Sezonní potravina listopadu? Zvěřina!

Chcete sdílet tento článek?

I když možná nejsme zastánci stravování dle přísných pravidel zdravého životního stylu, všichni chceme jíst kvalitní a chutné produkty. A právě vnímání sezonních potravin a přizpůsobení jídelníčku tomu, co se v jakém období na českém území sklízí, nám v tomto ohledu může pomoci.

Dnešní doba umožňuje dovážet plodiny z jižnějších zemí nebo dokonce potraviny exotické i mimo sezónu. Existuje však několik důvodů, proč do jídelníčku sezónní potraviny zahrnovat. Nejenže jsou vyprodukované v našich zeměpisných šířkách a jsou pro náš organismus přirozené, ale především zaručují čerstvost a maximální chuť. Podpoříme i místní zemědělství a v neposlední řadě je nákup potravin v sezóně cenově výhodnější. Oproti tomu potraviny prodávané mimo sezónu jsou převážně potraviny dovážené, tedy s vyšší ekologickou zátěží. Aby převoz vydržely, sklízí se většinou ještě nezralé a jsou dražší. V druhé půlce podzimu a v zimním období je v českých podmínkách výběr ze sezónních potravin omezený. Nicméně můžeme využít potraviny na podzim sklizené a vhodně uskladněné, jako jsou dýně, pórek, kapusta, zelí, ořechy a podobně nebo potraviny zavařené či sušené.

Listopad je především měsícem zvěřiny. Toto lesní, divoké maso je málo tučné, obsahuje vitaminy B, minerální a stopové prvky. V tuto dobu si nejenže můžeme zajít do restaurací na zvěřinové pochoutky, ale nemusíme se bát si je připravit i doma. Přinášíme pár tipů, jaké sezónní potraviny lze ke zvěřině využít. K pečenému masu se výborně hodí dušené zelí. Zelí bílé či červené, obojí patří do českého podzimního jídelníčku. V listopadu si stále ještě můžete zakoupit čerstvé hlávkové zelí. Nemáte-li doma krouhač, postačí kvalitní nůž, například velký kuchařský nůž Fiskars Functional Form+ nebo Fiskars Edge.

Tip pro přípravu zelí: zkuste při dochucování použít 3-4 lžíce povidel místo cukru a přidat můžete i najemno nastrouhané jablko, obojí se ke zvěřině náramně hodí. Batáty neboli sladké brambory jsou sice méně tradiční potravinou, ale jako pyré se budou se zvěřinou na kořenové zelenině podlité červeným vínem skvěle doplňovat. Batáty i kořenová zelenina jsou po nedávných sklizních stále k mání, celý pokrm je tak v příjemném souladu se sezónou a k podzimnímu času se výborně hodí.

 

Tento článek je obchodním sdělením
Další zajímavé články