Sklo dodá interiéru nejen exkluzivitu

Dveře s větším či menším podílem čirého, pískovaného, strukturovaného či jinak povrchově

upraveného a dekorovaného skla přinášejí do obytných prostor

především vrcholný design. Nezanedbatelným bonusem je ovšem

také propustnost pro denní světlo.

Tak univerzální materiál, jakým sklo bezesporu je, je přímo určen k úspěšným hrátkám s prostorem, při nichž dovede ovlivnit jeho hloubku a výslednou lehkost a vzdušnost interiéru. Nejmarkantnější efekt

mají z tohoto pohledu celoskleněné dveře, jež přinášejí do bytu punc luxusu a elegance, samozřejmě v kontextu se schopností propouštět světlo zejména do těch částí interiéru, kde chybějí okna. Splňují

tak i v současnosti preferovaný požadavek architektů na maximální jednoduchost, díky níž je lze efektivně sladit s ostatním zařízením.

Zároveň však nechávají dokonale vyznít jak samotný základní materiál dveří, tak detaily v podobě

madel či kování. Funkčnost takových interiérových prvků pak dotahují různé technické „vychytávky“.

Princip úspěchu celoskleněných dveří tkví ve variabilnosti plochého bezpečnostního skla, jež ve své kalené formě zaručuje dveřím potřebnou mechanickou odolnost a z ní plynoucí bezpečnost.

K efektnosti řešení přispívá také způsob instalace: vedle otočných jsou to zejména dveře posuvné na stěně i do stavebního pouzdra.

Pokud jde o samotná skla, kromě čirých produktů lze vybírat ze satinovaných, pískovaných, mléčných a grafickým tiskem dekorovaných prvků, v nichž nacházejí uplatnění i vlastní motivy. Hitem poslední doby jsou pak rozhodně skla se zatavenými textiliemi, fotografiemi, přírodninami či jinými materiály.

Dveřní křídlo lze sladit s konkrétním obytným prostředím i s pomocí dekorací v podobě čoček, kamenů či

fazet. Celoskleněné dveře, ať už v rámu nebo v samonosné variantě, se hodí zejména, ale nejen, do minimalistických interiérů, jejichž výraznou součástí se pak stanou. Pro intimní zónu, tedy koupelny

a WC, se hodí spíše pouze průsvitná skla, například v úpravě „ledového“ satinata.

Nelze však počítat s tím, že takové dveře s koncovou hranou nedoléhající přímo na stěnu poskytnou i dostatečné izolační vlastnosti. Své místo v obytných realizacích mají rovněž efektní dveře prosklené.

Z pohledu materiálu samotného dveřního křídla lze konstatovat, že prosklení svislé či vodorovné si rozumí nejen s dřevěným masivem a dýhou, ale i s fóliemi, laminátem, a samozřejmě také s povrchem ve vysokém lesku. Finální vzhled dveří je poplatný rovněž typu,zabarvení a plošné úpravě skla.

Text: Alena Müllerová, Foto: archiv firem