Loft se vznešenou duší a zelným srdcem

Původně komerční prostory, proměněné v příjemný a komfortní domov plný zeleně, byste našli ve čtvrtém nejlidnatějším městě Katalánska. Terrassa leží asi 30 km od španělské metropole Barcelony.

Studio Egue y Seta (Daniel Perez + Felipe Araujo) upřednostňuje před pevnými stěnami zelené prostorové předěly. Tato psychologicky i ekologicky smysluplná alternativa klasických zděných příček totiž podporuje transparentnost a prostorovou otevřenost bydlení.

Do divokého ráje hýřícího všemi odstíny zelené se tady vstupuje mohutnými dvojitými dveřmi z masivního dřeva iroco se zakázkovým  kováním.

Další krok přes přírodní dubová prkna a ocitáme se v jakémsi obrovském akváriu, v němž v hutném světelném proudu plují místo ryb listy a zelené květy.

Řeč teď není o typickém bambusovém rákosí vnitřní zenové  zahrady, ale o centrálním ostrůvku s keři různých výšek, rostoucích z lože vystlaného borovicovou kůrou, zalévaných svitem prodírajícím se do interiéru falešným světlíkem.

Tato přírodní oáza  zároveň dělí byt na intimní a společenskou zónu. Uspořádání multifunkčního společenského prostoru v pravé části loftu vychází z dvouúrovňového členění interiéru, jež umožnilo zapustit pohovku ve tvaru U do podlahové niky.

Okolní vyvýšená plocha pak slouží částečně jako komunikace, zčásti rovněž k umístění jídelny a kuchyně, jejíž zdánlivě průmyslový nerezový charakter pocitově zjemňuje přítomnost přírodního dřeva na bočních panelech a pracovních deskách.

Dřevo ostatně alespoň částečně rozbíjí víceméně technicistní charakter celého prostoru, který se rozkládá pod poměrně surovým stropem z nabílených prken nad přiznanými kovovými nosníky.

Stylu odpovídají i podvěšené hliníkové tubusy rozvodů, podlaha z litého betonu se zapuštěnými bodovými světly a naturální cihlová stěna zbavená omítky. Hlouběji v domě se podíl přírodního dřeva v interiéru zvyšuje a dodává mu zářivý zlatavý odstín.

Platí to především o klidové a hygienické zóně, kde je tento materiál stěžejním výrazovým prostředkem. Výjimkou je antracitově šedá barva velkorysé šatny, jež prozrazuje zálibu majitelů v módě a poskytuje dost místa i pro sbírku sportovní obuvi.

Tento botník slouží zároveň jako dělicí stěna, z druhé strany pak k instalaci čela postele a zavěšení na zakázku vyrobeného nábytku, jehož dominantní součástí je pletivo kovových kanalizačních mříží.

Přímo na ložnici, s možností zavření posuvných dveří,  navazuje zelení prostoupená symetricky zdvojená koupelna, jejímž centrem je velký sprchový kout. Součástí domu je také kancelář a garáž.

Foto: Victor Hugo,  Egue y Seta, Text: Alena Müllerová