Luxus a důvtip v minimálním prostoru

Minimum místa bylo hlavní příčinou originálního řešení čtyřpodlažního objektu. Architekt důmyslně propojil jeho jednotlivé zóny, zároveň chytrými designovými úpravami vytvořil iluzi světlého, prostorného domu.

Sai Kung, pokojně uhnízděný ve zvedajících se zelených kopcích, známý jako zahrádka Hongkongu, se stal domovem milovníka rychlých aut a nápaditého designu.

Nedostatek místa, kterým je metropole proslulá, vysvětluje skutečnost, že si úspěšný podnikatel vybral v této lokalitě dům se zastavěnou plochou pouhých 420 m2.  Architekt a designér v jedné osobě, Michael Liu, přeměnil tento nepraktický a okolní zástavbou sevřený objekt na čtyřpodlažní rezidenci zahrnující garáž, velký obývací pokoj, rodinný pokoj, dvě malé ložnice s příslušenstvím, dva pokoje pro hosty s jednou koupelnou, pokoj pro pomocnici, hlavní ložnici s koupelnou a prostornou šatnou a navíc pánský pokoj, který je jakousi skrýší před světem majitele nemovitosti.

Je až neuvěřitelné, jak práce designéra změnila dům plný malých tmavých místností. Vznikl stylový a tichý obytný prostor, který v rámci možností poskytuje pocit volnosti a vzdušnosti.

Skleněnými stěnami architekt vpustil do interiéru sluneční paprsky, vnímání prostoru ještě znásobuje otevřená terasa na střeše s pozoruhodnými výhledy do okolních zahrad a na moře.

Při tvorbě architektonického návrhu se Michael Liu zamýšlel nejen nad tím, jak opticky zvětšit vnitřní prostor, ale také jak optimalizovat a sladit jednotlivé funkce v domě.

Jeden ze základních nedostatků původního konceptu byl ten, že jednotlivá patra nabízela uzavřené místnosti, které na sebe nijak nenavazovaly.

Architekt proto přistoupil k radikálnímu řešení a stržením původní stavby přetvořil dům v harmonický prostor se zcela originálním propojením obytných ploch.

Hranice v podobě příček byly odstraněny a vznikl otevřený čtyřpatrový dům s efektivním využitím každého místečka.

Majitel je velmi přátelský hostitel, a tak jeho přáním bylo poskytnout svým hostům dostatečný prostor pro zábavu. Samotné přízemí, určené společenskému životu, hned při vstupu vyzařuje optimistickou atmosféru, dává pocit vzdušnosti a světlosti.

Návštěvník prohlédne celým domem a skleněnou stěnou vidí dále na bazén, který upoutá modrou hladinou obklopenou zelení.

Na rozdíl od vybavení běžné domácnosti je kuchyně v Sai Kungu zapuštěna cca jeden metr pod úroveň podlahy v přízemí, se kterým je propojena otevřeným schodištěm.

Tak Michael Liu ušetřil další vzácné čtvereční metry, aby do společenské části zakomponoval jídelní stůl, který lze podle potřeby zasunout do podlahy. Stolovat lze tak v evropském i čínském stylu.

Identické možnosti východního i evropského životního stylu nabízí také sedací souprava. Její základ tvoří sofa s hlubokými sedáky, umožňujícími pohodlné sledování televize.

Tento model, vhodný k sezení v evropském slova smyslu, obklopují matrace volně rozložené po podlaze.

Moderní prosklená garáž, prostupující do společenského prostoru v přízemí, dodává tomuto syrově stylovému designu patřičný švih.

Stolovníci se mohou kochat pohledem na skvostné Ferrari California, stačí však pouhé stisknutí ovladače a pohyblivá roleta tento automobilový skvost skryje.

Přes všechna úskalí, která přinesl stísněný stavební pozemek s nevyhovujícím starým objektem, architekt Michael Liu vytvořil praktický, estetický dům, který slouží svému účelu – celkovému zlepšení životního stylu jeho majitelů.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: Millimeter Interior Design