Trendy jsou kvalita, promyšlené dispoziční řešení, precizní zpracování, luxusní
materiály a povrchy. Soudobé kuchyně jsou sice co do tvarosloví na pohled střídmé,
ovšem vyznačují se dokonalou funkčností a souhrou všech použitých prvků.
Stejně jako ve světě, i u nás přetrvává trend otevřených kuchyní spojených s ostatními obytnými
prostorami, minimálně s jídelnou, ale velmi často také s navazujícím obývacím pokojem.
Tento typ multifunkčních dispozic je totiž zřetelným dokladem toho, že vaření a konzumace jídla se z pozice každodenních povinností a nutnosti přesunula do kategorie společenských aktivit.
Díky tomu se v mnohých domácnostech stává mimořádným zážitkem, vzájemně sdílenou příjemnou zábavou jak pro rodinu, tak i pro přátele a známé. Proto se také kuchyňský nábytek vzhledově i materiálově v posledních letech velmi přiblížil tomu, který se běžně používá v klasickém obytném
interiéru. Obecně lze shrnout, že pro soudobý design kuchyňských linek jsou charakteristické jasné, jednoduché linie, kvalitní materiály a velmi funkční a pohledově přitažlivé bezúchytkové systémy.
Poměrně novým trendem jsou pak spodní skříňky zavěšené na stěnu, které nejen efektně vypadají, ale díky absenci soklů a nožek zároveň usnadňují péči o čistotu a hygienu v kuchyňském prostoru.
Pokud jde o design, jednoznačně vládne kontrast a kombinování, a to nejen co do barevnosti (světlá versus tmavá), ale i z pohledu povrchů (mat versus lesk) a jejich struktury (hladká versus 3D), stejně
jako dekorů (dřevo, barevné laky). Právě kombinace dřevodekorů a čelních ploch s vysokým leskem patří v současné době k velmi oblíbeným. Návrháři a výrobci sázejí také na nápadité barevné ladění a při
tvorbě nových modelů využívají například vínově červenou, fialovou, modrou či stále oblíbenou limetkovou.
K nejčastějším trendy materiálům lze kromě dřeva a MDF desek s dokonalou povrchovou úpravou přičíst také sklo a nerez u spotřebičů, u pracovních desek a dřezů pak zejména kompozitní či přírodní
kámen. Kromě designu je neméně důležitá rovněž promyšlená ergonomie, maximálně vstřícná k uživatelskému komfortu. Moderní kuchyně disponují optimálně rozvrženými jednotlivými zónami
(ukládání, mytí, vaření), dostatkem úložných prostor a odpovídajícím osvětlením.
Hlavní kuchyňské aktivity přitom probíhají mezi varnou deskou, dřezem a ledničkou. Spojíme-li tyto tři body imaginárními čárami, vznikne „pracovní trojúhelník“, jehož vrcholy by od sebe neměly být ani příliš daleko, ani moc blízko. Ideálně by jejich vzdálenost neměla přesáhnout šest metrů, jako minimální
odborníci doporučují 90 centimetrů.
Text: Alena Müllerová, Foto: archiv firem