Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
www.seanhemmerle.com
Venkovní terasa navazuje i na obytnou úroveň s multifunkční společenskou zónou. Je přístupná několika prosklenými dveřmi, jež jsou součástí transparentních fasádních panelů, kterými do interiéru vstupuje samo Velké jablko.
Vysoké oblouky dodávají bydlení v nadoblačném triplexu monumentálnost a skutečně velkolepý styl. Obytná terasa poskytuje panoramatické výhledy do širokého okolí, v cestě jim nestojí ani skleněné zábradlí.
Mezi pečlivě vybrané designové prvky jinak jednoduchého vzdušného interiéru patří rozhodně zlacené lustry a svítidla z přírodní mosazi, jež jsou jednoznačnou dominantou multifunkční společenské zóny.
Na finálním vyznění trojpodlažního penthousu se jednoznačně podílí jemná barevná paleta, sestavená s převážně bílých, béžových a světle šedých tónů. Do stylu dokonale zapadá i lustr Mika z portfolia Arteriors.
Obloukové křivky oken, dosahujících výšky od podlahy ke stropu, ozvláštňují také prostory klidové zóny v horních úrovních luxusního bytu. Komfort ložnicím zajišťují i polstrované pohovky.
www.seanhemmerle.com
Konferenční stolek s kulatým skleněným topem obklopují dvě zakřivené pohovky Infiniti Art Deco se zlatou základnou. Smyslný model inspirovaný tvorbou amerického návrháře Vladimira Kagana přidává interiéru na jedinečnosti.
Na menších terasách, náležejících k jednotlivým ložnicím, lze nerušeně odpočívat a číst si. Potřebný stín zajišťuje jakýsi kamenný ambit, daný obloukovou stavební konstrukcí.
Na společenskou zónu navazuje velkorysý venkovní prostor o rozloze přesahující 350 čtverečních metrů. Je tu tedy dost místa na jídelnu se stolem pro dvanáct lidí i na krb s mohutnou kamennou obestavbou.
Masivní těleso točitého schodiště, jež spojuje všechny tři obytné úrovně, opticky dělí multifunkční společenskou zónu na jednotlivé partie. Zároveň svou sošností působí jako svého druhu skulptura.
Vnější obklad fasády a krbové obestavby se kamennými fragmenty nápaditě propisuje také do vnitřního prostoru, konkrétně do stěny v jídelní zóně.
Kuchyň zaujme jak ostrůvkem s mycí zónou, tak mramorovými pracovními plochami a obklady stěn. Nad plynovým sporákem se skví velkoryse pojaté těleso odsavače par z efektně opracovaného měděného plechu.
New York vstupuje prostřednictvím výhledů také do koupelen. Jeho panoramata zpříjemňují pobyt v hygienické zóně vybavené oválnou samostatně stojící vanou, doplněnou stojánkovou baterií ve zlaté barvě.
Na svítidla brali tvůrci interiéru velký zřetel, každá z místností má model elegantně doplňující její styl. V této ložnici padla volba na molekulární lustr Lican, který vzdává hold moderní době a jejím objevům.
Přímý vstup na venkovní terasu, vznášející se nad většinou střech v New Yorku, zvyšuje pocitový komfort ložnice. Klidové oáze v jednoduché barevnosti dominuje efektní lustr Tilda z nabídky Arteriors.
Byt v jedné z výškových obytných budov v nejznámější americké metropoli si zahrál v úspěšném komediálně-dramatickém televizního seriálu Succession, vysílaném na stanici HBO.

Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových.

Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné.

Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí skutečně záviděníhodného portfolia seriálové famílie, jež se prolínalo nejen pěti exkluzivními newyorskými čtvrtěmi, ale zasahovalo rovněž do Anglie, a dokonce i do Nového Mexika.

Všechny domy a byty, jež si v seriálu zahrály, přitom získaly na popularitě, což se posléze významně odrazilo na jejich ceně při reálném prodeji.

