Skvělé dny začínají v noci

Kvalita našeho každodenního života závisí na tom, jak dobře se vyspíme. Proto  je tak důležité vybrat si lůžko odpovídající individuálním potřebám každého člověka.

Postel je však také estetickou dominantou ložnice, takže vedle její užitné hodnoty hraje podstatnou roli i vzhled. Jak z pohledu konstrukce a rozměrů, tak pokud jde o povrchovou úpravu, barevnost a čalounění.

Zelenou mají hlavně přírodní materiály, domácí i exotické dřeviny používané k výrobě nejen  rámů, ale i čelních panelů. Zatímco u moderních postelí jsou tvary spíše uměřenější, zdobnější „zámecký styl“ pracuje s bohatými řezbami a intarziemi.

O dekorace však není nouze ani u čalouněných výrobků. Buď je vzor vetkávaný, nebo doplněný například vyšíváním, kamínky Swarovski či dokonce pravými diamanty. Kromě kvalitních látek se k potahování lůžek používá rovněž textilní či pravá kůže.

Důležitou kapitolou jsou matrace, základní kámen spánkového komfortu.

Nejde přitom jen o jejich konstrukci – z tohoto pohledu jednoznačně vedou taštičkové pružinové produkty –, ale také o kompatibilitu s oblíbenými polohovacími systémy, jež zvyšují úroveň odpočinku i pohodlí při četbě, práci na počítači či sledování televize.

Složení a typ matrací jsou kvůli ergonomii neméně důležité u takzvaných kontinentálních postelí, tvořených samonosným rámem a soustavou tří různých vrstev: ve spodním odpruženým korpusem, komfortní střední matrací a luxusním svrchním topperem.

Kvalitativní a vzhledové parametry jsou určující také pro výběr ložního prádla. Dnes už si to sotva dovedeme představit, ale ve středověku bylo v našich končinách naprostým luxusem – objevovalo se pouze v loži králů a nejbohatší šlechty.

Povlečení se do širokých vrstev rozšířilo až se vznikem manufaktur. Dnes výrobě luxusního povlečení vládnou moderní technologie a vynikající řemeslné zpracování, díky nimž vzniká výsledná elegance a kvalita zaručující dokonalý spánkový komfort.

K nejvyhledávanějším materiálům patří pochopitelně bavlna s výbornou prodyšností a savostí, která je velmi příjemná k pokožce, měkká a pružná.

Jde samozřejmě o jemné, speciálně upravené textilie s vysokou gramáží, jež jsou pevnější, a tedy také trvanlivější, uživatel ocení rovněž jejich stálobarevnost.

Žádaný je především bavlněný satén, tedy tkanina v atlasové vazbě s vysokým leskem na své lícové straně. Povrch upravený takzvanou mercerací dodává materiálu nejen pevnost a luxusní vzhled, ale také hebkost, měkkost a neklouzavost.

Zachovává si veškeré výhody bavlny, proto je prodyšný a díky svým termoregulačním vlastnostem  v létě chladí, v zimě naopak hřeje.

Text: Alena Müllerová, Foto: archiv firem