Vařit raději na plyn nebo na elektřinu?

Chcete sdílet tento článek?

Vaříte na plyn nebo na elektřinu? Oba způsoby mají své výhody a nevýhody. V čem je výhodnější vaření na plynu oproti vaření na elektřině a naopak?

Rychlé vaření a žádné zbytkové teplo versus využití tepla na maximum

Pro rychle vaření je vhodný plyn. Snadno si totiž můžete regulovat plamen hořáku a po vypnutí plotýnka nijak nehřeje a neprodukuje zbytkové teplo. Pokud ovšem vaříte na elektrickém sporáku a umíte zbytkové teplo využít, vaření se vám vyplatí. Stačí vypnout plotýnku o něco dříve a pokrm dovařit na sice vypnuté, ale stále teplé plotně.

Počáteční investice do trouby se velice liší, stejně tak výdaje za provoz

Vaření na plynu je nejenom rychlejší, ale také levnější. Už samotná investice do plynové trouby je totiž mnohem nižší než investice do trouby elektrické. To platí i o provozních nákladech. Stále totiž platí, že vaření na plynu je levnější.

Bleskový úklid desky po každém vaření versus mytí mřížky v myčce

Ovšem pozor, v jedné položce mají elektrické trouby oproti plynovým navrch. Touto položkou je úklid. Přestože díky moderním materiálům se dají mřížky z plynových sporáků rozebrat na malé kousky a vložit do myčky, stále je rychlejší úklid elektrické desky. Tu totiž stačí přejet hadříkem a máte hotovo. Zatímco u plynového sporáku musíte nejprve sundat mřížku a následně se pečlivě věnovat čištění okolo každého hořáku.

Jak je patrné, oba způsoby, jak vaření na plynu, tak vaření na elektrickém sporáku, mají své klady a zápory. Vaření na plynu je rychlejší a levnější, ale strávíte více času úklidem. Na druhou stranu vaření na elektrické desce vyžaduje určitou praxi, aby bylo efektivní, ale úklid vám zabere jen několik vteřin. Pokud se nemůžete rozhodnout, zda dát přednost plynu nebo elektřině, upřednostněte ten způsob, který vám více vyhovuje a je pro vás přirozenější.

Zdroj obrázku: Kittyfly / Shutterstock.com

Tento článek je obchodním sdělením
Další zajímavé články