zahradami, které vedou návštěvníky do proskleného foyer.

V horní části, přístupné rovnou z příjezdové silnice, se nachází trojice velkých ložnic s koupelnami, poslední, čtvrtá, je menší. Dále jsou tu prádelna a garáž, které zajišťují praktické funkce pro každodenní život.

Střední úroveň rezidence tvoří prostupné, částečně autonomní prostory, ve kterých se nacházejí hala, obývací pokoj, kuchyně, jídelna, společenská místnost, nazývaná „den“ neboli úkryt, a kancelář.

Na kuchyň přímo navazuje protáhlá spižírna vybavená účelnými otevřenými policemi. V tomto podlaží nechybí jakási polokoupelna, v anglosaských zemích zvaná powder room, zařízená pouze WC mísou a umyvadlem.

V nejnižší podlaží je situováno luxusní apartmá pro hosty, navazující na zanořenou venkovní oblast otevřenou k bazénu, terase a trávníku. Řešení, zvolené studiem Aaron Neubert Architects, umožnilo vznik ideálního prostředí pro relaxaci a socializaci.

Zvenčí je objekt chráněn udržitelným cedrovým obkladem, který byl v rámci environmentality napuštěn přirozeným mořidlem z dřevěného uhlí.

Paletu recyklovatelných stavebních prvků doplňují rustikální terakotové cihly, jež současně fasádě propůjčují hřejivou barevnost. V průběhu času navíc materiály půvabně zvětrávají, což posiluje jejich integraci s přírodním prostředím.

V interiérech zaujmou pozornost odhalené trámy z kanadské douglasky, známé jako Pseudotsuga menziesii, pyšnící se vysokou pevností a stabilitou. Sádrokartonové stěny proto dostaly bílý nátěr, aby vznikl ucelený rámec, vytvářející výslednou harmonii.

Podlahy, stejně jako šatní skříně a části kuchyňské linky, těží ze vzhledu a vlastností tvrdého dubového masivu. Okenní otvory rámuje speciálně upravený bronz.

Hlavní roli při koncipování projektu hrály potřeby mladé rodiny s dětmi, její požadavky na zelená řešení a minimalizaci ekologického dopadu stavby. Ty se podařilo naplnit zejména realizací systému na zachycení a uchování dešťové vody.

Střecha byla tvarována tak, aby uprostřed vznikly kanálky, jež svádějí vodu do podzemního zásobníku, odkud je pak čerpána v rámci zavlažování zahrady a pro využití v domácnosti.

Působivá rezidence ve finále přesvědčivě ukazuje na aktuální schopnost biofilního domu propojit ekologické prvky s požadavky moderního stylu života, díky čemuž se bydlení stává místem dokonalého prolnutí přírody s architekturou a designem.

TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: Paul Vu/HANA

Kontakty

AARON NEUBERT ARCHITECTS (architektonický návrh rezidence a design interiérů), 2814 Rowena Avenue, Los Angeles, Kalifornie 90039, USA, tel.:

+1 323 953 4700, www.anx.com

PRAŽSKÝ KÁMEN (dodavatel a zpracovatel kamene), Sluštice 17, Tel.: 323 605 758, www.prazskykamen.cz

SAFFRON (prémiové postele), Šaldova 1, Praha 8 – Karlín, Tel.: 776 565 911, www.saffronbeds.com/cs

SAPHO (vybavení koupelen), UBC, s. r. o., Mělnická 87, Líbeznice, Tel.: 283 090 760, www.sapho.cz