Špekáčkům odzvonilo. Ugrilujte si soba!

Chcete sdílet tento článek?

Už vás nebaví pořád dokola grilovat kuřecí či vepřové, nebo dokonce špekáčky? Překvapte sebe i své blízké netradičním kulinářským zážitkem a ugrilujte si finskou specialitu – soba! Ano, čtete dobře. Soba. Avšak nezapomeňte na zásady grilování a osvojte si jednoduché tipy, jak z masa vytvořit pravou delikatesu.

Grilovací sezóna začíná a my pro vás máme zaručený recept, jak ji zvládnout na jedničku. Zaprvé, kvalitní nástroje jsou základem úspěchu. Grilovací pomůcky vám ulehčí práci a navíc bude jídlo i lépe vypadat. Základní výbavou každého kuchtíka by měla být silikonová mašlovačka Fiskars, která se výborně hodí na dochucování masa marinádou a díky svému materiálu je dobře omyvatelná. Nezůstávají v ní též zbytky marinád z předchozího vaření. Dále potřebujete kleště Fiskars na obracení masa či zeleniny se silikonovými chapadly. Silikon odolává vysokým teplotám a je proto skvělým materiálem pro grilovací nářadí. A na perfektní porcování masa samozřejmě nesmí chybět sada kuchařského nože a vidlice Fiskars Functional Form+, díky níž vaše maso už nikdy nebude rozpadlé a roztřepené, ale naopak krásně a rovnoměrně nakrájené.

Tip: Grilovací jehlu nebo rošty před použitím potřete olejem nebo kůží ze špeku, aby se maso nepřichycovalo a zbytečně nepřipalovalo.

Jednoduchý recept na sobí maso v brusinkové marinádě.

Severská kuchyně se od té české v mnoha ohledech liší, ale společnou máme lásku k masu. Sob je na severu považován za běžnou zvěřinu a též jako zvěřina chutná. Recept na jeho úpravu je velmi jednoduchý. Pokud si nejste jisti, kde sobí maso sehnat, nemusíte se obávat – není to žádná věda. Dnes už je například průběžně k dostání v obchodním řetězci Lidl či specializovaných internetových obchodech. Nalezení českého dodavatele na internetu je otázkou několika málo vteřin. Maso doporučujeme vždy naložit do marinády alespoň 24 hodin před grilováním, aby se hezky proleželo a bylo křehké.

Na marinádu budete potřebovat:

Ingredience:

  • brusinkový kompot či marmeláda
  • několik kuliček jalovce a nového koření
  • olivový olej
  • 2 polévkové lžíce medu
  • sůl
  • černý pepř
  • pár kapek šťávy z citronu

Nástroje:

  • uzavíratelná plastová krabička
  • teploměr na maso
  • mašlovačka Fiskars
  • větší mísa

Maso si nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba dvou až tří palců. V míse smíchejte brusinkový kompot či marmeládu s jalovcem, novým kořením, olivovým olejem, medem, solí, pepřem a šťávou z citronu. Špalky masa vložte do marinády a pořádně je potřete mašlovačkou ze všech stran. Poté maso přendejte do uzavíratelné krabičky a přelijte zbytkem marinády. Uzavřete a vložte na 24 hodin do chladničky. Po uplynutí této doby je maso dobře rozležené a připravené na gril.

Tip: Marinované maso nechte před grilováním alespoň hodinu odležet v pokojové teplotě. Tím zamezíte teplotnímu šoku, který způsobí, že póry, které by měly nasát chuť koření, se místo toho uzavřou. Maso pak vyžaduje delší přípravu a ztrácí na své přirozené chuti.

Při grilování používejte teploměr na maso, tak nejlépe poznáte, že je ideálně propečené. Grilujte 5-6 minut z každé strany, dokud se na teploměru neukáže teplota 55-60 °C. Poté můžete steaky servírovat. Ideální přílohou je grilovaná zelenina či bramborová kaše a nesmí chybět ani typické finské nakládané brusinky.

Tip: Na obracení masa vždy používejte kleště. Při obracení pomocí vidličky totiž maso ztrácí spoustu šťávy.

Zachutnal vám sob a chcete si přidat?
Pokud vám sobí steak chutnal a my věříme, že ano, vyrazte ho vyzkoušet přímo do Finska, kde vám ho připraví v tradičním finském grilovacím srubu, takzvané „kotě“. Tyto koty mají kulatý tvar a vypadají jako relativně běžné zahradní domky. Uvnitř však mají centrální ohniště, kde se opékají tradiční finské lahůdky. Kolem ohně je posezení a jídlo se zde i rovnou konzumuje. Tato místa slouží nejen k ochutnávkám místních specialit, ale lidé se v nich setkávají a sbližují.

Fiskars je předním světovým dodavatelem značkových spotřebitelských výrobků pro domácnost, zahradu a pobyt v přírodě. Výrobky Fiskars jsou po celém světě proslulé svou funkčností a převratným designem. Skupina Fiskars se může pochlubit silným portfoliem uznávaných mezinárodních značek, jako jsou Fiskars, Iittala a Gerber. Náš kultovní výrobek, nůžky s oranžovou rukojetí, se zrodil v roce 1967. Oranžové nůžky způsobily převrat v každodenní praxi stříhání, neboť byly vůbec prvními nůžkami na světě s plastovou rukojetí. Společnost Fiskars je kótovaná na kapitálovém trhu Nasdaq Helsinki. V roce 2014 vykázala skupina Fiskars čisté tržby ve výši 768 milionů eur. Ve více než dvaceti zemích zaměstnává zhruba 4800 lidí. Byla založena v roce 1649 a je nejstarší společností ve Finsku.

 

Tento článek je obchodním sdělením
Další zajímavé články