Jídelna se stala součástí otevřeného obytného prostoru. Je designově sladěná s odpočinkovým koutem, například desky stolů – jídelního a kávového – bývají ze stejného materiálu.
Nové trendy přinášejí do našich interiérů stoly z přírodních materiálů, designéři znovuobjevují krásu dřeva v pokud možno původní podobě. Stoly z masivu vynikají svou vůní, kresbou, barvou, jsou příjemné na dotek. Oblíbeným materiálem používaným na top stolu je také tvrzené sklo.
Působí vzdušně, nezatěžuje prostor, proto se hodí jak do minimalistického, tak do stylového interiéru. Transparentní materiál vyniká v kombinaci s nerezovou nebo lakovanou ocelí. Komu vadí jeho zdánlivý chlad, využije kombinaci s masivním dřevem. V poslední době designéři znovuobjevili atraktivní mramor.
Stoly vybíráme podle prostoru, vyhrazeného jim v dané místnosti, a také podle počtu osob, které ho budou využívat. Nejoblíbenější tvar vrchní desky je obdélník, prostorově nejméně náročný. Většina obdélníkových stolů je rozkládacích, takže vyřeší problém s prostorem pro hosty.
Ideální židle k jídelnímu stolu má být pohodlná, kdy při konzumaci sedíme v mírném předklonu, i při běžném sezení, kdy se opíráme. Některé jsou proto vybaveny opěrkami rukou, abychom nemuseli mít neustále ruce opřené o stůl. Výška stolu by měla být okolo 75 centimetrů. Ideální výška židle je 45 centimetrů.
Pohodlí při stolování je zárukou toho, že vám bude opravdu chutnat.
TEXT: Alena Kodlová, FOTO: archivy firem