Firma Herbadent je známá především bylinnými výrobky pečujícími o ústní dutinu. Počátky firmy jsou ale spojené s výrobou maltonových medicinálních vín.
Tato sladová vína, vhodná na posílení imunity, lepší krvetvorbu, či podporu trávení, jsou dodnes vyráběna podle původní receptury ve smíchovských sklepích, kde zrají v dubových sudech.
Herbadent nyní pod staronovou značkou Dr. Svatek představuje novinku, medicinální víno Vilcacora, které podporuje posílení imunity organismu.
Maltonové víno Vilcacora obsahuje extrakt z kůry amazonské liány Uncaria tomentosa (Vilcacora). Vilcacora má velmi silné imunostimulační účinky a je vhodná pro posílení organismu.
Toto víno doporučujeme užívat jako prevenci k posílení imunity a při únavovém syndromu.
Něco z historie
Bratři Svatkové, kteří v roce 1897 firmu založili, slavili na počátku dvacátého století se svými léčivými sladovými víny obrovský úspěch a získali za ně řadu světových ocenění. Díky tomu se léčivá vína, kterých bylo celkem osm druhů, ve své době velmi rychle stala žádaným artiklem.
Nakoupit se tehdy dala v lékárnách na předpis a servírovala se během léčebných pobytů v předních lázeňských domech.
Zdravotní účinky medicinálních vín
Medicinální vína se využívají již několik století, protože mají pozitivní účinky na lidské zdraví. Maltonová vína Dr. Svatek jsou vyráběna ze sladu a obsahují výtažky z tropických léčivých rostlin.
V případě vína Condurango je to extrakt z kůry popínavé tropické liány Marsdenia Condurango. Ta se od dávných dob používá na žaludeční a zažívací obtíže.
Snižuje nevolnost, zvyšuje chuť k jídlu, zvyšuje vylučování žluči a snižuje nadýmání. Jednoduše řečeno, zklidňuje žaludek podrážděný ať již nervozitou nebo díky dietní chybě a působí jako digestivum – podporuje trávení.
Víno Maltoferrochin je obohacené o ionty železa a extrakt z kůry tropického stromu chinovníku lékařského.
Extrakt z kůry chinovníku podporuje tvorbu žaludečních šťáv, což umožňuje lidskému tělu snazší vstřebávání železa v trávicím traktu.
Unikátní složení Maltoferrochinu nevyvolává vznik nežádoucích účinků častých při podání železa ve formě jiných preparátů, jako je střídání průjmu a zácpy. Proto jej zákazníci užívají rádi a dlouhodobě.
Jak konzumovat tato medicinální vína
Vína Vilcacora a Condurango jsou vhodná jako aperitiv i digestiv, protože podporují snazší trávení.
U vína Maltoferrochin je nejlepší čas pro konzumaci asi dvě hodiny po probuzení, nejlépe však na prázdný žaludek. Během dne schopnost těla přijmout železo značně klesá.
Vína lze užívat dlouhodobě v dávkování 1-2x denně po 50 ml.
Medicinální sladová vína obsahují alkohol, stejně jako běžné víno, a proto není určeno lidem s poruchami funkce jater ani dětem.