Platí to pochopitelně i o „nebeském domově“ postavy Logana Roye, který se na realitním trhu nedávno objevil za 29 milionů dolarů.

Penthouse na Upper East Side o rozloze 511 čtverečních metrů s nadoblačnými venkovními terasami, zaujímajícími plochu přes tři stovky čtverečních metrů, nabízí skrze obrovská okna panoramatické výhledy na Velké jablko a jeho ikonický Central Park.

Vidět je odtud téměř celý Manhattan, East River i most George Washingtona. Jednotlivá podlaží triplexu, zařízeného se současnou minimalistickou estetikou, propojuje skulpturální točité schodiště, k dispozici je i soukromý prosklený výtah.

S výškami stropů od tří do téměř šesti metrů a částí oken ve tvaru gotického oblouku připomíná byt majestátní katedrálu.

V první úrovni monumentálního střešního bytu se nachází obývací pokoj, soukromá jídelna, kuchyň, bar, pracovna/pokoj pro hosty a rovněž velká formální jídelna.

Prostor s plynovým krbem, jasně bílými stěnami, spoustou skla a sofistikovaných dekorací má většinu vybavení vyrobeného na míru. Otevřený půdorys této společenské zóny samozřejmě disponuje plynulou návazností na venkovní terasy.

Podobný soulad vnitřních a venkovních prostor nabízejí rovněž horní obytné úrovně, jež skrývají hlavní apartmá a další ložnice, propojené obloukovou lodžií.

Majitelé mají ve svém soukromí samozřejmě k dispozici nejen vlastní terasu s lodžií, ale také plynový krb a luxusní koupelnu s dešťovou sprchou, vyhřívanou podlahou a mramorovými obklady, stejně jako prostornou šatnu.

I jejich obývací pokoj nabízí bar, ostrůvková kuchyň Molteni & C Dada, navržená na míru, pak zaujme mramorovými pracovními deskami a kompletní sadou špičkových spotřebičů Gaggenau.

Součástí této zóny je také další místnost využitelná pro relaxaci nebo jako domácí kancelář.

Světlý triplex se nachází v nejvyšším obytném věžáku na Manhattanu v Upper East Side, ve čtvrti, kde je kromě celé řady luxusních rezidenčních objektů i řada prominentních muzeí včetně světoznámého Guggenheimova muzea, jedné z nejznámějších galerií moderního umění.

Vedle Franka Lloyda Wrighta na jeho projektu spolupracoval i konstruktér českého původu, Jaroslav Josef Polívka.

Luxusní konstrukce budovy Carnegie Hill, navržená studiem DDG Joe McMillana v roce 2019, se inspirovala designem klasických předválečných zděných fasád v New Yorku.

Obyvatelé tohoto prestižního obytného komplexu mají v jeho rámci k dispozici fitness studio, basketbalového a fotbalové hřiště, hernu a společenský salonek s cateringovou kuchyní, objekt samozřejmě disponuje i recepcí s nepřetržitou službou.

Místo je ceněno zejména jako dobrá adresa s dostupností některých nejvyhledávanějších veřejných škol v New Yorku, metrem nebo taxíkem je v dosahu vše, co Manhattan nabízí.

Mezi celebrity, které tuto oblast nazývají domovem, patří například herečka Bette Midler, moderátorka Katie Couric a režisér Woody Allen.

Kontakty:

SAFFRON (prémiové postele), Šaldova 1, Praha 8 Karlín, Tel.: 776 565 911, www.saffronbeds.com/cs

SAPHO (vybavení koupelen), UBC, s. r. o., Mělnická 87, Líbeznice, Tel.: 283 090 760, www.sapho.cz

DECEUNINCK (prosklené posuvné systémy, velkoformátová okna a dveře),

Tuřanka 1519/115a, tel.: 547 427 777, www.deceuninck.cz

POGGENPOHL CZECH (spotřebiče Gaggenau), Vinohradská 937/35, Praha 2, tel.: 222 210 783, www.poggenpohl.cz

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Sean Hemmerle